Bijvoeren

Afbeelding
Puur natuur

Twee weken geleden schreef ik dat bij de huidige weersomstandigheden het bijvoeren van vogels niet nodig is. Vogels kunnen in de natuur genoeg vinden, vandaar. Uit Boerakker kwam een reactie van de familie Van Dongen-Hofstra. Zij stelden dat je door het consequent onbeperkt aanbieden van voedsel, zomers en ’s winters, de aantallen vogels in je tuin kunt verhogen. Afgelopen zondag ben ik bij hen gaan kijken hoe zij dat doen.

Ze wonen ten noorden van Boerakker aan de Dijkweg in de Polder de Dijken, waar ze pakweg 30 jaar geleden zijn neergestreken. Een krot werd toen afgebroken en een nieuw huis gebouwd op een groot stuk grond dat toen nog weiland was. Nu is het een zeer gevarieerd bosje geworden met poelen en verschillende gradiënten. Dat heeft wel de nodige voeten in aarde gehad voor het zover was, maar het resultaat is dat er iets is gekomen waar veel dieren kunnen vertoeven. Dat noemen ze particulier natuurbeheer. Een officiële instantie had dat natuurlijk heel anders gedaan, maar het voordeel hiervan is dat je het geheel naar eigen inzicht en smaak kunt inrichten. Het is dermate groot, ruim 3 ha, dat we er zelfs een rondwandeling konden maken. Ik verbaasde me over het grote aantal verschillende paddenstoelen die we onderweg tegen kwamen, waaronder eetbare als de Gewone oesterzwam en het Gewoon fluweelpootje. Maar paddenstoelen uit eigen tuin eten doen ze niet. Vogels kwamen we veel tegen, onder andere zelfs een vrouwtje Sperwer dat een vogeltje had geslagen. Dat hoort er bij in zo’n omgeving.

Al die vogels zijn dus een gevolg van het onbeperkt aanbieden van voedsel. Pieter liet me na de wandeling in een schuur opslag van het voer zien. Dat zat in drie tonnen waarin 100 kilo elk kan zitten. Elke dag wordt er gevoerd, niet alleen in de silo’s en dergelijke, maar het wordt ook her en der uitgestrooid. Dat is natuurlijk voor veel meer beestjes interessant, bijvoorbeeld voor muizen. En waar muizen zitten kun je weer een Bunzing verwachten, die ze daar trouwens ook wel hebben gezien. Schuilplekjes genoeg in hun bosje. Ik vertelde hen niet echt gecharmeerd te zijn van de vele sparren die ze er hadden staan, omdat het minder in het landschap daar past. Maar ze hadden wel gelijk met de argumentatie dat die bomen juist weer heel interessant voor bepaalde vogels zijn. Uilen mogen er bijvoorbeeld graag in rusten en het biedt aan veel vogelsoorten voedsel. Je weet dat bijvoorbeeld de Grote bonte specht zaden uit de sparappels pikt. Overigens heb ik weinig tegen dit soort initiatieven, maar zeg er wel bij dat ik dat jaarrond bijvoeren zelf achterwege zou laten. Maar als je van veel vogels om je heen houdt kun je het dus zo doen.

Thuis heb ik op nieuwjaarsdag ons tuintje een beetje vogelvriendelijk gemaakt door wat netjes (ongebrande) pinda’s, zonnebloempitten en een vetbol op te hangen. Verder is er een pot pindakaas (geen gewone natuurlijk, maar voor vogels) gekomen en een bak met allerlei zaden. Eigenlijk vind ik het niet nodig en zei een keer tegen mijn vrouw dat we het niet hoeven te doen, omdat de buren ze wel voeren. Maar aangezien wij in januari meedoen met de tuinvogeltelling van IVN Roden ben je er een beetje toe verplicht, want anders krijg je weinig vogels in de tuin. Nou houden we het wel binnen de perken met de uitgaven voor het voer, want af en toe sla ik steil achterover als ik hoor wat sommige mensen er aan uitgeven. Gekscherend zeg ik dan dat het eigenlijk te gek voor woorden is dat wij hier vogeltjes vet zitten te mesten, terwijl de kindertjes in Tangajikistan honger lijden. Ik heb wel een jaar gehad dat ik extra geld kwijt was omdat ik om de haverklap nieuwe vetbollen moest ophangen omdat er niet alleen vogels op afkwamen. Eerst dacht ik dat kraaien er op de één of andere wijze mee vandoor gingen, tot ik op een dag een Eekhoorn (foto: Pia Zomer) snapte die heel vernuftig een vetbol binnen hengelde. Door er een koperen buisje aan te bevestigen wist ik een verdere plundering te voorkomen, maar je moet altijd op je qui-vive zijn, want het zijn slimme beestjes als ze wat willen hebben. Het is dat het mij gewoon niet gezond lijkt, vetbollen voor Eekhoorns. Maar ze zullen er wel met mate van eten vermoed ik en dat geldt ook voor vogels. Of ziet u wel eens een vette wilde vogel?

UIT DE KRANT

Lees ook