Arjen Robben maakt nu écht het verschil

robben

Nederland verpulvert Spanje

Nederland is het WK in Brazilie sterk begonnen. Of sterk: wie had verwacht dat Oranje met 5-1 zou winnen van nota bene wereldkampioen Spanje? Niemand! En toch was het waar. Onder aanvoering van Arjen Robben speelde Nederland de Spanjaarden na de rust volledig van het veld. De Bedumer maakt tegenwoordig echt het verschil. Arjen Robben is de Nederlandse Lionel Messi, misschien nu wel in betere vorm dan de weer tegenvallende Argentijn.

Arjen Robben dus. De afgelopen jaren ontwikkelde hij zich toch nog stormachtig. Robben is niet meer dat hardlopertje met oogkleppen op. Gaat tegenwoordig niet altijd meer voor eigen succes. Robben is een teamspeler geworden. Is bovendien slimmer veel geworden ook. Blijft beter uit de duels en wisselt acties af. Voorheen probeerde hij het na drie mislukte acties gewoon een vierde keer weer, tegenwoordig wisselt hij af. Arjen Robben in deze vorm is amper te verdedigen. Vraag het de Spaanse verdedigers maar.
Robben begon sterk aan de wedstrijd in Salvador. Heel sterk zelfs, want het steekpassje waarmee hij Wesley Sneijder alleen voor doelman Casillas zette, was van grote klasse. Sneijder kwam echter niet goed met z’n passen uit en wist niet te scoren. Daarna kon zelfs Robben niet voorkomen dat Spanje de betere ploeg was. De Nederlandse defensie liet zo nu en dan toch een steekje vallen en na een valpartij van Costa kregen de wereldkampioenen een strafschop. Alonso scoorde en even later leek ook Silva dat te doen. Hij strandde op Cillessen. Pal voor rust maakte Nederland uit het niets gelijk. De pass van Daley Blind was zuiver, de stiftbal met het hoofd van Van Persie weergaloos: 1-1.
Toen Robben na de rust de 2-1 maakte, na een schitterende aanname, zat Nederland echt op rozen. Spanje moest komen, waarna de Nederlanders nog meer ruimte kregen. De Vrij kopte de derde treffer binnen en Van Persie strafte een blunder van de Spaanse doelman genadeloos af:4-1. Het slotakkoord was voor dé man van het veld. Gelanceerd door Sneijder liep Robben de gehele Spaanse defensie aan gort, omspeelde hij doelman Cassilas om vervolgens keihard raak te schieten. De wereldkampioen was vernederd. Door een ontketende Robben vooral.
En nu? Nu is het voor Oranje zaak om met beide benen op de grond te blijven. Want ook in het verleden opende Nederland wel eens sterk op een eindronde om er vervolgens roemloos uit te vliegen. De huidige selectie herbergt weinig vedettes, en juist dat kan een positief effect hebben. Deze jongens zullen minder snel hautain gedrag vertonen, zullen elke wedstrijd weer alles willen geven. Daarom ook selecteerde Van Gaal een relatief jonge selectie. Spelers die hij wat gemakkelijker naar zijn hand kan zetten.
Woensdag om 18.00 uur speelt Oranje tegen Australie. Een matige, maar toch wel lastig te bestrijden tegenstander. Australie is fysiek sterk en conditioneel dik in orde. ‘Snel scoren’, zei analist Paul Raveneau eerder al. ‘Dan breek je hun plan en zullen ze zelf moeten komen.’

Bondscoach Van Gaal liet al doorschemeren dat er woensdag wellicht in een ander systeem aangetreden wordt. Dat zou logisch zijn, omdat Oranje woensdag zelf het spel zal moeten maken. Maar zorgen hoeven we ons niet te maken. Want behalve Arjen Robben lijkt ook bondscoach Van Gaal in bloedvorm. En dat is een geruststellende gedachte.

In deze bijlage van de Krant alles over het WK. Over de gekte in Roden en omgeving, bijzondere foto’s, een regionaal dagboek en de tussenstand van de WK-pool.