AV’75 viert mijlpaal met ‘Het Grote Verjaardagsfeest’

sportlight logo

sportlight1sportlight2In the sportlight: AV’75

RODEN – Het was 1975. Toen werd door een groepje jongeren besloten aktiviteitenvereniging AV’75 op te richten. Bedoeld voor de wat oudere jeugd, vanaf een jaar of achttien. Met zeer frequent een altijd bijzondere en zeker gezellige activiteit. Nu, veertig jaar later, blijkt het oprichten een gouden greep te zijn geweest, want nog steeds geniet de vereniging grote populariteit. Op 19 december wordt in De Pompstee ‘Het Grote Verjaardagsfeest’ gevierd. Maar eerst is er de dropping, en wel aanstaande zaterdag. En ook dat belooft een spektakel te worden. Een dropping die begint met een introductiefilm van tien minuten.
‘Vanwege onze verjaardag willen we wat betreft de dropping en het verjaardagsfeest groots uit te pakken’, zegt voorzitter Erick Roossien, die samen met Sarah Coombe, Elise Blom, Marco Dijkstra, Chantal Hofkamp en Marc Veldhuis het bestuur vormt. ‘Althans, dat gaan we proberen.’ Roossien is de opvolger van Geralt Keizer, die een aantal jaren met succes de voorzittershamer hanteerde. ‘En we hebben in dit bijzondere jaar al bijzondere dingen gedaan. De klaverjaskroegenronde bijvoorbeeld, was ook dit keer een enorm succes met heel veel deelnemers. En we hebben uiteraard weer deelgenomen aan de Rodermarktparade’, zegt Roossien. AV’75 koos dit jaar voor het thema ‘Las Vegas’. De wagens van de vereniging worden altijd enorm gewaardeerd. Is het niet om het ontwerp, dan wel om de muziek en het amusement. Want dat is AV’75: er gebeurt altijd wel wat en het straalt altijd gezelligheid uit.

AV’75 heeft zo’n 150 leden. Die leden zijn veelal tussen de 18 en 35 jaar. Daarnaast wordt de vereniging gesteund door een redelijk grote groep donateurs. Behalve de bekende klaverjaskroegenronde- waarbij in vrijwel alle horecaetablissementen in Roden gespeeld wordt- is er elk jaar meer. Bowlen in Eelde bijvoorbeeld of voetvolley. De activiteiten worden veelal op het scherpst van de snede gespeeld, maar uiteindelijk zijn de sfeer en gezelligheid de belangrijkste kenmerken van AV’75. Heel lang was AV’75 een soort van kweekvijver voor Volksvermaken. Verschillende bestuursleden begonnen hun bestuurlijke carrière bij AV en werden op latere leeftijd ingepalmd door Volksvermaken. Die tijd lijkt enigszins voorbij. Van het huidige Volksvermaken-bestuur is Rik van der Es de laatste die via AV bij Volksvermaken kwam. Dit feit doet aan de gezelligheid en de uitgesproken sfeer van AV’75 overigens niets af.
AV’75 organiseert dit jaar dus nog twee activiteiten. Te beginnen dus zaterdag, als de ook al ‘wereldberoemde’ dropping gehouden wordt. ‘De dropping wordt dit jaar georganiseerd door een aantal fanatieke jongens die al jaren zelf meedoen’, legt voorzitter Roossien uit. ‘Ze hebben een wat groter budget gekregen en dat leidde tot een introductiefilm van meer dan tien minuten. Op onze site en via You Tube is ‘Roy Miller and the Unfound Gold’ te zien. Dat is als het ware de start van een fantastische dropping. Ondertussen hebben zich al meer dan vijftig mensen opgegeven. De dropping aanstaande zaterdag wordt echt een waar spektakel’, zegt Roossien. Vertrekpunt zaterdag is Onder de Linden (18.30 uur). Deelnemen kost tien euro. Deelnemers krijgen onderweg een hapje en (zeker) een drankje. Een groep bestaat uit minimaal vijf personen, alleen komen mag ook. Opgeven kan eveneens via de website van de vereniging.

Op 19 december wordt ‘Het grote Verjaardagsfeest’ gehouden. Plaats van handeling is de Pompstee, waar van 21.00 uur tot 01.00 uur uitbundig gevierd zal worden. ‘Kaarten zijn alleen in de voorverkoop te verkrijgen. We hopen dat heel veel mensen – ook oud-bestuursleden bijvoorbeeld- zich opgeven. Ook dat kan via onze website. Tijdens de avond zullen Albert en Sia voor de muziek zorgen. Bovendien zijn we bezig met een verrassingsact. Ook die avond zal bijzonder worden. We hopen natuurlijk op een geweldige opkomst.’
AV’75 bestaat dus veertig jaar. In die jaren heeft de vereniging zich ruimschoots bewezen. Hoe? Door het organiseren van ludieke activiteiten, door elk jaar maar weer te zorgen voor een Paradewagen en door bijvoorbeeld de klaverjaskroegenronde. Maar ook door de AV’lympics, ook al zo’n bijzonder evenement. En bowlen natuurlijk, ook zo’n jaarlijks terugkerend evenement waarbij enorm fanatiek om de prijzen gespeeld wordt.

AV’75
Opgericht: 1975
Leden: 150
Bestuur: Erick Roossien, Sarah Coombe, Elise Blom, Marco Dijkstra, Chantal Hofkamp en Marc Veldhuis
Eerstvolgende activiteiten: dropping (14 november) en verjaardagsfeest (19 december)
Website:
www.av75.nl
Contact: 06-53509006