Bed & Breakfast ‘het Beschilderde Huis’ combineert overnachten met poppenspel

ALTENA – Van week of weekendje weg een cultureel uitje maken. “Waarom niet?”, dacht Johanneke Dun. De multitaskende Johanneke is al beeldend kunstenaar, poppenspeler en lerares Engels op een basisschool, dus daar kon nog wel iets bij. Gastvrouw dus. In haar ruime woning, met vele kamers, is plaats genoeg voor logés en aangezien Johanneke iets leuks en aparts te bieden heeft –want apart op een leuke manier is ze zeker-  wil ze dat graag delen met haar gasten.

“Het begint al aardig te lopen in mijn ‘Beschilderde Huis’”, vertelt ze. Eenmaal binnen valt direct op wat zij nu precies bedoeld met de naam van haar Bed & Breakfast (B&B), het is inderdaad een beschilderd huis. Geschilderde baby’s op het plafond in de keuken, landschappen op de keukenkastjes, eigen werk aan iedere muur in het ruime huis en natuurlijk de slaapkamers voor de gasten allemaal in een eigen thema. “Ik heb een hemelkamer, een weidekamer en een zeekamer”, zegt ze trots. “Alles zelf geschilderd natuurlijk.” Terwijl we de hemelkamer binnenlopen lijkt de grond onder onze voeten te verdwijnen. Lopen op wolken, het kan dus. “Niet alle kamers zijn zoals ik ze wil hebben hoor”, zegt ze verontschuldigend. “Kijk, in de zeekamer wordt nog druk gewerkt. Maar het einde is in zicht, het is steeds meer zoals ik vind dat het moet zijn. Al moet ik eerlijk zeggen dat als de kamers klaar zijn ik ga beginnen met de overloop, de trap en misschien nog iets ga schilderen in een kamer op de begane grond.” Ach, en gelijk heeft ze. Je bent kunstenares of je bent het niet. Toch is een Bed & Breakfast maar een Bed & Breakfast als er niets bijzonders te beleven is. En aan de Lieverseweg in Altena is zeker wat te beleven. Natuurlijk is het vrolijk beschilderde huis al een bezienswaardigheid, en natuurlijk ligt de woning in een mooie groene omgeving, maar de combinatie met Johanneke haar andere passie, het poppenspel, maakt het echt uniek. “Ik ben nu bezig met een educatief stukje cultuur”, aldus Johanneke die net terug is van een ‘tournee’ in Engeland. “Daarbij combineer ik het poppenspel met Engelse les. Mijn laatste voorstelling heet ‘Dickery Dop went to the top’, die speel ik voor basisschoolleerlingen. Die krijgen dan én een leuke voorstelling te zien én leren tegelijk Engelse woorden. Daarbij worden ze ook aangemoedigd om mee te doen en eventueel zelf een stukje mee te spelen.” Een tipje van de sluier wordt opgelicht als ze spontaan een scene uit de voorstelling begint te spelen, waarbij er natuurlijk ook interactief meegedaan moet worden. Zeker in een privévoorstelling is het moeilijk je snor te drukken, dus ook wij hebben wat nieuwe Engelse woorden geleerd.  “Een overnachting hier in mijn B&B is natuurlijk ook te combineren met het poppentheater”, vertelt ze. “Nu is niet iedere gast die hier geweest is geïnteresseerd in het theater, maar dan weer wel in de kunst aan de muren. Eigenlijk heb ik hier wel voor iedereen wel iets te bieden. Natuur, ruimte, kunst, theater en noem maar op.” En dat is waar. Er is veel te zien in ‘Het Beschilderde Huis’, veel te beleven en genoeg te doen. Een echt Theater B&B, je moet er maar op komen.
Ook eens langskomen? Kunstenaarsverbond Verkuno houdt op 17 en 18 september een Open Atelierroute, ook het atelier en het theater B&B van Johanneke Dun is dan te bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.drieindekast.nl.