Bibliotheek, Roden

Roden OG Opening expo-9

Datum: 19 augustus
Tijd: 16.00 uur

RODEN – In de bibliotheek in Roden werd dinsdagmiddag een expositie geopend met foto’s van de bibliotheek en De Boskamp. Twee gezichtsbepalende gebouwen waarvan de één (Boskamp) al niet meer is en de bieb straks het gevecht tegen de sloophamer ook niet gaat winnen. De expositie is samengesteld uit werken van Marga Buitendijk en materiaal van de Historische Vereniging Roon. Wethouder Alssema mocht dinsdagmiddag zijn specialiteit weer eens uitoefenen: het openen van een expositie.

En toch is het best gek. Je besluit als gemeente eerst dat gebouwen gesloopt gaan worden en brengt dan een persbericht uit dat je (de gemeente dus) de gebouwen dermate belangrijk vindt/vond, dat opdracht gegeven is er een tentoonstelling over in te richten. Je laat gebouwen slopen om vervolgens naar foto’s te kijken van hoe mooi en bijzonder de panden waren. Oh wat mooi. Jammer dat ze er niet meer zijn. Zoiets. Bijzonder allemaal.

Marga Buitendijk – bijzonder kleurrijk gekleed- heeft in elk geval haar best gedaan. De foto’s zijn mooi. Geven een mooi beeld van hoe de Boskamp was en de bieb nog even is. De mensen die bij de opening waren, waren behoorlijk onder de indruk. Mooi is ook het gastenboek dat er ligt. Het is de bedoeling dat mensen er hun herinneringen optekenen aan de bieb of de Boskamp. Of aan beide gebouwen.

‘Er gaat veel veranderen en er is al veel veranderd’, zegt wethouder Alssema om klokslag vier uur. De wethouder is nu eenmaal een man van de tijd. ‘De Boskamp en straks de bieb hebben hun functie gehad. Ook op sociaal-cultureel vlak. Ik heb dat zelf ervaren. Ik ben namelijk lid van de fotoclub en we hadden onze bijeenkomsten in de Boskamp. Als je als gemeente minder geld krijgt, moet je beslissingen nemen. Besluiten met soms verregaande gevolgen. En daarom ook ben ik blij dat we in elk geval de foto’s nog wél hebben.’

De Boskamp was van 1977. Van Kalfsbeek. ‘Van 1977. Dat betekent dus ook gewoon dat het ondertussen al weer een verouderd gebouw geworden was’, zegt Alssema realistisch. Denk maar aan isolatie en verlichting. Gebouwen zijn dan vaak al veel minder rendabel. Dan neem je dus een besluit, zoals de bibliotheek graag meer richting centrum wilde.’

De huidige bibliotheek – waarvoor dinsdagmiddag een man zat te blowen- gaat in oktober dicht en krijgt een nieuwe bestemming: tegenover het busstation in Roden. Een mooie plek, maar véél minder gemakkelijk bereikbaar dan de huidige plek aan de Meester Apothekerstraat. Er zullen nog wel wat aanpassingen gedaan moeten worden. Met name voor oudere mensen zal het beslist niet altijd meevallen om de drukke kruispunten over te steken teneinde een goed boek te lenen.

Alssema was en bleef positief dinsdagmiddag. ‘Natuurlijk neem je met pijn in het hart afscheid van de panden. Aan de andere kant is het ook weer het begin van iets nieuws.’ Het is duidelijk: de wethouder denkt in kansen. En dat moet ook in deze tijd.

Alssema- vergezeld doorn wethouder Wekema- was vol lof over Buitendijk. ‘Zo’n expositie inrichten dat lijkt eenvoudig. Ik weet echter dat dit niet zo is. Het is vooral een kwestie van keuzes maken. Je gaat voor kwaliteit en kunt gewoon niet alles laten zien. Ik ben Marga in elk geval dankbaar.’ Alssema voegde vervolgens de daad bij het woord en gaf Buitendijk een cadeau. De tientallen bezoekers konden vervolgens aan de koffie, thee of fris. Want de catering – met ondermeer borrelnootjes- was dik in orde dinsdagmiddag. En toch deed het een beetje pijn. Ook dat merkte je dinsdag. Aan iedereen. (de expositie is tot en met18 september te zien).

Roden OG Opening expo-3

Roden OG Opening expo-4

Roden OG Opening expo-5

Roden OG Opening expo-6

Roden OG Opening expo-7

Roden OG Opening expo-8