Alle ogen zijn gericht op burgemeester Klaas Smid

Klaas-Smid-700x467

Smid meteen te gast bij VV Roden

RODEN – Klaas Smid (55) zal vandaag (dinsdag) toch wel wat nerveus wakker worden. Dan namelijk wordt hij om 15.00 uur officieel geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Noordenveld. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar zal deze handeling verrichten. Daarna is er voor iedereen die dat wil gelegenheid om de hand van de burgemeester en zijn vrouw Evelien te schudden, in de ‘oude hal’ van het gemeentehuis (16.30-18.00 uur). Hoewel de installatie van Smid een openbare aangelegenheid is, is de raadzaal al zo goed als vol met hoogwaardigheidsbekleders en genodigden. De installatie is daarom ook te beluisteren via www.gemeentenoordneveld.nl.
Officieel is Smid al vanaf zondag burgemeester van Noordenveld, want zijn contract ging per 1 november in. Een maand eerder – 1 oktober dus – nam Hans van der Laan afscheid en de tussenliggende periode was Henk Kosters burgemeester. Kosters genoot ogenschijnlijk van de korte periode als eerste burger, maar zal nu de ketting toch echt over moeten dragen aan Smid, die onlangs afscheid nam van de gemeente Ommen. Daar was hij wethouder met ruimtelijke ordening, economische zaken, landelijk gebied, openbare werken, mobiliteit, milieu, P & O, volkshuisvesting, bedrijfsvoering en verkeer in zijn portefeuille. Welke portefeuille Smid in Noordenveld krijgt, is nog niet bekend. Daar zal deze week ongetwijfeld over gesproken worden. Dat Smid wel degelijk taken krijgt, lijkt ook duidelijk. Een burgervader zonder portefeuille is simpelweg te duur. Bovendien zou het burgemeesterschap dan slechts een symbolische functie zijn, en daarvoor lijkt Smid te ambitieus en te jong.

Smid is de afgelopen maanden – het was immers al even bekend dat hij de nieuwe burgemeester zou worden- eigenlijk alleen maar bewierookt. Een mensenmens, iemand die wil samenwerken, zeker geen ‘domme man’, sympathiek, toegankelijk en iemand die sturing kan geven. Van het huidige college van burgemeester en wethouders is Gerrit Alssema de man die hem redelijk goed kent. Smid was ooit wethouder sport, Alssema ook. En dus ontmoetten beiden elkaar frequent. Ook Alssema liet al weten een samenwerking met Smid zeer zeker te zien zitten.
Ook in Ommen bleek Smid een man die wist wat hij wilde, maar ook bijzonder hecht aan de mening van ‘anderen’. ‘Om als gemeentebestuur goed afgewogen besluiten te kunnen nemen, is het belangrijk te weten waar je precies naar toe wilt. Dus is het zaak met je partners, de samenleving en organisaties op grote onderwerpen als wonen, verkeer, zorg en economie een stip aan de horizon te bepalen. Dit geeft namelijk rust en duidelijkheid. Dat vergt ook inzet en samenwerking tussen het gemeentebestuur, ambtenaren en inwoners. Samenwerken vraagt om maatwerk. Het is bovendien inspelen op de netwerksamenleving die steeds in beweging is. Verder moeten we realistisch zijn in wensen en verwachtingen.’ Dit zei Smid in Ommen, en dit gedachtengoed zal hij ongetwijfeld ook willen projecteren op Noordenveld. Het zal de politieke partijen en inwoners als muziek in de oren klinken. Net als het feit dat Smid liefhebber is van wielrennen en voetbal. Dit moet dus haast wel een goed huwelijk worden.
De eerste periode zal voor Smid hoofdzakelijk in het teken staan van kennismaking. Ongetwijfeld zal elke organisatie en vereniging kennis willen maken met Smid, die andersom natuurlijk ook wil weten waar hij zoal mee te maken krijgt. Dat Smid dat ook écht wil, blijkt wel uit het feit dat hij zaterdag al te gast is bij de voetbalvereniging Roden. Die club houdt dan een sponsoravond en Smid zal daar te gast zijn en zichzelf voorstellen aan de aanwezige ondernemers. Andere gast die avond is overigens Roelof Luinge. Smid zal dan ook alle zeilen bij moeten zetten om de anekdotes van de scheidsrechter te overtreffen, al zal dat zijn insteek niet zijn. Over voetbal gesproken: Smid was zelf een periode voorzitter van de voetbalvereniging Hoogeveen. Een club die al jarenlang in de top van het amateurvoetbal speelt. Wellicht kan Smid de notabelen bij VV Roden wat tips en suggesties geven over hoe je als club hogerop kunt komen.

Kortom: alle ogen zijn deze dagen gericht op Klaas Smid. Het zal een kwestie worden van handen schudden en kennismaken. Van het inrichten van zijn royale werkkamer. Dat hij aardig en open is, dat gelooft ondertussen iedereen wel. Of hij ook de juiste man op de juiste plaats is en goed functioneert in Noordenveld, daar kunnen we pas veel later over oordelen.