Belangrijke slag Roden en Actief; GOMOS verslaat koploper LEO

Zondagvoetbal

REGIO – De competitie nadert de ontknoping en is nog niet beslist. In de onderste regionen van de tweede klasse deden Actief en Roden goede zaken. Beiden elftallen wonnen en zijn op weg naar handhaving. In 4B trakteerde GOMOS koploper LEO op een gevoelige nederlaag. Haulerwijk zal komende zondag tegen Zevenhuizen alles uit de kast moeten halen na weer een verliespartij. Maar ook voor Zevenhuizen – dat afgelopen zondag vrij was- wordt dit de beslissende wedstrijd. Hoogkerk zag de laatste titelkans in rook opgaan. De derby TLC-SVMH werd een duidelijke prooi voor SVMH (zie verslag elders).

Roden liet er geen gras over groeien tegen naaste belager HODO. De ploeg uit Hollandscheveld haalde uit nood de 41-jarige Andries Hoogeveen terug. Het mocht niet baten, al liet hij zich wel gelden. De doelpunten vielen in de eerste helft als rijpe appelen. Roden begon met scoren- snel ook waarbij Robin van der Tuin de ban brak met een droog schot-, HODO kwam steeds terug, maar de gasten bleven vrijwel de hele wedstrijd twee doelpunten voor. Luuk Keizer had een belangrijk aandeel in de wedstrijd. Keizer kopte zowel de 0-2 als de 2-4 binnen. Even daarvoor bracht Hogeveen de spanning terug door slim de 2-3 aan te tekenen. En dat allemaal na slechts 45 minuten. Trainer Wietze de Jong noemde het dan ook een ‘hectische’ eerste helft. In de tweede helft was er meer rust in de Roner ploeg. De wedstrijd leek naar de 2-4 te kabbelen. Toch kwam Roden nog in het nauw en kreeg een penalty tegen . Doelman Rutger Beuzenberg stopte de bepaald niet zachtzinnig ingeschoten elfmeter. In de allerlaatste seconde werd het 2-5 na een omslachtige aanval die werd bekroond door Bert Roede. “Dit is een mooie slag, maar we zijn nog niet veilig. Wel hebben we een stap gezet, met nog vier duels te gaan. Volgende week moeten we tegen FC Assen, dat in kont zal gaan hangen”, voorspelt De Jong een moeilijke middag. “We zijn vijf wedstrijden ongeslagen. Nog even deurzetten”, weet De Jong.

Euforische stemming bij Actief na de gedenkwaardige wedstrijd in Schoonebeek tegen SVV’04. Het was de middag van Steven de Blok die zich ziek wilde afmelden. Maar dan komt de ware Peter Slijfer boven. “Ik heb hem gebeld en gezegd: jij gaat over twee weken naar Mallorca. Laat zien dat je alles over hebt voor Actief. Jij doet de volle 90 minuten mee. Nou, hij liep overal in het veld en scoorde de 1-2. Toen kwam hij naar me toe. Prachtig die emotie”, meent Slijfer die tevens opgelucht was dat zoon Jordy weer eens een penalty verzilverde (1-1), nadat hij twee weken geleden er eentje miste. Hij haalde alle gram uit die strafschop en ramde de bal in de kruising. De ruststand was 1-2 leek nog niet beslist. Maar de Actief-trainer sprak zijn spelers bemoedigend toe: “dit kan niet meer misgaan”. Omdat Actief de hele wedstrijd dicteerde. Spannend bleef het, met uiteindelijk 2-3 als eindstand. Slijfer roemde vooral De Blok om zijn inzet (’s morgens lag de patiënt nog in een stoombad), maar vond het al met al het een ‘overwinning van het collectief’. “En dat heb ik tijden niet gezien bij Actief”, zegt Slijfer, die nog niet de feestneus opzet: “we zijn nog niet veilig”. De Eeldenaren staan voorlopig op een tiende plaats en hebben drie punten meer dan Zwartemeer en een voorsprong van vier punten op nummer twaalf, HODO.

Peize speelt bovenin en onderin geen rol meer van betekenis, maar is nog wel in de race voor een periodetitel, ondanks een nederlaag, bij Noordster. Scorend vermogen gaf de doorslag in Pekel en dat deed Noordster, waar Peize faalde. Dit ondanks dat de blauwhemden het betere van het spel hadden en de controle over de wedstrijd. Zwak verdedigen leidden echter de nederlaag in: 2-0. Daarna verzuimden Tom van Leijsen en Jannes Douwes Peize terug te brengen in de wedstrijd. Pech was er ook, nadat Niels Guchelaar in de tweede helft werd vastgehouden, maar ondanks appelerend deed de scheidsrechter of zijn neus bloedde. De gasten verdienden alsnog een pingel, die verzilverd werd door Jannes Douwes. Peize kreeg nog legio kansen om de 3-2 op het bord te brengen en meer. Het bleef bij de 3-1. Door het verlies maakt Peize alleen in theorie nog kans op een periode. Hoogezand staat met nog vier wedstrijden te gaan bovenaan. De Noordenvelders volgen op zes punten achterstand.

