Bezoeker gevangenis Veenhuizen aangehouden vanwege drugsbezit

VEENHUIZEN – Een man die op bezoek kwam bij een gedetineerde in gevangenis Esserheem in Veenhuizen is aangehouden vanwege drugsbezit. De bezoeker had drie bolletjes hasj bij zich, die hij probeerde naar binnen te smokkelen. Dankzij de inzet van een drugshond, die periodiek wordt ingezet om bezoekers te controleren, viel de man door de mand. Hij is door het gevangenispersoneel overgedragen aan de politie.

Het naar binnen smokkelen van drugs in een gevangenis was altijd al verboden, maar sinds 1 november dit jaar is het bovendien strafbaar gesteld. Voorheen kwam de politie pas om de bezoeker aan te houden als deze in het bezit was van een hoeveelheid groter dan 20 gram softdrugs of 5 gram harddrugs. Bovendien werden bezoekers die drugs bij zich hadden de toegang geweigerd en voor bepaalde tijd de toegang tot de gevangenis ontzegd. Het in bezit hebben van kleine hoeveelheden drugs was eerder niet strafbaar, maar dankzij de nieuwe wetgeving nu dus wel.

Niet alleen de invoer van drugs is strafbaar, dit geldt ook voor andere zaken die op zich legaal zijn, maar die de orde en veiligheid in een gevangenis in gevaar kunnen brengen. Dan gaat het bijvoorbeeld om mobiele telefoons, gereedschappen, alcohol of geld.

Gevangenisbezoekers die proberen verboden spullen binnen te smokkelen riskeren een celstraf van maximaal zes maanden. De wet is een volgende stap in de strijd tegen smokkelwaar in gevangenissen. Eerder dit jaar kondigde minister Sander Dekker van Rechtsbescherming al aan structureel drie miljoen euro extra te gaan investeren om invoer van smokkelwaar tegen te gaan en opsporing te bevorderen.