‘Bloemetje van de Krant’ voor Grietje en Auke van der Veen uit Oostindië

RODEN – Grietje en Auke van der Veen uit Oostindië ontvingen deze week het bloemetje van de Krant. Ze kregen de prachtige bos Flowers & Lifestyle in Roden. De Krant zet elke week iemand in het zonnetje. Dat gebeurt via de overhandiging van een taart of een bos bloemen. Iedereen kent wel iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken na een moeilijke periode. Iedereen kent wel iemand die altijd klaar staat voor een ander en u heeft vast wel een bekende die u zomaar eens wilt verrassen met een taart of een bosje bloemen. Het kan dus via de Krant. Stuur een mail met de naam en een toelichting naar dekrant@media-totaal.nl.

Martje Louwes- van der Veen zou zo graag eens zus Grietje (77) in het zonnetje zetten. Want Grietje, dat is een dikke topper, een schat van een mens, vindt ze. En dat mag best eens gezegd worden. “Mijn nichtje Tineke, de dochter van Grietje en Auke, zit al haar leven lang in een rolstoel. Tot aan haar middel is ze verlamd. Ze is altijd thuis blijven wonen. Grietje en Auke (83), vroeger hoofd van de school in Oostindië en ook wel bekend als ‘Meester van der Veen’, helpen haar met alles. Tineke werkt drie dagen per week op het gemeentehuis in Leek waar haar ouders haar met een speciale bus naar toebrengen en ophalen. Week in, week uit. En Auke kampt zelf ook nog met gezondheidsproblemen waardoor ze regelmatig naar het ziekenhuis moeten. Er zijn altijd zorgen. Zorgen om elkaar. En nooit hoor je ze piepen”, weet Martje  die ook zegt dat Grietje het zelf allemaal volstrekt normaal vindt wat ze doet. En o ja. Vergeet Auke ook niet! Want ze doen het natuurlijk samen! Hij verdient net zo goed een bloemetje!

Wanneer we Grietje proberen te bellen, neemt dochter Tineke op. Kunnen we meteen eens even vragen hoe het is om zulke liefdevolle ouders te hebben. “Dankzij hen ben ik in een normale situatie opgegroeid. Ik ben, net als ieder ander kind, gewoon naar school gegaan. Ik heb geweldige ouders. Ze helpen me echt overal bij. Ik werk op het archief bij de gemeente Leek. Dat kan omdat mijn ouders me altijd brengen en halen.” Als we Grietje iets later aan de lijn krijgen, wil ze eigenlijk niets van alle aandacht weten. En in de krant hoeft ze al helemaal niet. “Ik vind het allemaal niet zo bijzonder wat ik doe. Eerder de normaalste zaak van de wereld. Grietje is ons kind, en daar zorgen we voor. Punt. Dat hebben we direct tegen elkaar gezegd toen bleek dat ze met een open rug geboren was. Ze dachten eerst dat Grietje het niet zou redden. Toen ze een half jaar was, is ze geopereerd. Vanaf haar middel is ze verlamd en kind af aan zit ze in een rolstoel. Je bent er zo mee verweven, voor ons is het gewoon. We doen het uit liefde.” Inderdaad een prachtig voorbeeld van liefde voor je kind, het verhaal van Grietje. Voor haar en Auke is het misschien vanzelfsprekend, toch is het dat niet. Want áltijd die zorg, 24/7, is zwaar. Daar zijn ook instellingen voor die je als ouder hierin ondersteunen. Jullie hebben daar nooit gebruik van gemaakt, zeggen we haar. Dan: “Daar heb je ook wel gelijk in.” Hoe een gemiddelde dag eruit ziet bij de familie Van der Veen, willen we nog graag weten. “Om zeven uur sta ik op. Ga ik eerst Tineke wassen, help haar met aankleden en doe haar haar. Daar ben ik zo’n drie kwartier mee bezig. Daarna ben ik zelf aan de beurt. Om één uur brengen we Tineke naar het werk en halen haar om vier uur weer op. Een keer per week ga ik in die tussentijd naar de schildersclub bij de Schutse. Schilderen is mijn ontspanning! Verder doen Tineke en ik ook vaak samen even een boodschap. Of drinken een kop koffie op een terrasje in Roden. Vinden we gezellig. Auke gaat niet mee. Die gaat lekker de tuin in. En geen klein tuintje hoor. Tuinieren is zijn hobby. Of we wel eens een weekend weg gaan samen? Nee. Dat doen we nooit. Af en toe gaan we eens op visite. Maar dan wil ik om half elf naar huis. Tineke wil ook zo naar bed, denk ik dan. Zwaar? Nee. We zijn vooral dankbaar dat we het kunnen doen.”