‘Betere schoolprestaties door te bewegen’

Atty Eelkema weet het zeker:

NORG – Docent lichamelijke opvoeding Atty Eelkema is er klip en klaar over. ‘Van sporten krijg je energie. Het is daarom op alle fronten belangrijk dat kinderen veel bewegen. Daarnaast is het een gezonde en sociale bezigheid die ook nog eens de schoolprestaties verbeteren. Dat zie ik in de praktijk dagelijks gebeuren.’

Atty Eelkema geeft lichamelijke opvoeding op drie basisscholen in de gemeente Noordenveld. In de sporthal van De Brinkhof in Norg was vorige week een basketbaltoernooi voor de basisschoolgroepen 7 en 8. Een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door de docent.  Hulp was er van leerlingen van het Dr. Nassaucollege. ‘Het is goed dat iedereen regelmatig veel beweegt. De praktijk leert echter dat het moeilijk is om kinderen die weinig bewegen meer te laten bewegen. Kinderen vinden het ook leuk om met een iPad of computer op de bank te zitten. En bovendien: niet iedereen vind sporten leuk. Dit basketbaltoernooi heeft een groot voordeel. Het vindt namelijk plaats onder schooltijd. Iedereen doet dus verplicht mee. Zo krijgen kinderen een prikkel om te bewegen en te sporten en dat stimuleert. Ik hoop dat ik binnen mijn lessen de kinderen kan laten ervaren dat sporten goed en leuk is. ‘

De docente sport natuurlijk ook zelf nog twee keer in de  week, ze eet gezond en heeft, zo laat ze weten, ‘gelukkig geen zittend beroep’. Ik merk aan mijzelf dat wanneer ik te weinig beweeg, ik mijn hoofd niet meer leeg kan maken. Dan begin ik te piekeren en krijg ik soms hoofdpijn. Sport geeft energie. Ik heb altijd op hoog niveau gevoetbald, bij SC Heerenveen. We trainden vijf keer per week en hadden daarnaast een wedstrijd. Ik heb heel veel sporten altijd erg leuk gevonden en ben daarom ook naar de CIOS en ALO gegaan.’

Het onderwijs krijgt steeds meer te maken met activiteiten gericht op gezondheid, bewegen en sporten. Zo is er schoolfruit, de Daily Mile, is er een JOGG-programma, waterflesjes in plaats van ranja en twee keer per week een gymles. Dat aantal mag van Atty Eelkema best wel opgeschroefd worden naar nog een extra les. ‘Een derde keer gymnastiek staat bovenaan mijn verlanglijstje. Maar ook meer sporttoernooien onder schooltijd zijn belangrijk om iedereen aan het bewegen te krijgen. Van deze gedachten kan ik erg enthousiast worden. Zeker als je merkt dat op zo’n dag als vandaag iedereen lekker aan het basketballen is, fanatiek meedoet en er plezier in heeft om te sporten.’