‘Bloemetje van de Krant’ voor Regina Maat uit Roden

Roden bloemetje deze week

RODEN – Regina Maat uit Roden ontving deze week het bloemetje van de Krant. Ze kreeg de mooie bos aangeboden van Flowers & Lifestyle in Roden. De Krant zet elke week iemand in het zonnetje. Dat gebeurt via de overhandiging van een taart of een bos bloemen. Iedereen kent wel iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken na een moeilijke periode. Iedereen kent wel iemand die altijd klaar staat voor een ander en u heeft vast wel een bekende die u zomaar eens wilt verrassen met een taart of een bosje bloemen. Het kan dus via de Krant. Stuur een mail met de naam en een toelichting naar dekrant@media-totaal.nl.

‘Regina Maat is ons gróte voorbeeld bij het overblijven op het ODBS Valkhof’, typte overblijfhulp Hennie Hekkema in een mail aan de redactie van de Krant. “Zij verdient zéker een bloemetje, want zonder poespas en altijd met een vriendelijk woord voor iedereen, doet ze haar best voor ouders en kinderen.” Dus belden we op donderdagmiddag rond de klok van half één even met het Valkhof. Na het verhaal over het verdiende bloemetje, reageerde Regina geschrokken. “Nee hoor. Ik hoef niet in de krant. We doen het hier met elkaar. En ik beslist niet alleen. We zijn hier met een club van 16 vrijwilligers”, luidde haar bescheiden reactie. Alle begrip natuurlijk. Toch bleven we nog even met elkaar in gesprek. Over wat ze precies doet op school, hoe lang al en hoe dat zo is gekomen. Al snel bleek dat we niet te maken hebben met zomaar een overblijfmoeder. Ze coördineert de boel, maakt werkroosters, doet de inkoop van speelgoed en materialen, stuurt facturen en handelt de administratie af. Al 13 jaar lang. Onbezoldigd. 51 is ze, heeft inmiddels al volwassen kinderen. Waar de meeste mensen stoppen, want kind van school af, gaat Regina gewoon door. Wees eerlijk, dan verdien je toch een bloemetje? “Ach ja, als je het zo bekijkt”, reageert Regia al iets meer ontspannen. “Het is van lieverlee zo gegaan. Ik ben er 13 jaar geleden ingerold. Steeds meer moeders gingen werken, dus het aantal kinderen dat moest overblijven tussen de middag nam snel toe. De nood aan begeleiding was groot. Op dinsdag en donderdag blijven er zo’n 130 kinderen tussen de middag over. Die worden begeleidt door 9 á 10 overblijfmoeders. In totaal hebben we 16 vrijwilligers op de lijst.” In die 13 jaar is er best wat veranderd, vertelt Regia. “Kinderen reageren vaak lief en dankbaar, maar zijn ook een stuk mondiger geworden. Steeds vaker moet ik ruzietjes oplossen en contact zoeken met ouders. Maar goed, onderdeel van de tijd waarschijnlijk.”

Toch gaat er straks iets veranderen voor Regina. Ze gaat samen met haar team de laatste weken in als overblijfhulp. Het Valkhof gaat na de zomervakantie namelijk over op een continurooster. “Een vijfdagenmodel waarbij alle dagen even lang zijn. Iedere dag hebben de kinderen een half uur pauze, waar er een kwartier wordt uitgetrokken om te eten en er 15 minuten overblijven om te spelen.” Hoewel ze met veel plezier en passie heeft gewerkt als overblijfhulp, is het ook wel goed zo. “Het is na 13 jaar tijd voor een nieuwe uitdaging. Wat ik zou willen doen? Werken in een leuke boekenwinkel spreekt me aan, of aan de slag als receptioniste lijkt me ook wel wat. We zien wel. Straks eerst vakantie!”

Hennie Hekkema: je hebt geen woord teveel gezegd over Regia! Dat bloemetje is heel dik verdiend. En Regia: heel veel plezier ermee! Noordenveld kan trots zijn op vrijwilligers met zoveel passie en doorzettingsvermogen.