Boardingtoernooi heeft de potentie om door te groeien

 

Drie dagen zaalvoetbalplezier tijdens kerstvakantie in Roden

RODEN – Na het grote succes van vorig jaar, maakt initiator Ronald de Boer zich op voor het tweede boardingtoernooi in Sportcentrum de Hullen. Het laatste weekend van 2018 zal De Hullen volledig in het teken staan van boarding- en zaalvoetbal. Een dag langer dan vorig jaar, met een speciale ‘damesdag’ en ruimte voor een verdubbeling van het aantal teams: het boardingtoernooi in Roden krijgt steeds meer body. En als het aan Ronald ligt, zal het toernooi de komende jaren gestaag blijven groeien.

Vorig jaar vond de eerste editie van het boardingtoernooi plaats. Het bleek een groot succes en de doelgroep reageerde enthousiast. Die doelgroep is de oudere jeugd: van de jeugd onder vijftien jaar tot en met de jeugd onder de negentien jaar. Dat het toernooi juist voor deze groep werd georganiseerd, heeft alles te maken met het feit dat er simpelweg niet veel voor die jeugd is. De Noordenveldcup is hét zaaltoernooi in Noordenveld voor de jongere jeugd en de senioren omcirkelen het Leekster Voetbalgala doorgaans in de agenda. Er bleek echter behoefte aan een toernooi voor de oudere jeugd en het boardingtoernooi in De Hullen sprong hierop in.

De eerste editie was er één om in te lijsten. Veel deelnemers, een sportief toernooi en grote tevredenheid bij zowel deelnemers als organisatie. Vorig jaar al sprak de organisatie de wens uit om te groeien. Twee zalen gebruiken, in plaats van één. Dit jaar gaan ze dat dus ook doen. Dat zorgt voor kortere wachttijden tussen de wedstrijden. Maar ook voor twee varianten van het zaalvoetbal. ‘Teams spelen acht wedstrijden: vier op een veld met boarding, en vier op een gewoon zaalveld’, vertelt Ronald. ‘We hebben nu één zelfgemaakte boarding die wij om het veld kunnen zetten, maar willen in de toekomst naar een tweede boarding toe.’ Resultaat is dat het voor teams even schakelen zal worden, wanneer ze van een boardingveld naar een zaalveld toegaan. ‘Dat is even opletten, maar ik denk niet dat het problemen zal opleveren. Het tempo bij het boardingvoetbal zal wel een stuk hoger liggen, omdat de bal niet uitgaat.’

Door gebruik te maken van zowel een boardingveld als een zaalveld, zitten de spelers nauwelijks stil. Daarnaast heeft de organisatie het aantal categorieën kunnen uitbreiden. Waar er vorig jaar drie categorieën waren, zijn er nu zes. Daar komt nog eens bij dat het toernooi met een dag verlengd is. Drie dagen, in plaats van twee. ‘De vrijdagavond is voor de JO19’, licht Ronald toe. ‘De JO15 en JO17 komen op zaterdag in actie. En op zondag hebben wij een “damesdag”. Die begint ’s ochtends met de MO15 en eindigt met de Dames.’ Vorig jaar probeerde de organisatie al een damescategorie op poten te zetten, maar lukte dit uiteindelijk niet. Een speciale damesdag moet voor meer animo zorgen. ‘Damesvoetbal zit in de lift. Kijk alleen al naar de Oranje Leeuwinnen. Het moet mogelijk zijn om de drie damescategorieën te vullen. Door de zondag te reserveren voor het damesvoetbal, krijgen de deelnemende teams de kans om bij elkaar te kijken en elkaar aan te moedigen.’

Voetbalclubs in de regio worden uiteraard aangeschreven door de organisatie, maar ook vriendenteams zijn van harte welkom. Sportiviteit en gezelligheid zijn kernwaarden van het toernooi. ‘We kijken als organisatie niet naar de onderlinge sterkte van de teams’, zegt Ronald. ‘Dat laten we volledig vrij. Het zal dus kunnen voorkomen dat één ploeg veel sterker is dan de andere. Maar dat zegt niet alles. Vorig jaar zagen we een aantal verrassende uitslagen. Het is in de zaal toch anders voetballen.’

Het toernooi is afhankelijk van vrijwilligers. Voor de opbouw van de boarding is er altijd een groep van tien bereid te vinden. Scheidsrechters zijn lastiger te vinden. ‘We hebben al een aantal aanmeldingen, maar kunnen zeker nog wat mensen gebruiken’, zegt Ronald. Om het toernooi soepel te laten verlopen, zijn meerdere scheidsrechters zeer gewenst.
Die roep om vrijwilligers zal de komende jaren vermoedelijk toenemen. Als het aan Ronald ligt, gaat het toernooi doorgroeien. ‘De ambitie is om groter te worden. We willen toe naar twee boardingvelden in De Hullen, dus er moet nog één boarding bij komen. Wellicht dat we – als de aanmeldingen groter worden – zelfs kunnen uitwijken naar Peize of Norg, zodat daar ook wedstrijden kunnen worden gespeeld. Het zou mooi zijn om naar een toernooi in de gehele gemeente toe te werken. Samenwerking met het boarding soccer toernooi in Peize is misschien ook een optie’, redeneert Ronald hardop. Daarbij is ook entertainment een dingetje. ‘Ik zou het mooi vinden als we bijvoorbeeld een dj of ander entertainment om het toernooi heen kunnen hangen. Alles natuurlijk afhankelijk van de categorie. Voor de Onder 15 hoef je geen dj neer te zetten natuurlijk.’

Tot slot kijkt Ronald uit naar een gezellig en leuk toernooi. Hij hoopt dat de deelnemers voortaan het eerste weekend van de kerstvakantie in hun agenda vrijhouden. ‘We gaan dit ieder jaar doen. Het is zo goed ontvangen, dat we er eigenlijk niet omheen kunnen’, zegt hij.

 

Het toernooi begint op de vrijdagavond  28 december om 18:00 uur. Dan treedt  de JO19 aan. Tot 22:00 uur wordt er gevoetbald in De Hullen. Iedere categorie neemt vier uur in beslag. Op de zaterdag hervat het toernooi om 9:00 uur met de JO15. ’s Middags, vanaf 13:00 uur, is de JO17 aan de beurt.
Op zondag staat het toernooi in het teken van damesvoetbal. De jeugdcategorieën nemen telkens twee uur in beslag en de Dames vier uur. Te beginnen met de MO15, die om 10:00 uur beginnen. Om 12:00 uur is het de beurt aan de MO17 en de Dames sluiten het toernooi vanaf 18:00 uur af.
Tijdens het toernooi wordt er vijf tegen vijf gespeeld (inclusief keeper). In elke categorie is er plaats voor tien teams. De kosten voor inschrijving zijn tien euro per team. Ieder team dient een volwassen begeleider te hebben. Teams dienen zich voor vrijdag 17 december aan te melden via r.deboer@gemeentenoordenveld.nl of 050 5019268.