ATB Marum trots op eerste toertocht

  marum atb groep

  MARUM – Ga er maar aan staan. ATB Marum bestaat pas sinds medio 2013 en de club slaagt er nu al in een echte, mooie en bijzonder uitdagende ATB Toertocht te organiseren. Een en ander zal plaatsvinden op zondag 14 juni. Deelnemers kunnen kiezen uit tochten van 20, 35 en 50 kilometer. ‘We zijn best een beetje trots dat we deze mooie tocht organiseren. We hopen dan ook op heel veel deelnemers’, zegt Jack Wagena, voorzitter van ATB Marum.

   

  Overigens wordt de tocht nog niet verreden op het ‘eigen’ parcours, want ATB Marum krijgt in de nabije toekomst een eigen parcours. ‘Daar zijn we nog steeds mee bezig. Dat eigen parcours, een van de redenen dat ATB Marum werd opgericht, zal 38 kilometer lang zijn en we zijn nu al voor meer dan negentig procent klaar. ‘ Het gaat toch al prima met de club. ‘Op dit moment hebben we meer dan zestig leden. We groeien wat dat betreft wel door. We zijn druk bezig om nog meer voor de jeugd te gaan doen en om ons kader opleidingen te laten volgen. Dat soort dingen pakken we straks na 14 juni allemaal weer op. Want je zult begrijpen dat momenteel alles eerst in het teken van de ATB Toertocht staat’, zegt Wagena.
  ‘Hoe ons ledenbestand er uit ziet? Het is van alles wat. Je hebt mensen die heel vaak fietsen, anderen worden lid voor de verzekering. Er zit inderdaad best wat niveauverschil tussen de leden. Daarom willen we straks ook weer met een recreatieve- en sportieve groep aam de gang. Leuk is wel dat we er ook op uit gaan. Zo gaan we straks in Norg en in de Zuursche Duinen ‘klimmen’. Ook dat gaan we in twee groepen doen. En zo willen we voor elke doelgroep iets bieden.’
  Het organiseren van een toertocht is veel werk, zeker als het een eerste betreft en er dus nog geen draaiboek lag. ‘Eddy Renkema heeft de route bedacht en ook Henk Jan Kloosterman heeft al heel veel werk verzet. We hebben de route ondertussen al een paar keer gefietst. Dan kom je steeds wel weer iets tegen. Bij Trimunt bijvoorbeeld, was vorige week een gedeelte dichtgegroeid. Moesten we dus even stevig snoeien. Er gaat gewoon veel tijd in de organisatie zitten. Voor de tocht hebben we ongeveer veertig vrijwilligers nodig. Die krijgen allemaal de verantwoordelijkheid over een gedeelte van de tocht. Een district noemen we dat. We moeten bruggetjes leggen, linten spannen. Het wordt voor ons in elk geval vroeg, zondag de 14e’, lacht Wagena, voor wie toch al geen moeite teveel is als het ATB Marum betreft.

  ATB Marum is een actieve club. Behalve fietsen kan de club in de wintermaanden terecht bij Life Style Centre Marum en heeft het een eigen onderkomen in de kantine van SV Marum. Er is in korte tijd hele veel neergezet. De leden van de club hebben eigen kleding en de eerste toertocht is toch wel de bekroning op al het werk van de actieve club. ‘Bovendien zijn we trots op onze sponsoren. Zonder Wiebe Oldenburger. Remon ‘Passie voor Water’, D & J Boonstra en restaurant Heerlijkheid hadden we de tocht niet kunnen organiseren. Stiekem hopen we op honderden deelnemers. We doen er alles aan om maar zoveel mogelijk mensen naar Marum te krijgen. Spijt zullen ze er zeker niet van krijgen, want de route is echt heel bijzonder’, weet Wagena.  Zo wordt ondermeer het terrein van Stuut Grondwerk aangedaan. Daar fietsen de rijders tussen de tractoren door. ‘Bovendien fietsen deelnemers over weilanden die anders ‘onbefietsbaar’ zijn. En door een deel van het Coendersbosch. We zijn bij alle landeigenaren op bezoek geweest om toestemming te vragen. Dat is gelukt, want iedereen was toch wel positief. We verwachten dat de meeste fietsers voor de vijftig kilometer zullen gaan. Nadeel kan zijn dat er in Assen en Beilen op zondag 14 juni ook tochten zijn. Aan de andere kant: op Facebook is de tocht al duizenden keren geliked. We doen niet aan voorinschrijving, en dus blijft het spannend hoeveel fietsers aan de start zullen verschijnen.’

  Start en finish van de toertocht is bij ‘Heerlijkheid’ in Marum aan de Tolhuisstraat 1. Fietsers kunnen daar tussen 9.00 uur en 10.15 uur van start gaan. Bij de start is een scan & go aanwezig zodat deelnemers niet al te lang in de  rij hoeven te staan, mits ze lid zijn van de NTFU.  ‘De route kent een uitdagende afwisseling van zandwegen, bospaden, singeltracks en onverwachte doorsteken. Dit is geen standaard tocht. Dit wordt echt genieten’, besluit Wagena.

   

          ATB Toertocht Marum
  Wanneer:     zondag 14 juni
  Start:         Heerlijkheid,
          Tolhuisstraat 1
          Marum
  Starttijden:     tussen 9.00 uur en 10.15 uur
  Organisatie:     ATB Marum
  Info:         www.atbmarum.nl.