Aloude burenruzie eindigt zonder winnaar

niebert voetbal leek tolbert 1

SVMH laat riante voorsprong glippen;  Roël Elders schiet TLC naar 2-2

NIEBERT – De burenruzie tussen SVMH en TLC dreigde in de tweede helft te ontsporen. Het was dan ook maar goed dat de beide rivalen op 2-2 bleven steken. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. SVMH kwam op een comfortabele lijkende 2-0. Het antwoord kwam razendsnel.  Super invaller Roël Elders schoot diep in de tweede helft TLC naar de 2-2.
Het was een echte derby aan De Wieken, bekeken door zo’n tweehonderd toeschouwers. Veel strijd, rommelig en veel overtredingen. SVMH dat in de voorbereiding op het ‘In de Klaver’-toernooi de rivaal uit Leek en Tolbert met 4-0 versloeg, wist dat er een getergde tegenstander aan de aftrap stond, azend op revanche en de hogere positie op de ranglijst verdedigend. Patrick van Nimwegen kon eindelijk weer een beroep doen op Ton Koster, terwijl broer Jan een twijfelgeval was, maar ook begon. Ton Koster liet zich meteen gelden. De spits kreeg de bal ingespeeld van Dennie van der Velde, de afwerking liet te wensen over. Na een kwartier brandde de strijd pas echt los en binnen enkele minuten werd drie keer gescoord. Een razendsnelle combinatieaanval, opgezet door Carlo Roffel, via Jan Koster, belandde voor de voeten van Ton, die knap inschoot: 1-0. Even later een pegel van Carlo Roffel, hard op de vuisten van doelman Remko Been.  Dan een geniale pass van Dennie van der Velde, waarna Halbin Wiersema de achterlijn zocht en de voorzet op maat gaf. Ton Koster knikte bij de tweede paal binnen: 2-0. Terwijl het elftal van Patrick van Nimwegen nog de 2-0 vierde, kwam het antwoord als een e-mail. De pijlsnelle en behendige technicus Martijn Kuiper draaide naar binnen en haalde vernietigend uit. De streep leek naast te gaan, maar vloog nog net en onhoudbaar in de uiterste hoek: 2-1. De voorsprong van SVMH was overigens niet onverdiend. De zwart-witten toonden zich net even feller in de duels en dwongen daardoor meer kansen af. TLC liet te veel toe. Maar de 2-1 bracht de Rodenburg-club weer terug in de wedstrijd. Intussen moest de blessuregevoelige Jan Koster -veel passerend en soms net eentje te veel- het strijdperk verlaten. Achterin had SVMH handen en voeten tekort om Kuiper van zich af te houden. Op slag van rust was Ste-phan Renkema de reddende engel op de doellijn. Dit na een te zachte terugspeelbal van Guart Amsing, waar Kuiper weer als een bliksemschicht tussenkwam. Renkema pareerde zijn schot in de korte hoek en kwam daarbij in aanraking met de paal.
In de tweede helft meteen een grote kans voor de thuisploeg. Tim Akkerman liet een voorzet los, Ton Koster kon opnieuw inkoppen, maar ook deze kopstoot werd verijdeld. Maar de ultieme gelegenheid kwam even later. Steven Peper blunderde op het middenterrein, Ton Koster pikte de bal af en kon alleen op Been afgaan. Een lob behoorde tot de mogelijkheid, de spits draaide langs enkele tegenstanders en kwam te ver van de goal uit. Met de buitenkant schoen mikte hij naast. De wedstrijd kabbelde voort, met sporadisch kansen aan beide kanten. Het was dan toch weer Kuiper, die aan de basis stond van de 2-2. De jonge speler bereikte met een scherpe cross de pas ingebrachte Roël Elders, die van de rechterkant inschoot. Tot verwondering van de meegereisde TLC-supporters belandde de op het eerste gezicht houdbare bal in het doel: 2-2. Een invaller aan de andere kant, Jorik Greiner had SVMH alsnog naar de overwinning kunnen en moeten schieten. De ingebrachte bal werd met kunst en vliegwerk van de doellijn verwerkt. De toch al steeds grimmiger wordende strijd ontspoorde in de slotfase. Scheidsrechter Hagenouw moest keer op keer de kemphanen uit elkaar halen. Het bleef bij het strooien van kaarten, waarbij Hielke de Jong zelfs rood kreeg. Met twee gele aan SVMH-kant en twee bij TLC was ook deze strijd in evenwicht.  SVMH had ietsje meer recht op de overwinning gezien de kansenverhouding, maar verzuimde de kansen af te maken. Gezien het matige spelbeeld en de burenruzies verdiende de derby ook geen winnaar. In de stand blijft Tolbert Leek Combinatie in de hogere regionen (vijfde), terwijl Sport Vereniging Molen Horn voorlopig genoegen moet nemen met een negende stek.
SVMH-TLC 2-2 (2-1); Scoreverloop: 15. Ton Koster 1-0, 17. Ton Koster 2-0, 18. Martijn Kuiper 2-1, 65. Roël Elders 2-2; Arbiter: Hagenouw (Groningen); Gele kaart: Ton Koster, Carlo Roffel (SVMH), Marcel Been, Patrick Sanroesdi (TLC); Rode kaart: Hielke de Jong; Toeschouwers: 200
Opstellingen
SVMH: Jeff Aalders, Halbin Wiersema, Stephan Renkema,  Guart Amsing, Tim Akkerman, Marc Boonstra, Dennie van der Velde (Raymond Hartgers), Carlo Roffel, Jan Koster (40. Kees Bakker), Ton Koster,  Jorik Greiner
TLC: Remko Been, Marcel Been, Marcel Bonhof, Patrick Sanroesdi, Patrick Bosman (Stan Akker), Rienk Tuithof, Hielke de Jong, Steven Peper (Jusuf Ylmaz), Martijn Kuiper, Roy de Vries, Robert van Dijken
Ster van het veld: Martijn Kuiper (TLC). Komt uit de jeugd van SVMH. Stapte over naar TLC omdat hij daar meer kans maakte om hogerop te komen. Kuiper is hoe dan ook een talent. Balvaardig en razendsnel. Zorgde voor de weergaloze aansluitingstreffer en was ook betrokken bij de uiteindelijke 2-2. 
Opvallend: SVMH en TLC. Dat het een burenruzie genoemd wordt is niet zo verwonderlijk. Kees Bakker (SVMH) komt uit Leek, Jorik Greiner, eveneens SVMH,  heeft jeugdwortels in Leek. Martijn Kuiper speelt bij TLC maar begon bij SVMH. De familie Amsing is Niebert, maar heeft ook een link naar Leek. Beide trainers hebben geen enkele binding met beide dorpen. Patrick van Nimwegen woont in Assen en Gert Slomp is een geboren Drent maar woonachtig in Friesland. Ze staan ver van elkaar. 

niebert voetbal leek tolbert 2