Bockbier, mosselen en een hoop gezelligheid

roden mosselavond

Bij Het Wapen van Drenthe

RODEN – Een bijzonder sympathiek gebaar van Bart en Dineke de Vries. Zij nodigden afgelopen donderdag vaste gasten, relaties en collega’s uit voor een hapje en een drankje. En dan niet het standaard werk, bepaald niet. Het Wapen van Drenthe serveerde namelijk bockbier en mosselen. En dat smaakte de aanwezige gasten opperbest.
‘Mijn pa is er ooit mee begonnen’, vertelt Bart. ‘Toen was het een soort van evaluatie van de Rodermarkt. Dat is nu niet meer helemaal zo, maar toch vinden we dat we deze avond in ere moeten houden.’ Typisch Bart, als altijd voortreffelijk en bescheiden gastheer. Het Wapen kan overigens terugzien op een prima Rodermarkt. ‘Zeker weten. Ik klaag niet. Het was druk en gezellig. En inderdaad, de DJ op het balkon viel in de smaak. Dat smaakt eigenlijk wel naar meer’, lacht Bart.
Wie er waren? Volksvermaken vooral, met een (soms letterlijk) zware delegatie. Albertus Lieffering bijvoorbeeld, de man die de laatste tijd zoveel in het nieuws komt.
‘Allemaal prima hoor, maar daar zit ik echt niet op te wachten. We doen het allemaal samen en niet voor eigen eer en roem. We doen het voor Roden’, zei Albertus, nadat hij wéér een mosseltje oppeuzelde. Jan Tiesinga was in opperbeste stemming, net als Albert Komduur en de youngsters Rik van der Es en Cor van der Steeg. Met name laatstgenoemde was goed gemutst. V
an der Es was net terug van een korte vakantie op een schiereiland. Even bijkomen van de hectiek die Rodermarkt heet. Ook van de partij: Jaarbeurs-voorzitter Geert Wolters. Op de fiets uiteraard. Ook hij wacht de ontwikkelingen rond de Rodermarkt en het nieuwe evenementenbeleid af. ‘Ik ben er heel nuchter in. We zien het wel. Ik kan nu wel allerlei bespiegelingen houden, maar dat heeft geen zin. Rodermarkt was prima. Heel prima zelfs. En over de toekomst gaan we het heel binnenkort wel hebben.’ Ook Geert Rijpma –ietwat verlaat- liet zijn gezicht zien. Stephan Bulthuis -later op de avond in geanimeerd gesprek met Cor van der Steeg- liet zijn gezicht zien. Albertus Hamstra bleek bockbierliefhebber en schudde de één na de andere anekdote uit de mouw. Kortom: de Agterzaal van Het Wapen was gezellig vol. Met gezellig en spraakzaam volk.
Ook Bart genoot. ‘Natuurlijk merk je wel dat het in de gehele linie allemaal wat minder gaat. Je hebt toch iets minder boekingen en mensen wachten nog steeds wat langer met het geven van een feest. Die ontwikkeling is er nog steeds. We proberen creatief te zijn. Neem de quizavonden die we samen met AV’75 organiseren. Dat is toch wel een schot in de roos gebleken. Zo moet je ook telkens weer nieuwe dingen proberen. Niet geschoten is altijd mis. Wachten tot de crisis voorbij gaat heeft geen zin. Je moet gewoon lekker actief blijven.’
Tenslotte: barvrouw Timma Werk-sma bleek weer eens uit het enige goede hout gesneden. Niemand die ook maar iets tekort kwam. En de kniesoor die geen bockbier lustte, kreeg van Timma wat anders.