Bestaat de ideale burgemeester eigenlijk wel?

image

image

Het vertrek van Hans van der Laan

LEEK/RODEN – In Leek is het duidelijk. Berend Hoekstra is burgemeester en blijft dat nog wel even. In Noordenveld daarentegen vertrekt Hans van der Laan. In oktober stopt hij met werken om – zo liet hij al weten- wat meer buiten te zijn. Hoewel; een interim-klusje zou hij, mits het écht een leuke gemeente is, niet op voorhand afslaan. In Noordenveld is de opvolging van Van der Laan nog niet echt het gesprek van de dag. Langzaam maar zeker wordt er wel meer en meer over gesproken. Een ding is zeker: Tanja Haseloop gaat solliciteren, en waarom zou ze ook niet eigenlijk?

De ideale burgemeester, bestaat die eigenlijk wel? Is er een profiel dat je zomaar op elke burgemeester kunt plakken? Burgemeesters zijn immers zo verschillend. Neem Hoekstra en Van der Laan. Hoekstra is ogenschijnlijk wat losser. Wat amicaler ook. Wat ‘gewoner’, al zou je daar mee suggereren dat Van der Laan abnormaal is, en dat is ook niet zo. Hoekstra deed aan basketbal, Van der Laan voetbalde. Van der Laan kan gemakkelijk voor de vuist weg praten, Hoekstra doet het meestal van een briefje. Beiden zijn man, maar verder houdt eigenlijk elke gelijkenis wel op.

Hard kunnen beiden zeker ook zijn. Niet zelden, zo weten insiders, slaan Berend en Hans met de vuist op tafel. Met respect, maar ze staan wel voor hun zaak. Schromen niet om wethouders op de vingers te tikken als daar aanleiding voor is, en dat is er soms wel degelijk. Beiden staan richting buitenwereld wel altijd pal voor de eigen mensen, intern kan het stormen. Naar buiten toe zijn het aardige mannen, al verafschuwt Van der Laan de term aardig. Soms lijkt het alsof Van der Laan niet per se aardig gevonden wil worden. Ga maar na: hij is bepaald niet van het gemakkelijk scoren. Neem de herdenking van de slachtoffers van de MH17. Daar had hij- heel eenvoudig, populisme is niemand immers vreemd- kunnen ‘scoren’. Zieltjes kunnen winnen. Hij deed het niet. Appelleerde niet aan de gevoelens die leefden onder de Roner bevolking, zoals hij dat ook niet deed na de moord op Annemieke van Dijk. Het verdriet, het echte verdriet, is voor de nabestaanden. Niet meer en niet minder. Vindt Hans.

Hoekstra is meer die allemansvriend. Die man die als je hem zou vragen oud-papier voor de korfbalclub zou halen. Achterop de vuilniswagen. Die je in de stromende regen zou kunnen vragen even de tuin te doen. Hoekstra lijkt alles goed te vinden, maar dat is slechts schijn. Misschien speelt hij het spel ‘hoe wordt ik aardig gevonden’ wat beter dan collega Van der Laan.

Berend Hoekstra heeft een vrolijk voorkomen. Lacht vaak. Van der Laan wat minder, al is zijn humor- als je er van houdt- geweldig. Van der Laan is bovendien bijzonder intelligent en scherp. Zeker ook verbaal. Grappen en steken onder water komen soms niet aan. Heeft met intonatie te maken. Daar waar Berend Hoekstra uitgebreid inging op de decentralisaties op de Nieuwjaarsreceptie, daar deed Hans Youp van ’t Hek na. Beiden kregen applaus. Wie is nou de beste burgemeester? Wat willen de mensen nou eigenlijk horen dan?

In Roden was maandagavond ook Jaap Verkerk van de partij. Een heel lieve man. Echt een schat van een man. Wéér een heel ander type dan zeker Van der Laan en toch ook Hoekstra. In Marum zwaait Henk Kosmeijer de scepter, nog weer een ander type en laten we het in dit kader niet over een man als Peter Rehwinkel hebben. Of Onno Hoes, om zo maar eens wat zijstraten te noemen

De ideale burgemeester bestaat dus niet. En bovendien: wat is nog de macht van een burgemeester in een tijd dat vooral het Rijk bepaald hoe gemeentes moeten functioneren? Dat ligt bovendien ook weer aan de kwaliteiten van de gemeentesecretaris en de ambtenaren. Anno 2015 is een leuke, vlotte, sympathieke burgemeester wat de mensen willen. Iemand die je veel ziet. Iemand met energie. Die normaal doet. Met uitstraling. Iemand waarvoor ze zich in elk geval niet hoeven schamen. En misschien wel iemand in mantelpakje.
Ik zeg Tanja. Waarom niet?

Vincent Muskee