“Bij het schilderen volg ik mijn handen. Of andersom”’

Peize KC Annet Raben

Annet Raben heeft in voormalige Peizer Rabobank haar creatieve plek gevonden

“Weet je wat mijn ultieme wensdroom is, waar ik naar toe werk?,”vraagt Annet Raben bijna aan het slot van het gesprek. Daarop geeft ze meteen zelf ook het antwoord: “Dat dit hier de plek wordt waar iedereen zijn of haar creativiteit – en echt, die heeft echt elk mens in zich – kan uiten. Daar wil ik me als beeldend kunstenaar annex galerie- en atelierhouder maar vooral ook als docent met hart en ziel voor inzetten. Ik ben namelijk – lacht ze; red. – als juf geboren.”

Met ‘dit hier’ bedoelt ze het royale pand aan de Velddijk in Peize, van waaruit jarenlang een vestiging van de Rabo-bank zijn clientèle bediende en waar je buiten geld uit de pinautomaat kon trekken. Nu is het gebouw niet alleen omgeturnd tot een paar woonunits en is – dat vooral – de centrale ruimte, het gedeelte waar zich vroeger allerlei geldtransacties afspeelden, een vooral ruim en sfeervol atelier annex galerie geworden. Het draagt de naam Galerie-Atelier Serpentijn, genoemd naar de steensoort waarvan beelden uit Zimbabwe die Raben nog steeds importeert, zijn gehouwen. Maar die fraaie beelden vormen allang niet meer de hoofdmoot van haar activiteiten. Want Raben, zelf praktiserend beeldend kunstenaar, zit boordevol plannen. “En analoog aan mijn wensdroom wil ik ook het liefste de gastvrouw zijn die mensen helpen hun creativiteit te ontwikkelen.”

Annet Raben (1960, Groningen) heeft met echtgenoot Kees en haar twee kinderen jarenlang in een grote boerderij met aangrenzende oude schuur in de wijk De Held in de stad Groningen gewoond. Ze was als laatste van vier kinderen ‘best wel’ creatief, vertelt ze. “Ik was altijd aan het tekenen. Ik herinner me nog heel goed dat ik als zesjarige vaak met mijn vingers denkbeeldige afbeeldingen op vazen tekende. Of die creativiteit ook in ons gezin zat? Mwâh. Misschien bij mijn vader, die had graag binnenhuisarchitect willen worden maar daar heeft ie niet de gelegenheid voor gehad. Tsja, en verder zijn mijn broers en zussen in wezen ook wel creatief, maar zij hebben er niets mee gedaan. Ik mocht na de havo te hebben afgerond echter de lerarenopleiding met als specialiteit tekenen en handvaardigheid volgen; ik heb daarin vervolgens 25 jaar les op middelbare scholen gegeven. Met daarnaast veel administratieve rompslomp. Kortom: ik was druk doende, ook omdat we een gezin met opgroeiende kinderen hadden. Aan echt zelf creatief bezig zijn kwam ik toen niet toe. Maar die oude boerderij in De Held werd op zich het keerpunt. De verbouwing van de grote maar bouwvallige schuur tot de diep van binnen bij mijn sluimerende wens een eigen atelierruimte met een galerie te kunnen bestieren was de start. En toen dat was gerealiseerd, ging ik verder.”

Annet deed haar docentenwerk met veel liefde, maar de bijkomende administratieve rompslomp op school begon haar steeds meer tegen te staan. Wil ik zo doorgaan?, vroeg ze zich na een kwart eeuw af. Ze besloot haar koers te verleggen, zich helemaal, met hart en ziel, aan het verder vervullen van haar wensdroom en het exploiteren van haar eigen creativiteit als beeldend kunstenaar te wijden. Dat ze daarbij uiteindelijk haar bestemming in Peize vond lag aan het feit, dat het ook van haar boerderij in Groningen gebruik makende kinderdagverblijf dat hele complex graag wilde benutten. En zo werd, na een zoektocht op Funda, het voormalige Rabo-gebouw in Peize gekocht. Met centraal daarin dus de galerie, Annets eigen atelier en de plek waar ze schilderlessen en creatieve workshops (voor volwassenen, grote en kleine groepen) geeft. Dat loopt meer dan goed, vertelt ze, evenals de workshops op afspraak van bijvoorbeeld vrijgezellenparty’s, kinderfeestjes en bedrijfsuitjes. “Maar ik kan hier vooral mijn eigen ei kwijt. Heerlijk.”

Raben schildert veelkleurig in abstract. Vaak met figuratieve elementen als vogels, vissen en bloemen. Cobra, Corneille, Appel, Picasso en Kadinsky noemt ze als haar inspiratiebronnen, maar ze schildert ook vaak onder invloed van dagelijkse gebeurtenissen. “Heel simpel eigenlijk. Ik volg mijn handen. Of andersom,”zegt ze lachend.

Meer info over Annet Raben en haar werkzaamheden vindt u op www.serpentijn.nl; haar telefoonnummer is 06-15174328.