‘Bij de dood van een fenomeen… Zwart en Moslim’

RODEN – Geert Willems is de luis in de pels van politiek Noordenveld. Hij bezoekt vrijwel elke politieke bijeenkomst en vormt zich vervolgens een eigen mening.

Muhammad Ali is dood. Vorige week overleed deze legendarische bokser aan de slopende ziekte van Parkinson. Dat was er de oorzaak van dat we Ali de laatste jaren van zijn leven, hij werd 74 jaar oud, niet meer veel zagen. Zijn boksstijl was legendarisch. Zijn manier van spreken ook. Zaten de meeste van zijn boksvrienden om zinnige teksten verlegen… Ali niet. Het was een spraakwaterval. Maar ook een met uitsluitend opmerkelijke uitspraken. Hij was zich erg bewust van zijn huidskleur en de ondergeschikte positie van de zwarten in zijn jeugd. Dominee Maarten Luther King moest zijn beroemde redevoering "I have a dream" nog uitspreken toen Ali zijn eerste wereldtitel al won. Hij werd ook Olympisch kampioen, maar die werd hem afgenomen … vanwege dienstweigering. Dat was in 1962. Toen men hem vroeg waarom hij niet in het Amerikaanse leger wou vechten tegen de Vietcong, antwoordde hij "dat hij niets tegen de Vietcong" had… Sloeg in als een bom. Niet alleen bij de Amerikanen. Ook bij mij. In die tijd dacht ik ook aan dienstweigeren en ik had ook niets tegen de Vietcong. Toen ik dan ook een paar jaar later voor een commissie moest verschijnen, die mijn geweten moest testen op bruikbaarheid voor het Nederlandse leger, wist ik wat ik zeggen moest. In een grote zaal zat een commissie van elf personen. Achter mij een publiek van Kort Verband Beroepsmilitairen in opleiding. Die waren daar neergezet om te horen hoe ik dacht, met de bedoeling ze bij te brengen, dat zij niet zo moesten denken. Ik kreeg de klassieke vraag te verwerken, wat ik zou doen als mijn meisje met mij in een bos liep te wandelen en aangevallen werd door een kerel, die haar iets wou aandoen. Ik probeerde wat ontwijkend te antwoorden, dat zulke kerels bij ons in Roden niet voorkwamen, maar daar stonken ze niet in. "Kom, kom, eerlijk zeggen… Stelt U het zich toch eens voor…" Nou ja zei ik, ik zal hem wel voor zijn bek slaan denk ik…" Aha, nu heb ik U… werd er scherp gereageerd… Wel voor Uw meisje vechten… en niet voor Uw vaderland…?" Nou… ik heb geen verkering met mijn vader vaderland…" was mijn antwoord. Achter mij hoorde ik dat die Kort Verbanders dikke pret hadden op mijn antwoord. Ik hoefde weinig meer te zeggen. Voor ik er erg in had, had ik de befaamde rechtse directe van Cassius Clay uitgediend. Zo was toen de naam van Muhammed Ali, die zich onder die naam later tot Moslim bekeerde…
Aha… zal menigeen denken… Zwart en nog moslim ook… Hoe kan die Luis in de Pels nu bewondering hebben voor die Muhammad Ali. Ja, mensen de tijden zijn veranderd. Een fikse hoeveelheid zwartgekleurde mensen en moslims zijn hier in de loop der jaren in ons land gaan wonen. De neiging om deze mensen weg te zetten als kwalijke inwoners van ons land is drastisch gegroeid de laatste jaren. Ik kom steeds meer mensen tegen, ook op Facebook, die mij ongevraagd een mening uit mij willen persen over hun racistisch gekleurde stelligheden… Vanaf het ontstaan aan de Hullenweg 4 jaar van een asielzoekerscentrum hoor ik het beruchte verhaal over een zwarte vrouw, die in de supermarkt met de vinger roert in een jampotje om te proeven of het goeie waar betreft. Ze hebben het allemaal zelf gezien, verzekeren ze mij… Ik geloof er werkelijk niets van. Ik heb voor de zekerheid ook even geïnformeerd bij vrienden van me, die chefs in warenhuizen zijn. Ook die wisten van niks. Het is dus een hetze, bedoeld om ons op te zetten tegen onze gekleurde landgenoten… mijn oude moedertje zat, toen ze nog leefde bij een oude vriendin. De vrouw had de pech twee zoons te hebben, die tegen elkaar opboden met beschuldigingen van crimineel gedrag door die "zwaarten"… het gezicht van het ouwe besje betrok steeds meer, van deze onheilsboodschappen. Uiteindelijk zat ze zacht te schreien. Mijn moeder vroeg, wat is er toch mensje? Ach schreed ze, wat moet ik doen, als zo’n zwarte door mijn slaapkamerraam komt? Ook over moslims gaan de sterkste verhalen. Ze willen zich niet aanpassen aan onze cultuur, hoor je vaak. Waaraan precies dan is een overbodige vraag, die niet tot een antwoord leidt… ze zullen wel bedoelen, dat moslimvrouwen, hun hoofddoekje moeten afdoen… Het zijn allemaal van die kleine zaken, waar mensen zich kwaad over kunnen maken… Het zijn er ontstellend veel. Dat is ook wel af te lezen aan de stijgende populariteit, die mijn bijna naamgenoot Geert Wilders scoort. Die gedijt goed in een klimaat van haat tegen minderheden… Ik ben wel eens bang dat het eindigt met de zelfde rampen. Die we nog kennen, toen een andere minderheid, de joden, de gebeten hond waren… wie zit daar nou op te wachten?
Nee Muhammed Ali komt uit een tijd, dat een neger, zoals hij toen genoemd werd nog nauwelijks rechten had. Om er aan te ontsnappen werd je bokser. En het lukte hem. Ook maatschappelijk kregen de zwarten meer rechten. Dat proces kan ook weer omgedraaid worden. Sommige mensen ook hier schijnen dat te bepleiten. Die kant moeten we niet op willen. Zou U willen dat onze kinderen en kleinkinderen opgroeien tussen rassenhaat en verkettering?