‘Als je thuiskwam van school ging je naar de bakkerij, kijken of je nog ergens mee kon helpen’

Kerstkindje Piet Hars viert 65 op eerste kerstdag

RODEN – Toevallig? Waarschijnlijk wel. Bijzonder in elk geval. Piet Hars uit Roden is geboren op 1e kerstdag. Als zoon van Maria Herder. Precies in het midden van zijn rechter hand zit een onverklaarbaar litteken. Piet en zijn vrouw Marga Hars moeten er hartelijk om lachen. “Grappig toch? De herdertjes lagen bij nachte. En dat plekje, geen idee hoe het daar komt. Het heeft er altijd gezeten. Precies op de plek waar Jezus hem ook had, haha.” De Krant spreekt de bakkerszoon wiens verjaardag altijd een hectische toestand was.

Piet Hars, voor velen een bekende dankzij zijn lange onderwijscarrière in Noordenveld. 1980 was het, toen hij als onderwijzer aan de slag ging op de school in Roderwolde. Vijf jaar stond –ie voor de jonge Rowolmers. Om daarna naar de Scheepstra school te vertrekken. Tot de school in 1993 fuseerde met de Zondagschool. “Dat werd de huidige Marke. Daar heb ik tot 2016 gewerkt. Om gezondheidsredenen was ik helaas genoodzaakt te stoppen”, vertelt Piet die als kind zijn verjaardag meestal als ‘hectisch’ beleefde. “Op mijn verjaardag stonden mijn ouders altijd in de bakkerij om de boel op te ruimen. De kerstperiode was voor hen de drukste tijd van het jaar. We waren met drie jongens en drie meiden. Als je thuiskwam van school ging je naar de bakkerij.” 

Piet ervoer ook het luizenleven waarover zijn vader sprak. “Toen nog wel.  Er werd bijna nooit vergaderd. Het was een totaal andere cultuur. Als hoofdmeester had je aanzien. Dat heb ik trouwens nooit willen zijn. Dan heb je een administratieve baan, daar had ik geen zin in. Achteraf gezien is het niet mijn droombaan geworden. Alles veranderde toen de lagere school overging naar de basisschool. Vanaf toen geen klas 1 tot en met 6 meer, maar groep 1 tot en met 8. Kreeg je ook de kleuters erbij. Daarna is de regelgeving van bovenaf heel erg toegenomen.”

Terug naar kerst. Op eerste kerstdag hoopt Piet 65 jaar te worden. Een dag die als altijd uitbundig gevierd wordt in huize Hars. “Het is hier één groot open huis. Volle bak met genoeg te eten en te drinken. Onze drie kinderen komen, we hebben 7 kleinkinderen, mijn broers en zussen en onze vriendengroep. Vroeger kwam de eerste om elf uur en ging de laatste om drie uur ’s nachts de deur uit. Die nachtelijke uren zijn er wel af hoor. Nu concentreert zich het meestal tussen twaalf en zes.” Een cadeau hoort er altijd bij op de verjaardag van Piet. Hij laat zich graag verrassen. Zoals die keer dat dochter Lina een Lipdub regelde met de hele familie, voor zijn 60e verjaardag. Die werd gepresenteerd in de kantine van VV Roden. “Geweldig was dat, een dierbare herinnering aan de mensen die daar op staan.”