Als mantelzorger er even tussenuit? Dat kan!

Roden Respijtzorg

NOORDENVELD – De zomer staat voor de deur. Even lekker een paar uurtjes erop uit of heerlijk op vakantie gaan. Alleen, voor veel mensen die zorgen voor een zieke of gehandicapte naaste is dit niet vanzelfsprekend. De zorg moet immers doorgaan en je kunt niet zomaar even weg. Toch zijn er verschillende mogelijkheden voor mantelzorgers.

Jacquelien Bloemendal uit Roden is 1 van de vrijwilligsters die zich inzet voor mantelzorgers die er even tussen uit willen. ‘Dat kan een uurtje per week zijn of iets langer. Door mijn dagelijkse werkzaamheden bij Icare ben ik er achter gekomen dat dit belangrijk werk is. Ik zie dat ontzettend veel werk neerkomt op de partners die altijd klaar moeten staan om zorg te verlenen. Om die eens de mogelijkheid te geven om er ook eens op uit te gaan, heb ik mij opgegeven als vrijwilligster bij de Vrijwillige Hulpdienst. Het duurde niet lang of ik kreeg al een telefoontje om als mantelzorgvervanger aan de slag te gaan,’ aldus Jacquelien Bloemendal.

Bij Welzijn in Noordenveld is Britta van ‘t Klooster in dienst als mantelconsulent. Ook bij de inzet van vrijwilligers om mantelzorgers te ondersteunen is zij betrokken. ‘Via onze Vrijwillige Hulpdienst krijgen wij steeds meer aanvragen binnen. Het gaat in deze niet om het verlenen van zorg, maar vooral ook om eens een praatje te maken of een spelletje te doen. Het belangrijkste is dat de mantelzorger er eens tussen uit kan. Al is het wekelijks maar een uurtje. Zo kan op deze wijze de mantelzorger even zijn zinnen verzetten, de markt bezoeken of zich opgeven voor een zangkoor.’

Jacquelien Bloemendal heeft als achtergrond een zorgopleiding gehad. “Natuurlijk maakt dat de stap wel iets gemakkelijker om zorg te verlenen bij een ander. Maar beslist noodzakelijk is deze achtergrond niet. Je verleent immers op de momenten dat je er bent geen zorg. Daar zijn anderen voor. Je bent aanwezig om een ander de mogelijkheid te geven er even tussen uit te gaan. Je bent er om de mantelzorger te ontlastten. In ons werk krijgen we steeds meer te maken met het begrip ‘ontzorgen’. Dat is deels goed, want daar wordt de klant zelfstandiger van. Maar deels zie ik dat er ook gaten vallen. Extra aandacht verdwijnt. Als vrijwilliger kun je daar wat in betekenen.

Niet alleen kan men via de Vrijwillige Hulpdienst van WiN hulp krijgen voor een paar uurtjes per week. Ook zijn er mogelijkheden om u te laten informeren over vakanties en dergelijke. Opgeven als vrijwilliger kan natuurlijk ook. Voor meer informatie kunt u terecht bij de mantelzorgconsulent Britta van ’t Klooster, Welzijn in Noordenveld, 050 317 65 00, brittavantklooster@welzijninnoordenveld.nl.

Op de foto vlnr Jacquelien Bloemendal en Britta van ’t Klooster.