‘Bewonder, beleef en voel de magische wereld van de fantasie’

  Copyright -IanTessler

  Copyright B.Arends fdcopyright B.Arens fdRODEN – Er wordt wel eens gezegd dat Roden zo onderhand wel weer aan een nieuw evenement toe is. Nou, dat evenement komt er. Op 30 en 31 juli wordt rond Havezate Mensinge FantasiaFest gehouden. Een uniek evenement, waarbij het bewonderen, beleven en voelen van de magische wereld van de fantasie centraal staat. ‘Het is best lastig om even in twee zinnen uit te leggen wat FantasiaFest precies is. Laat ik het dan zo zeggen: mensen die er één keer geweest zijn, zijn doorgaans verkocht. FantasiaFest maakt internet en het mobieltje overbodig en zelfs de meest verstokte chagrijn zal glimlachend het terrein verlaten. Dat kan ik nagenoeg garanderen.’ Was getekend: Tom den Hartog. Dé drijvende kracht achter FantasiaFest en idealist. Hij organiseert dit vooral omdat hij dat leuk vindt, veel minder om er keiharde euro’s aan te verdienen. Roden krijgt een uniek evenement, zoveel is wel duidelijk.

  Zes jaar lang organiseerde Den Hartog het evenement in Meppel. Totdat Roden zich min of meer toevallig aandiende. ‘Aanvankelijk dacht ik dat het landgoed te klein zou zijn. Toen ik er eenmaal was, was ik echter verkocht. Ik zag het meteen voor me en hoefde geen seconde meer na te denken om hier FantasiaFest te organiseren. En dan heb ik het nog niet eens over de enthousiaste mensen hier en de gastvrijheid. Want die is ook uniek.’ FantasiaFest is sfeervol. Met een overdosis aan vertier en vermaak. Met spektakel, demonstraties, oude ambachten en hervonden kunsten. Met Keltische klanken, fantasievolle acts en een grote kunstzinnige markt. Met inspirerende workshops. Met vuurspuwers en bands en artiesten uit Nederland, Engeland, Australië en Rusland. Maar ook met bijvoorbeeld schrijver Peter Schaap uit Roden. Over veelzijdig gesproken.

  ‘Het is voor jong en oud én voor weinig geld’, vervolgt Den Hartog. ‘Het is een evenement waarbij je je kinderen na vijf minuten kwijt bent en urenlang niet terugziet. Maar ook een evenement waar de wat ouderen onder ons zich prima kunnen vermaken. Alle stromingen binnen het omvangrijke fantasy genre komt men tegen. Van Lord of the Rings tot aan Star Wars. Er zijn door Jules Verne geinspireerde Victoriaanse Tijdreizigers. Het zijn nagespeelde historie, mythen, sagen en legendes . Op FantasiaFest beleef je sprookjes. Je mag zijn wie je wilt zijn. De doorgewinterde fantasy festival ganger komt verkleed. Je waant je in de Middeleeuwen. Bevind je tussen de ridders en prinsessen. Geniet van de fakiers, van de muziek en van het feit dat iedereen gelijk is en gerespecteerd wordt. Jongens en meisjes worden geridderd, worden prins of prinses. Beleef het magische verhaal, geniet van goochelaars en van toneel. Van kunst, van circus en van muziek. Prachtig is ook de bellenblazer die werkelijk gigantische bellen zal produceren. En wat te denken van de Purperen Draak met LARP, spellen en tabletops. Schaken met fantasy-figuren? Dat kan. Een bewegende draak voor een kasteel? Dat gaan mensen in Roden ook zien. Bezoekers worden uiteraard ook culinair verwend, op alle mogelijke manieren.’

  Het evenement is uniek in haar soort. Dat beseft ondertussen ook cultureel-manager Ids Dijkstra. ‘ Dit is gigantisch. Echt onvoorstelbaar. Als je het programma bekijkt en ziet wat het festival gaat bieden, dat is echt ongekend. Tom heeft een enorm netwerk en ondertussen ook een enorme achterban. Daarom ook komen mensen van heinde en ver naar Roden. Het is zoals Tom zelf al zegt, je moet het gezien hebben. Dan ben je verkocht. Dit evenement verdient veel publiek. Ik kan je geen vergelijkbaar evenement noemen, terwijl ik toch al heel wat gezien heb in mijn leven. Met alle vergelijkingen zou je FantasiaFest namelijk tekort doen. Mensen willen graag vernieuwing als het gaat om evenementen, nou dat krijgen ze. Voor jong en oud en nog heel betaalbaar ook.’

  KADER

  Steampunk, LARP en Re-anacment

  In feite draait FantasiaFest op drie pijlers: Steampunk, LARP en Re-anacment. Steampunk is een subgenre van fantasie of speculatieve fictie. De term verwijst naar de verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoomkracht nog de primaire krachtbron was, maar die ook elementen van sciencefiction of fantasie bevatten zoals futuristische uitvindingen en machines, of echt bestaande machines die in deze verhalen veel eerder worden uitgevonden dan in werkelijkheid. LARP staat voor Live Action Role Playing, waarbij mensen zich verkleden als het personage dat ze spelen en hun rol daadwerkelijk acteren. Re-anacment is strikt gesproken het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen door deelnemers in historische kostuums. De authenticiteit van aankleding van de deelnemers is niet altijd even strikt als bij levende geschiedenis, doordat de demonstraties vaak behalve educatief ook recreatief bedoeld zijn.