Beeldend kunstenaar Jan Ernst Douma exposeert tekeningen van 82 kerken in het Westerkwartier

Atrium Leek Jan Ernst Douma4

Atrium Leek Jan Ernst DoumaAtrium Leek Jan Ernst Douma2Atrium Leek Jan Ernst Douma3Een heel bijzondere tentoonstelling in het Atrium, in Leek

LEEK – Vrijdagmiddag 6 november vindt in het Atrium, Ewesheim 2 in Leek – de ruim opgezette expositieruimte van het kunstenaarsechtpaar Jan Ernst Douma en Nel Dekker – de opening plaats van een expositie van 82 (!) tekeningen van kerken die in het Westerkwartier zijn te vinden. Jan Ernst Douma, een nationaal en internationaal gevestigde naam als kunstschilder, heeft zich de laatste jaren namelijk vooral bezig gehouden met het registreren van alle kerkgebouwen in het Westerkwartier, die hij vervolgens in grafiettekeningen vastlegde. Na een uitgebreide speurtocht ontdekte hij er maar liefst 82, variërend van Romaanse wierdekerkjes tot een gebouw uit 2012. Ook Garnwerd, Feerwerd, Ezinge, Leegkerk en Hoogkerk werden vanwege geografische motieven toegevoegd. Een aantal kerkjes is niet meer in gebruik als ‘religieuze vergaderplaats’, maar wel als zodanig herkenbaar.

De officiële opening van deze bijzondere expositie vindt op vrijdag 6 november, aanvang 15.30 uur, plaats door Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum en oud-wethouder van Leek. Hij schreef ook het voorwoord in het door Jan Ernst Douma uitgegeven boek met de titel ‘Kerken in het Westerkwartier – 82 tekeningen van vroeger tot vandaag.’

De eerste exemplaren worden diezelfde middag uitgereikt aan de burgemeesters van Leek (Berend Hoekstra), Grootegast (Cor Dijkstra), Zuidhorn (Bert Swart) en locoburgemeester Jannie Hulshof van Marum. Het boek is daarna te koop in zowel de reguliere boekhandel als bij Jan Ernst Douma zelf, die het boek op verzoek ook zal signeren. De prijs bedraagt rond € 20,–.

Vanaf zaterdag 7 november is de expositie tot zeker het eind van dit jaar voor het publiek geopend en wel elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur en op aanvraag (tel. 0594-515783) ook op andere tijden. De toegang is gratis.