Alien de Vries krijgt tijdens schilderen rust en inspiratie

Leek KC Alien de Vries

Kleintje cultuur (voor 03.03.15)

“Ik houd van verandering, want ik wil mezelf niet gaan vervelen”

ART IS ’T staat op de voorkant van het visitekaartje dat Alien de Vries heeft laten drukken om onder deze naam haar schilderwerk meer te promoten. Op de achterkant staat – bescheiden in kleine letters – ook haar credo gedrukt: ‘Mijn werk is niet gebonden aan een bepaalde stijl. Ik houd van verandering. ‘Je wilt jezelf niet gaan vervelen.’ Veranderingen ontstaan door de schommelingen van het leven zelf, door wat je leest, meemaakt, ziet en hoort. Tijdens het schilderen kom ik tot rust en doe ik inspiratie op.’

In de toonzaal van het door haar echtgenoot Albert recent geopende bedrijf ´Keukenwerk´aan het Piepke in Leek fleurt een tiental door haar vervaardigde schilderijen, bijna allemaal bloemen, het interieur nog meer op dan de keukens al doen. “Ze krijgen ook veel bekijks en de reacties zijn leuk,” zegt Alien (56) met een stralende lach. “Het is voor mij een stimulans om nu eens wat meer aan de weg te gaan timmeren.”

In haar jeugd leek het er overigens niet op, dat Alien – geboren in Tynaarlo, jarenlang in Peize gewoond hebbend met nu haar domicilie in een woonboerderij in Zevenhuizen – zich creatief zo zou ontwikkelen. “Ik was toen al wel handvaardig, haakte, breide en handwerkte graag, maar tekenen laat staan schilderen was er niet bij. Ik ontwikkelde me ook in een heel andere richting,”vertelt ze. “Ik werd kraamverzorgster. Ik denk dat ik in deze regio toch zeker wel zo’n 250 baby’s mede ter wereld heb gebracht. Maar dat beroep werd me op den duur toch te zwaar. Ik was veel ’s nachts bezig en vond dit ten koste gaan van mijn gezin. Albert en ik hebben een zoon en een dochter, nu allebei volwassen en het huis uit – ik ben zelfs al oma! – maar toen vond ik toch dat ik dichterbij mijn gezin moest staan. Ik schoolde me om tot bibliotheek-medewerkster en dat ben ik al 25 jaar, nu bij de nieuwe biebvestiging in Roden. Een fijne locatie waar ik me helemaal thuis voel. Mijn huidige taak omvat vooral het jeugdwerk. Jazeker, jongeren zijn nog wel degelijk in lezen geïnteresseerd, maar je moet ze er wel vroeg ‘warm’ voor maken,”zegt ze gedreven.

En schilderen? Dat sluimerde kennelijk altijd al in haar – ‘tekenen en kleuren boeiden me als kind al maar ik dacht altijd dat ik het niet zou kunnen…’- tot Alien in 2011 echt doorzette. Ze nam het besluit: “Ik ga schilderen want ik heb zóveel beelden en kleuren in mijn hoofd, die moeten er uit en ik zie wel wat er van terecht komt.” Ze kocht voortvarend een ezel, doek, verf en kwasten. Ze verdiepte zich als een pure autodidact in kleurenschema’s en technieken. Kortom: ze zocht zelf alles uit. En ze ging aan de slag. “Eerst gewoon in de huiskamer. Ik schilder graag abstract met vooral het accent op kleurencombinaties. Ook het paletmes is daarbij een voor mij perfect attribuut. Alles in acryl, voorlopig althans (lacht ze.) En graag op grote doeken. Mijn eerste schilderij viel meteen in de smaak. Ook bij kenners. Het doek hangt prominent in de woning van mijn zoon in Amsterdam. ’t Is een mooie blikvanger.”

De aanvankelijke hobby werd een passie. Het schilderen nam de huiskamer in Zevenhuizen steeds meer in beslag. Er volgden ook opdrachten. “Albert werd flauw van de verfspatten, die meer en meer de kamer gingen ontsieren. Daarom verbouwde hij de schuur voor mij tot atelier. En daar ben ik nu vaak te vinden. Als compensatie voor het toch wel drukke werk in de bieb. Ik kom er tot rust, werk de inspiratie die ik opdoe – ik zie veel, sla veel in me op – daar op doek uit. Kleuren fascineren me. Bloemen als onderwerp, maar dan in mijn eigen interpretatie vertaald, behoren tot mijn lievelingsonderwerp. Maar ik verbeeld ook wel andere impressies. Ik doe vaak lang over een schilderij, want ik ben een perfectionist. Ik ga net zo lang door totdat wat ik in gedachten heb in mijn ogen perfect op het doek staat. Weet je wat mijn uitgangspunt is? Je moet vrolijk van mijn schilderijen worden. En o ja, ik beschilder meestal de zijkanten van het doek ook, lijsten domineren vaak te veel, vind ik.”

Meer over Alien de Vries weten? In de keukenshowroom aan het Piepke 8 in Leek hangt een prachtige collectie; u kunt haar ook mailen: aliendarwinkel@gmail.com