Antje Brocantje heeft in schilderen haar nieuwe uitdaging gevonden

DKT_DKT-p45.pdf - Adobe Acrobat Pro

Kleintje cultuur (voor 23.09.14)

“Ik heb gemerkt dat veel verloskundigen ook creatief in de kunst zijn”

RODEN – Antje Brocantje, die naam kennen veel mensen van de antiek- en brocante verzamelingen in haar woning aan de Statenlaan. Ans van Spronsen, haar meisjesnaam, wilde ze graag aan belangstellenden tonen en verkopen. Ze hield daarvoor een paar keer per jaar speciaal open huis, waarbij ze haar woning in een expositie-eldorado omtoverde.

De antiekwereld is zo’n beetje ingestort, maar Ans heeft in haar woning, nu aan de Molenweg, nog steeds een grote antiek- en brocante verzameling in een kamer ondergebracht terwijl her en der in andere vertrekken ook nog het ‘een en ander’ aan fraais staat te pronken. Want ze heeft nog steeds een fijne neus voor het verzamelen van mooie oude dingen. Zo staan enkele vitrinekasten in de woonkamer vol met haar privé verzameling messenleggers. ‘Ik heb daar nu zo’n tweehonderd verschillende exemplaren van en probeer de collectie nog steeds aan te vullen. Leuk hoor, maar mijn focus ligt nu alweer enkele jaren op het schilderen.”

Toch eerst even terug naar het begin. In het Westland geboren leerde Ans haar partner Leo van der Heiden tijdens haar verloskunde-praktijk in Groningen kennen. Leo had toen een leidinggevende functie bij het doveninstituut, zij praktiseerde in de stad als verloskundige. Het paar, twee kinderen, woont nu al meer dan een kwart eeuw in Roden. Vooral daar stortte ze zich op het verzamelen van antiek en curiosa. “Een hobby, die ik ook al vóór die tijd beoefende,”vertelt ze. “Want oude spullen intrigeren me. Mijn eerste object herinner ik me nog goed,”zegt ze lachend. “Dat was een oude porseleinen Wedgewood WC-pot die bij het grof vuil lag. Zó mooi, die pikte ik mee.” En zo groeide haar verzameling door. Haar man Leo heeft een prachtige collectie rokersattributen plus een groot aantal bierpullen onder zijn beheer, die op zijn studeerkamer in huis te pronk staan. “Maar praktiserend creatief is hij verder niet. Vergaderen is zijn hobby. Hij is een echte organisator met wél een grote liefde voor de kunst. Hij is ook voorzitter van de Stichting Kunstmomenten die de amateurkunst in deze regio wil promoten,” aldus zijn partner Van Spronsen die jaren geleden, in Groningen al, lid van een schildersclubje was.

“Aquarelleren deed ik toen graag, maar heel vrijblijvend. Ik vond het leuk, min of meer een compensatie voor mijn drukke werk als verloskundige. Verder deed ik er niets mee. De kinderen waren nog klein en vergden mijn aandacht. Toen ze in Roden mijn zorg niet zo zeer meer nodig hadden, ging ik die wat slapende hobby weer oppakken. Ik volgde een schildercursus in het dorpshuis van Nieuw Roden, ging ook naar workshops maar ik kreeg steeds het gevoel dat ik als ‘beginner’ niet verder kwam. Een jaar of vijf geleden ben ik in een klein clubje bij professioneel kunstenaar Iwe Hut in Roden terecht gekomen en daar heb ik nu helemaal mijn draai gevonden. Ik werd vertrouwder met diverse technieken, stak en steek veel van Iwe op, de sfeer is gezellig, kortom: ik voel me er prettig en krijg steeds meer zelfvertrouwen. En ik merk dat ik mezelf gestaag verbeter. Ik ben nu vooral met acryl bezig en dat bevalt me prima. ’t Is lekker materiaal om mee te werken. Thuis heb ik een klein atelierhoekje in de woonkamer. Vaak zit ik er ’s avonds een uur of drie achtereen te werken, dat geeft me een ontspannen gevoel. Wijdse landschappen en dieren, ’t liefst met ook wat humor, behoren tot mijn favoriete onderwerpen. Bij het Fitnesscentrum in Roden hangt een groot kippenschilderij van mij. Leuk hoor, als anderen jouw werk waarderen. Ik doe komend jaar mee aan de amateur-expositie-route Kunstmomenten en – klinkt het trots; red. – ik exposeer momenteel in een sauna in Tynaarlo. Ik heb al schilderijen verkocht (klinkt het nog trotser; red.) Creativiteit zit kennelijk in onze familiegenen, want onze dochter heeft met succes een professionele kunstopleiding gevolgd.”

En, wat lacherig:”Nu ik er een beetje op let vind ik dat het regelmatig voorkomt dat verloskunde en creativiteit wat met elkaar te maken hebben. Logisch ook wel, want in beide disciplines moet je creatief zijn. Als verloskundige heb ik echter zo’n 3000 babies op de wereld helpen brengen. Maar dat aantal zal ik met mijn schilderijen vast niet halen.”

Ans van Spronsen is onder 050-5012335 te bereiken.