Bezoekers genieten bij Tuigpaardenconcours Norg

NORG – De bezoekers konden afgelopen dinsdag hun lol niet op tijdens de 39e editie van het Tuigpaardenconcours in Norg. Met een overvol programma, uitpuilende tribunes en blije winnaars kan de organisatie terugkijken op een geslaagde editie.

Het publiek kon met 26 rubrieken volop genieten van toppaardensport. Deelnemers uit het hele land kwamen naar Norg om te strijden in vier verschillende categorieën. Het Nederlands kampioenschap Fries ras (dames), het Nederlands kampioenschap Hackney’s ereklasse (kleine maat), het KNGS kampioenschap Tuigpaarden tandem en het kampioenschap VTN regio Noord Tuigpaarden (dames) konden rekenen op de warme belangstelling van de ruim drieduizend bezoekers. Zoals gebruikelijk werd het enerverende evenement traditioneel afgesloten met Het Sprookje van Norg.

De overdekte tribunes waren de hele dag afgeladen met paardensportliefhebbers. Wie zijn plekje afstond om een verkoelend drankje te halen moest hopen dat iemand anders zijn of haar plekje weer open liet vallen. De eerste bezoekers zochten al ruim twee uur voor aanvang een vrije plaats op de tribune. Wie ervoor koos om te staan, moest genoegen nemen met een plekje op de tweede of zelfs derde rang. De overdekte tribunes met duizend zitplaatsen, een VIP-tent voor vierhonderd gasten en een tentzeil boven het horecaplein zorgden ervoor dat het publiek dit jaar geen last had van de felle zon, die zijn warmte over het terrein in Norg liet vallen. Droog bleef het gelukkig wel, waardoor de bezoekers niets hoefden te missen van de prachtige paarden en de topsporters.

De organisatie had weer gezorgd voor een strak programma. Van 16:00 tot 22:30 uur was het geen minuut leeg op het wedstrijdveld. Norg is de enige plaats in Nederland waar zo’n kampioenschap met kunstlicht wordt gehouden. De deelnemers horen gelijk na de wedstrijd wie er gewonnen heeft. Hierdoor is er veel spanning en leeft het publiek volop mee. Dit jaar werd er een nieuwe vorm van jurering toegepast. Op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) worden proeven gedaan met individueel jureren in plaats van collectief beoordelen, zo ook in Norg. Per rubriek zijn er nu drie juryleden die niet meer dicht bij elkaar staan om onderling te overleggen over de uitslag. De jury let tijdens de verschillende onderdelen op de houding en het bewegen van het paard.

Mede door het goede weer en de spanning bij de wedstrijden bleef het publiek tot het laatste moment zitten in Norg. Ook de catering was, zoals we gewend zijn bij het Tuigpaardenconcours, goed geregeld. Een verkoper kwam langs de tribunes om onder andere koffie en thee aan te bieden. Handig voor de mensen die al vroeg hadden besloten hun plekje op de tribune niet af te staan.

Na deze geslaagde dag gaat de organisatie zich opmaken voor de volgende editie. In 2017 staat de 40e editie van het Tuigpaardenconcours op het programma. Een nieuw jubileum, en dat moet natuurlijk groots gevierd worden.

Klik op de foto’s voor een grotere weergave: