‘Bij elke graftrommel hoort een verhaal’

Veenhuizen Graftrommel

Boeiende verhalen in het Graftrommelmuseum

VEENHUIZEN – Elke donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur is het Restauratieatelier/ Museum voor Graftrommels aan de Bergveenweg in Veenhuizen geopend. Samen met de vrijwilligers Janny Bronkhorst en Cornelia Beyert heeft Pieke van Doorn (foto) dit initiatief bedacht en vormgegeven.

Het Graftrommelmuseum ligt aan de rand van het voormalige Derde Gesticht richting het Spaans Kerkhof. Hoeve Pastoorserf is de naam van de in stijl verbouwde boerderij in een verstild landschap. De naam Hoeve kwam al voor op kaarten uit 1639, er zou op het Spaans kerkhof een kerkje gestaan hebben. De eerste schuur op het erf is ooit gebouwd in 1885 en deed dienst als paardenstal. Nu is de stal in gebruik als museum en restauratieatelier. Verschillende graftrommels met hun bloemenkransen in allerlei vormen en maten zijn er te zien.

‘Wekelijks zijn we aan het werk om diverse graftrommels te restaureren. Heel mooi om dit te doen. We maken gebruik van originele mallen en stempels. Het resultaat is dat de graftrommels er weer komen uit te zien als vroeger. Veel graftrommels op begraafplaatsen zijn in verval. Families onderhouden het graf niet meer en deskundigheid op het gebied van restaureren is er vaak niet. Wij hebben ons geschoold en hebben hier de mogelijkheid om trommels te restaureren. En dat doen we nu al vele jaren met veel plezier,’ laat zij enthousiast weten.

Pieke van Doorn heeft de smaak van het restaureren opgepakt tijdens wekelijks werkzaamheden op de begraafplaats in Veenhuizen. 10 van de 27 graftrommels heeft zij daar gerestaureerd. Nu dan heeft zij haar blikveld verruimt en een Stichting tot behoud van de Drentse Graftrommels opgericht. Doelstelling is te inventariseren en het instandhouden van graftrommels in de provincie. Dat ook anderen haar weten te bereiken mag duidelijk zijn. Uit diverse streken wordt zij inmiddels benaderd om uitleg te geven en krijgt zij verzoeken om graftrommels op te knappen. ‘Het gaat heel hard,’ geeft Pieke van Doorn aan. ‘En het mooie is, wij leren nog elke dag bij. Ik krijg zoveel fantastische verhalen te horen. Bij elke graftrommel hoort een verhaal en juist dat verhaal probeer ik ook op bezoekers over te brengen. Het is ook een verhaal over arm en rijk. Het thema dat ook aanbod komt tijdens de voorstellingen van het Pauperparadijs. Ik speel daar op in. Tijdens de voorstellingsdagen is het restauratieatelier / museum voor graftrommels de gehele dag geopend. We laten zien hoe arm en rijk zijn verbonden aan graftrommels.’

Wie meer wil weten kan terecht op de website www.drentsegraftrommels.nl of voor wie eens langs wil komen op een andere dag dan de donderdag kan gewoon even bellen met 06 13799974.