“Bij het creëren van een Huis van Herinnering moet ik me vooral goed kunnen inleven”

Cultuur

Jolanda Kieneker heeft haar Memoriam-portretten een extra dimensie gegeven

Jaren geleden wijdde deze rubriek aandacht aan kunstschilder Jolanda Kieneker (1963, Uithuizermeeden), wonend in De Wilp. Ze had toen al als in ‘dienstjaren’ relatief jonge kunstschilder een reputatie verworven met het schilderen en tekenen van portretten. Die specialiteit heeft ze verder uitgebouwd en vervolmaakt. Aanvankelijk alleen met het schilderen van In Memoriam portretten. En sedert kort, na lang doordenken over de manier waarop je de herinnering aan een overleden dierbare nóg dichter bij je kunt halen, met haar Huis-van-Herinnering. Dat bestaat uit een klein open kastje met laadje waar naast het geschilderde portret ook ‘attributen’ die aan de overledene herinneren, een plekje krijgen. Met deze laatste herinneringen-creatie is ze kandidaat voor de jaarlijkse door Yarden ingestelde ‘Afscheidsprijs’, waar het publiek nog tot 22 oktober via http://www.afscheidsprijs.nl/huis-van-herinnering zijn stem op uit kan brengen.

Zo’n Huis-van-Herinnering heeft Jolanda in de woonkamer van haar huis uitgestald. Als voorbeeld, maar eveneens om de herinneringen aan haar overleden ouders te koesteren. Centraal in het kastje staat het door haar geschilderde portret van haar vader en moeder. Met aan moeders kant het meest dierbare kettinkje dat ze altijd droeg en aan vaders kant de schilderskwast waar hij als huisschilder vele jaren mee werkte. In het laadje onder dit geheel heeft Kieneker andere persoonlijke herinneringen opgeborgen. “Dit Huis-van-Herinnering is me erg dierbaar,”vertelt ze. “En ik heb er ook gunstige reacties op gekregen. Ik kan me goed voorstellen, dat er meer interesse voor zo’n heel persoonlijk gedenktekentje bestaat. Ik wil daar graag aan voldoen.”

Al jong was Jolanda, vijfde uit een gezin met zes kinderen, creatief bezig. Op school behaalde ze hoge cijfers met tekenen. “Ik denk, dat ik deze gave van mijn vader heb meegekregen. Hij was weliswaar huisschilder maar kon in zijn schaarse vrije tijd – hij was zelfstandig en dat brengt ook veel administratieve rompslomp mee – goed tekenen. Zelf deed ik na mijn schooltijd aanvankelijk weinig met mijn tekengave. Ik werkte, trouwde, kreeg kinderen, kortom: mijn dagen waren goed gevuld. Toch bleef het sluimeren. Toen ik meer tijd voor mezelf kreeg heb ik me bij de Klassieke Academie in Groningen ingeschreven. Het is een kunstacademie die gebaseerd is op technieken uit de zestiende en zeventiende eeuw. Je moet er toelatingsexamen voor doen – waarvoor ik meteen slaagde – en je krijgt vervolgens vijf jaar les volgens de, laat ik het zó noemen: ouderwetse schildermethode, met behalve de schildertechnieken ook uitvoerige lessen in anatomie. Als je bent afgestudeerd, en dat ben ik, mag je jezelf Meesterschilder noemen.”

Jolanda Kieneker schildert uitsluitend in olieverf. “Ik heb aanvankelijk ook wel geaquarelleerd maar olieverf is toch veel rijker aan kleur. Een olieverfschilderij blíjft mooi en overleeft ons allemaal.” Haar specialiteit is vanaf het begin van haar carrière het schilderen van portretten geweest. “Ik noem mezelf een mensenschilder pur sang,”zegt ze daar over. “Ik wil laten zien dat elk mens op zijn of haar manier mooi is. Daarvoor moet je je wel in hen verdiepen en dat doe ik ook. Ik praat altijd eerst uitvoerig met mijn model, voordat ik schilderend aan de slag ga. Dat doe ik ook met nabestaanden die een portret van hun overleden dierbare willen. Eerst de achtergronden willen weten, je verdiepen in de te schilderen persoon. Pas daarna ga ik aan de slag. Mijn eerste herinneringsportret maakte ik op verzoek van een moeder van wie twee van de vier kinderen waren overleden. Ze wilde een compleet gezin met alle kinderen door mij geschilderd hebben. Dat heeft me erg aangegrepen en zo ben ik me helemaal op In Memoriam-portretten gaan specialiseren. Ik werk heel gedisciplineerd vijf dagen per week van negen uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags in mijn atelier thuis. Het liefst met op de achtergrond Radio 4, heerlijk. Ja, wat ik nu doe ligt me na aan het hart. Dat wil ik graag uitdragen.”

Jolanda Kieneker vindt u op www.jolandakieneker.nl; telefonisch is ze onder 06-57787764 bereikbaar.

UIT DE KRANT