Behapbaar

De hausse in jaarvoorspellingen is alweer voorbij. Vaste prik is dat: Aan het begin van een nieuw jaar publiceren bijna alle media een jaarhoroscoop. Van zaken, die volgens astrologische voorspellingen dit jaar zouden kunnen gebeuren. Zouden kunnen, met uiteraard flinke slagen om de arm. Dús zo’n beetje op z’n Marcel de Honds. Weinig komt daarvan uit – meestal bijna niets of het zouden zaakjes moeten zijn die u en zelfs ik ook uit onze hoge hoed zouden kunnen toveren. Maar ze gaan er, of we er in geloven of niet, in als koek. Zelfs veel fervente ‘ongelovigen’ als ik kijken elke week wel even naar de horoscoop die (ook) deze krant elke week publiceert. Een enquête heeft zelfs uitgewezen dat dit één van de meest gelezen rubrieken in deze krant is. Het zijn dan ook ‘mededelingen’ waar je alle kanten mee op kunt. Je kunt er je eigen interpretatie aan geven.

Toch, de directie van deze krant heeft me dat uitdrukkelijk verzekerd, wordt de horoscoop in deze krant verzorgd door een ‘internationaal bekend en gerespecteerd astroloog’. En ook: ‘We piekeren er niet over om met deze veelgelezen en gewaardeerde rubriek te stoppen.’ Tsja.

De bekendste astroloog, hij wordt ook wel de grondlegger van de voorspellingen genoemd, is nog steeds Nostradamus, een in Frankrijk geboren ‘profeet’ wier wereldvoorspellingen al 500 jaar vaak schijnen uit te komen. Hij voorspelde onder meer de Franse revolutie, de atoombom, de aanslag op president Kennedy, de dood van Lady Diana en meerdere aardbevingen en tzunami’s. Ook voor 2017 deed Nostradamus 500 jaar geleden een paar algemene wereldvoorspellingen: Zo zullen de Verenigde Staten beginnen te vallen en Europa in die val meesleuren. Ook komt China steeds sterker aan de wereldmacht en wordt de opwarming van de aarde, de klimaatverandering in het algemeen, de aanleiding voor een nieuwe wereldoorlog. Zonne-energie zal steeds meer worden omarmd en de wereld redden en de commerciële ruimtevaart gaat nu echt een grote vlucht krijgen.

Niet mis allemaal. Maar in mijn weekhoroscoop in deze krant stond onlangs dat me binnenkort ‘iets heel moois’ staat te wachten, dus concentreer ik me daar maar op. En als dat niet uitkomt staan er in mijn sterrenbeeld toch altijd wel andere zaken waarvan ik denk: ‘dat zou best eens kunnen’. Nee, mijn weekhoroscoop sla ik niet over. Die is lekker behapbaar.

Henk Hendriks