Bibliotheek Roden staat aan vooravond van grootscheepse verhuizing naar het centrum

Roden KC Lysbeth Ruijter Bieb

“Wat zou het mooi zijn als we een bruisend cultureel ontmoetingscentrum gaan worden”

RODEN – Terwijl bijna heel Roden en omstreken zich verheugt op de Rodermarktfeestweek die komende vrijdag gaat losbarsten, werken de vijf medewerkers en niet te vergeten de dik dertig vrijwilligers van de Roder bibliotheek zich in de huidige vestiging in de Mr Apothekerstraat letterlijk en figuurlijk in het zweet om de verhuizing naar de nieuwe vestiging te verwezenlijken. Want meteen na de feestweek, op maandag 29 september, gaat de dan compleet ingerichte locatie in de Heerestraat 178 – tegenover het busstation en naast de Rôner Apotheek – open. De rolstoelvriendelijke hoofdingang zit aan de Touwslager, tegenover Scapino. “En,”zegt vestigingsleider Lysbeth Ruijter wervend, “er is in de omgeving voldoende parkeerruimte terwijl de gemeente heeft toegezegd een verkeersveilige oversteek te zullen maken…”

Ruijter beseft, dat het de komende dagen flink aanpakken zal worden. “Maar,”zegt ze bemoedigend, “we – en dan bedoel ik zeker ook de bieblezers – krijgen er heel wat moois voor terug. De Rodermarktfeestweek is voor deze verhuizing de meest geschikte tijd. Van lezen komt bij het merendeel van de mensen dan minder terecht dan anders en we moeten het pand aan de Mr Apothekerstraat toch verlaten omdat daar woningbouw is gepland. Jammer enerzijds, want de locatie was geliefd en druk bezocht; bij elkaar opgeteld werden vorig jaar in Roden, Peize en Norg meer dan 265.000 uitleningen gedaan, waarvan het merendeel in Roden. Nu de collectie in Peize wegens de gedwongen verhuizing beduidend kleiner is geworden, verwachten wij dat we dit in de Roder vestiging deels ‘goed’ kunnen maken. Want hier wordt de collectie voortdurend ge-updated, aangevuld met de nieuwste boeken en tijdschriften dus. En de bus stopt vóór de deur! Norg, dat in De Brinkhof is gevestigd, verhuist per 1 januari naar een andere ruimte in dat gebouw. Verder willen we onze afdeling ‘Boek aan huis’, waarbij mensen die slecht ter been zijn hun favoriete lectuur thuis bezorgd en gehaald kunnen krijgen, uitbreiden. Daarvoor zoeken we – maakt ze meteen van de gelegenheid gebruik; red. – vrijwilligers, zoals we ook voor de nieuwe bieb in Roden graag meer vrijwilligers willen hebben. Hun rol wordt nu ook meer adviseur en gastvrouw of gastheer, die de mensen helpen en ‘wegwijs’ kunnen maken. We zijn al klantvriendelijk maar willen dat nog méér worden.”

Het vloeroppervlak van de nieuwe locatie is ongeveer gelijk aan dat in de Mr Apothekerstraat. “‘Lezen, leren en informeren’ is het huidige uitgangspunt van de biebs maar die vlag dekt de lading bij lange na niet,”aldus Ruijter. “De bieb anno nu wil ook een echte ontmoetingsplek voor leeslustigen zijn. Met uiteraard boeken en tijdschriften in alle genres en ook met de meest geavanceerde digitale mogelijkheden – we gaan echt helemaal met de tijd mee. De sfeer wordt informeel en gezellig, met zitjes waarin je kunt bijkletsen plus een zelfbediening, waarmee je zelf kunt innemen en uitlenen. “Maar,” verduidelijkt ze meteen,”er is altijd een medewerker in de buurt voor assistentie. We krijgen ook een betaalautomaat voor grote en kleine betalingen aan de bieb, er is gratis Wifi in het hele pand en er komt een brievenbus waar je 24 uur per dag de geleende boeken kunt inleveren. Echt, er is zoveel meer nog te vertellen maar dat moet je komen zien. Wij zijn in ieder geval enthousiast en dat is geen wervend praatje. Hoewel we graag, heel graag, meer mensen willen trekken. Er zijn verschillende vormen van abonnementen, voor iedereen wat wils en de jeugd tot 18 jaar mag zelfs gratis boeken lenen! En o ja, inbrengwinkel De Cirkel uit ons ‘oude’ pand krijgt ook weer een eigen van de bieb afgescheiden plek.”

Groot pluspunt van de bieb worden ook de royalere openingstijden. Iedereen kan er in de toekomst al vanaf 11.00 uur ’s ochtends tot 17.00 uur ’s middags terecht – op donderdag zelfs tot 20.00 uur en op zaterdag tot 15.00 uur. “ En wat zou het leuk zijn,” zegt Ruijter, “als we een bruisend cultureel ontmoetingscentrum van Noordenveld gaan worden. Wij zijn er klaar voor, dus tot ziens vanaf maandag 29 september.”

De ‘oude’ bieb in de Mr Apothekerstraat is vanwege de verhuizing vanaf donderdag 18 september 17.00 uur gesloten. Meer info: www.bibliotheekroden.nl