‘Beide promoties geven rust’

Fusie SV Haulerwijk boven verwachting

HAULERWIJK – Het gaat goed met fusieclub SV Haulerwijk. Dit is mede te danken aan de sportieve prestaties van beide afdelingen. Zowel het zaterdagteam als zondagelftal is gepromoveerd naar de vierde klasse. Niet alleen uniek, maar ook verrassend.

Met name de zaterdaghoofdmacht.  Niemand had dit verwacht. “Nee, dat zag er voor de winter niet naar uit dat ze zouden promoveren”, zegt voorzitter Ronald de Vries, die vanaf 2010 voorzitter was van de zaterdagclub en sinds vorig seizoen van de hele vereniging. “Na de eerste seizoenshelft leek de nacompetitie de logische route, maar in de tweede seizoenshelft kwamen ze in een flow terecht en werden we ineens kampioen.” De Vries over het zondagelftal: “Dat speelde iets wisselvalliger. Acht clubs streden tot de laatste dag mee om het kampioenschap. Haulerwijk haalde de nacompetitie en in de tweeluik met Oosterstreek, speelden ze heel goed. Voor dit seizoen bleken zowel de beide selecties als ook de A-junioren krap te worden. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en toen besloten om de A-junioren door te laten stromen, waardoor er twee volwaardige selecties blijven”.  Om terug te komen op het zondagelftal, het komend seizoen speelt Haulerwijk voor een deel in de buurt. Met tegenstanders als Bakkeveen en Donkerbroek. De Vries noemt het op voorhand prachtige wedstrijden. “Clubs als Winsum, Gruno en Haren ken ik niet.  Het zaterdagteam van Ed Laagland is ingedeeld bij onder meer ODV, RWF, De Sweach en Waskemeer. Tevens zitten er een vijftal clubs uit de stad Groningen in deze klasse. Ze hebben een hele andere beleving. Ik heb het liefst clubs van het platteland, ze hebben daar meer verenigingsgevoel en leeft het meer. De promoties van beide afdelingen is lang geleden. Dat ze allebei zijn gepromoveerd geeft ook rust. Het kon op geen beter moment. Wat de kansen betreft in de vierde klasse, beiden voor handhaving, laten we daar beginnen. Er is namelijk een groot verschil tussen de vierde en vijfde klasse.”

De fusie dan. De Vries erkent. “Er waren mensen sceptisch. Maar het ging om een klein groepje tegenstanders.  De overgrote meerderheid was voor. Met de name de jeugd was geheel voorstander. De fusie is verrassend goed gegaan. Zoals gezegd, de resultaten helpen natuurlijk mee. Het geeft rust. De vereniging moeten we opnieuw opbouwen. We hebben eenvoudige, maar ambitieuze  doelstellingen. We zijn onder andere bezig met een behoorlijke kwaliteitsimpuls binnen de jeugdafdeling en zijn op de achtergrond bezig met de accommodatie. We zijn met andere sportverenigingen – er is inmiddels een platform in het leven geroepen- aan het bekijken wat we kunnen doen. Afgelopen zomer is een onafhankelijk onderzoek begonnen. Om logische oplossingen te zoeken. We hebben wensen. Bijvoorbeeld: er zijn al jaren twee kantines en gezamenlijke kleedkamers, maar die stammen uit de jaren zestig en zijn niet meer van deze tijd. Neem alleen al het energieverbruik, dat is enorm hoog. Verder gaat het om ruimte en goed materiaal. Daar lopen we tegenaan.  De velden liggen er prachtig bij, het zit puur in de gebouwen. Eén van de nadelen van dit dorp is dat de sportclubs verspreid in het dorp liggen. Vanuit het platform hopen we een onder andere een efficiëntere  inrichting van de sportorganisatie in Haulerwijk te vinden. Je zou daarbij ook kunnen denken aan gezamenlijk inkopen en het samenwerken op het vlak van vrijwilligers. Voorzichtig gaat de gedachte uit naar een omnivereniging.  Terug naar de spelers, die het in feite moeten doen. De zaterdagploeg van Laagland verwelkomde Romar Elsinga van Waskemeer en Henno Beijert, die terug is uit Leek. Van het zondagteam van Theo Donker is Pascal Pariama van TLC de enige versterking van buiten. Zoals eerder genoemd, beide trainers zijn gebleven. Beiden gaan toevallig ook het derde seizoen in. “Ja, ik ben tevreden over de gang van zaken en trots op deze vereniging.”