Bernard Klaver, voorzitter Stichting Oranje Vereniging Roden

‘Ik heb één jaar meegedraaid met de Oranje Vereniging en sinds Koningsdag ben ik de nieuwe voorzitter van de vereniging. Ik moet eerlijk bekennen dat ik helemaal niets met het Koningshuis heb. Mijn vrouw daarentegen is wel erg koningsgezind. Zij vroeg me dan ook om voorzitter te worden van de Oranje Vereniging. En laten we wel wezen: de Oranje Vereniging is cultureel erfgoed. Voor de gemeenschap is Koningsdag erg belangrijk. Het is een hoogtepunt voor de lokale gemeenschap.
Of het ook het hoogtepunt van het jaar is? Nou, dat niet per se. Met de Rodermarkt heeft Roden een absoluut hoogtepunt van het jaar. En niet te vergeten de Weihnachtsmarkt, die ook dit jaar weer een succes was.
We zijn als vereniging aan het kijken hoe wij kunnen vernieuwen. Een Koningsdag is vrij traditioneel, maar waar het kan willen wij nieuwe dingen proberen. Over Koningsdag 2018 valt nog weinig te zeggen. Gaan we het vieren op de Albertsbaan of weer in de Heerestraat? Ik weet het eerlijk gezegd nog niet.
De Oranje Vereniging is afhankelijk van de vrienden van de Oranje Vereniging. Dit is een kring mensen, die allen vijf euro per jaar betalen aan de Oranje Vereniging. We zouden graag zien dat deze kring nog enigszins wordt uitgebreid, zodat we mooie activiteiten kunnen blijven voortzetten. We krijgen wel subsidie van de gemeente, maar dat is erg weinig. We zullen het echt van onze vrienden moeten hebben.
Ik ben als groentje binnengekomen in deze vereniging en moet de contacten binnen Roden nog uitbreiden. Daarin ligt voor mij een leuke taak de komende tijd. Ik ben wel een Rôner, dat scheelt. Ik woon vlakbij het politiebureau. Je zou denken dat dat een heel veilige buurt is, haha.
We zijn alweer bezig met Koningsdag 2018. Dit begint meestal ergens in september/oktober. Dan gaan we kijken naar de artiesten die we willen inhuren en naar de evenementen die we willen plannen. Het is nodig om zo vroeg te beginnen, aangezien we in januari een plan voor Koningsdag moeten neerleggen bij de gemeente. Vandaar dat we er al druk mee bezig zijn!’