Bij Galerie Bart-Art aan de Padkamp in Roden staat de deur altijd open!

image

Kleintje cultuur voor 04.08.15

“Gek is dat. Bezoekers komen overal vandaan. Maar toch heel weinig uit Roden”

RODEN – ‘Welkom. De deur staat voor u open.’ Die uitnodiging is zeker geen cliché voor kunstgalerie Barth-Art aan de Padkamp 21, hartje Roden. Midden tussen de winkels gelegen is de drempel er letterlijk en figuurlijk zó uitnodigend laag, dat niets je belet om naar binnen te gaan. Gewoon om even kunst te bekijken. Maar dat gebeurt te weinig, zeggen galeriehouders Brigitta en Jindrich Barth. “Tenminste waar het Rodenaren betreft. Uit alle omliggende plaatsen en zelfs uit het hele land krijgen we wel veel aanloop. Maar het aantal Roners dat bij ons naar binnen stapt om onbevangen te genieten van de kunst die wij exposeren, is verhoudingsgewijs laag. Misschien dat men denkt dat je bij ons kunst móet kopen en is men daarom huiverig om na het doen van de dagelijkse boodschappen even bij ons binnen te wippen. Maar daar gaat het ons niet om. Natuurlijk zijn we blij als we, al was het maar om onze exploitatiekosten enigszins te kunnen dekken, iets kunnen verkopen. Dat gebeurt ook regelmatig, vooral ons exclusieve Tsjechische glaswerk is erg in trek, maar mensen van kunst laten genieten is ons echte uitgangspunt.”

Zo, dat is er uit. Wél na aandringen van de verslaggever, want klagen komt niet in hun vocabulaire voor. “Daar hebben we ook geen reden toe,”zegt galeriehoudster Brigitta Barth in hun woning boven de galerie. “Kunst is ons lust en leven, een primaire levensbehoefte. We zijn – dat is altijd onze vurige wens geweest – nu in staat onze liefde voor de kunst middels de galerie die we hier nu elf jaar bestieren, uit te dragen. Wíj genieten van kunst en dat genot willen we met zo veel mogelijk mensen delen. Oorspronkelijk komen we uit Tsjechië, waaruit we vanwege het toenmalige Russische regiem in 1968 naar Nederland zijn gevlucht om hier onze toekomst op te bouwen. Dat is ons goed gelukt. Jindrich is van professie elektrotechnicus met een passie voor beeldhouwen, wat hij ook al in Tsjechië beoefende. Ikzelf heb in Nederland ook mijn professionele carrière kunnen opbouwen. En onze liefde voor de kunst hebben we hier allebei kunnen uitbouwen. De galerie is daarvan ons eindstation, waarmee we vooral regionale en lokale kunstenaars willen helpen door hun werk te exposeren. Regelmatig hebben we wisselexposities; zo exposeert nu Hinnie Lamain uit Veendam haar acrylschilderijen, stelt Rob Koedijk uit Assen een aantal van zijn ‘grote doeken’ tentoon en tonen we olieverfschilderijen van de in Norg wonende en werkende kunstenares Lonia Scholvink. Jindrich exposeert een aantal mooie wandreliëfs en er valt – naast weer een pracht collectie Tsjechisch kunst- en sier-glaswerk – papiervlechtwerk van Vita Moravkova te bewonderen. Heel gevarieerd allemaal. In september gaan we weer andere kunst exposeren. Dat is ook onze opzet want kunst is zó divers.”

Via Amsterdam en Groningen kwamen Brigitta en Jindrich Barth in 1976 vanwege Jindrichs werk aan de Dorth in Roden wonen. “Onze beeldentuin met werk van Jindrich kreeg daar veel aanloop, maar toen we elf jaar geleden aan de Padkamp een eigen galerie konden vestigen, hebben we dat met beide handen aangegrepen,” vertelt Brigitta. Ze had via de stichting Oost West Contacten, waar ze ook een groot deel van haar vrije tijd aan besteedde, al veel contacten met Tsjechische kunstenaars en die relaties kon ze verder uitbouwen. “Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat de liefde en belangstelling voor kunst en cultuur dáár groter is dan hier. In Tsjechië is het meer universeel, wordt kunst niet – zoals toch vaak hier in Nederland nog – als ‘iets elitairs’ beschouwd. Onzin natuurlijk, die gedachtegang. Dat willen we met onze ‘drempelloze galerie’ graag doorbreken. Daarom staat de deur altijd letterlijk en figuurlijk open. Ook voor iedereen die een kijkje – zonder kopen – wil nemen. Ik overdrijf niet, maar er zal een wereld open gaan.” Aldus Brigitta Barth onder instemmend geknik van echtgenoot Jindrich.

Galerie Barth is van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Op zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur en op andere tijden volgens afspraak: 06-10739183.