GOMOS liet zich aan de aloude Schapendrift van zijn beste kant zien, in de eerste helft, tegen lijstaanvoerder VV LEO dat met liefst 3-0 werd weggevaagd. GOMOS voetbalde zoals Ab Rutten voor ogen had: mooi positiespel en daaruit kansen scheppen. “Dit was voetbal van de bovenste plank”, vond Rutten. De ene aanval was nog mooier dan de ander. Patrick Maris, Guido Koolen en Ivo Drenth zorgden voor de productie, die nog hoger had kunnen uitvallen, want er werden er ook een aantal gemist. In de tweede helft moest GOMOS met tien man verder vanwege een rode kaart voor Shailesh Parmesardien, waarna de Norgers met de rug tegen de muur werden gezet. Maar het ‘lange halen, vroeg thuis’-voetbal leverde slechts een tegendoelpuntje op: 3-1. “We zijn zo goed op de weg naar de nacompetitie”, sprak Rutten nog.

‘The Saints did it again’, wilde Jurrie Smit, de trainer van Nieuw-Roden graag horen, doelend op de gebroeders Drenth die weer eens de gehele productie op hun naam schreven. En dat tegen de nummer twee, Steenwijkerwold. “De jongens zijn door het dolle”, zei Smit. Het was echt vechtvoetbal op een erbarmelijk veld in Steenwijkerwold. Alle doelpunten vielen in de eerste helft. Wilco Drent schoot na een half uur een vrije trap in het doel. De 0-2 was een combi tussen Wilco en Sander, die door de laatste werd afgerond. Een foute ingooi leidde de 1-2 in. Na rust moest Femko de Vries nog een keer aan de bak. De zege kwam niet meer in gevaar. Met twaalf punten voorsprong op Haulerwijk en Bakkeveen durft Smit rustig te zeggen: “we zijn ook volgend seizoen vierde klasser”.

Handhaving in de vierde klasse, dat lijkt niet meer aan de orde voor Haulerwijk dat zondag klop kreeg van Wijster. Haulerwijk verloor uiterst knullig, op de eigen Hichte. Was het Johannes Liemburg die de laatste tijd blunderde, dit keer stond Stefan Ekhart tussen de palen en mocht zich de 2-3 aanrekenen, door de bal los te laten. En dat na een flitsende start. Janus Pol maakte uit een penalty de 1-0. De roodhemden waren veel beter, maar gingen vervolgens meer en meer achteruit lopen en uiteindelijk achter de feiten aan doordat de gasten twee keer scoorden. Na de 2-2 van Roben Fokkens geloofde de thuisclub er weer in, tot de fatale 2-3. Gerry Mulder weigert de handdoek te gooien. “Volgende week tegen Zevenhuizen, dan moet het gebeuren.”

Hoogkerk had de spirit de laatste tijd, maar gaf tegen ASVB niet thuis. De ploeg uit Blijham zag het belang van de wedstrijd meer in dan de gasten, die geen minuut in de wedstrijd zaten. De slag werd verloren op het middenveld. “Achterin stond het goed, maar de aansluiting naar het middenveld was niet goed verzorgd, daardoor kwamen we telkens onder druk”, was de lezing van Heiko van den Berg. Hoogkerk verloor uiteindelijk met 2-0. Rechtstreekse promotie kan Hoogkerk nu vergeten. Een vervangende periode is de troostprijs, waar de Hoogkerkers wel kans op maken.

Vijfde klasser De Wilper Boys liet Wispolia alle hoeken van het veld zien, al gold dat met name in de tweede helft. In de eerste heft was er nog sprake van enige spanning: 1-2. In de tweede helft liep De Wilp vlot uit en was de puf eruit bij de ploeg van voormalig SC Heerenveen-crack Maarten de Jong. Marc Oldewarris scoorde nog een hattrick in de met 1-7 gewonnen wedstrijd. Door puntenverlies van de concurrenten prijkt de ploeg van Martin Lobers nummer twee! Dat had niemand verwacht. Zeker niet na de stroeve eerste fase van de competitie. Doelstelling was plaats zes, in de sterke vijfde klasse C, met een aantal voormalige vierde klassers. De rood-zwarten maken nu grote kans op een periode.