Boerakker in tweede deel langs Marum; Veenhuizen en HFC’15 houden stand

Sport
Zaterdagvoetbal
REGIO – Op de dag dat de wintertijd weer ingaat boekten vrijwel alle regioclubs resultaten. VEV’67, Boerakker, HFC’15, Pelikaan S vierden allen de overwinning. Veenhuizen was tevreden over het gelijkspel. Alleen mineur bij ONR en Marum. Van beide clubs werden en worden meer verwacht.
Voor promovendus VEV’67 waren de verwachtingen voor dit seizoen niet hooggespannen. Er is maar één doelstelling neergelegd: handhaving in de eerste klasse. Voorlopig staat Vlug En Vaardig na acht ronden boven de streep. Zaterdag wonnen de Oostindiers met de kleinste marge- 1-0- van Olde Veste, toch de runner-up. Het was volgens Luitzen Nijboer een topwedstrijd, omdat beide ploegen voor de winst gingen. In het eerste deel was Olde Veste zeer dreigend, dat wegebte. Vervolgens zette VEV druk op de verdediging , wat resulteerde in de 0-1 van Rense Dijk. De Leeksters trokken de wedstrijd over de streep.
In de tweede klasse J won Pelikaan S met 3-0 van NEC Delfzijl door doelpunten van Freddie de Grooth, Handrit Hoxhaj en Wasim El Baroudi. Na afloop was het dolle pret. “Het lek is boven”, vond Anton Jongsma. “Als je niet alle wedstrijden wint met deze selectie dan doe je het slecht”. Om vervolgens al ver vooruit te kijken: “Ik heb met Wim Bulten gesproken. De kar is al gereserveerd. Voor de titel hebben we nog maar zes punten achterstand.” We zullen zien, het seizoen is nog lang. Komende zaterdag gaat de ambitieclub op visite bij The Knickerbockers, een laagvlieger. Als het aan Jongsma ligt kunnen we alvast drie punten bijschrijven. .
In de derde klasse C keek de regio al weken uit naar Boerakker-Marum. De derbystrijd tussen de nieuwkomer en de ambitieuze ploeg van Jan Mulder, die door iedereen als titelkandidaat wordt beschouwd en na de mislukte poging van vorig seizoen opnieuw een gooi doet naar promotie. Maar de machine van Mulder hapert, zo ook tegen Boerakker. Al zagen de 250 toeschouwers wel Marum als eerste scoren. Tom Boezerooy liet de geel-zwarte aanhang juichen: 0-1. In de tweede helft bracht Jelke Nijboer Michel Wardenier en dat bracht meer voetbal in de ploeg van Boerakker en ook de ommekeer . De voor rust onzeker acterende Joey Hummel, had het na rust op zijn heupen en scoorde drie keer. Menco Oedzes zorgde voor de 4-1 eindstand. En deze historische zege werd gevierd door de thuissupporters. “Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Marum is ook maar gewoon Marum”, tempert Nijboer de euforie. “Je moet ook van de andere ploegen winnen. We speelden nu wel slimmer; niet alles op voetballende manier oplossen als je onder druk staat. En we hebben er fel voor gestreden”, merkte Nijboer.  Marum was duidelijk aangeslagen en niet voor het eerst. Gert Groefsema – en dus niet hoofdtrainer Jan Mulder- neemt zijn verantwoording. “In de eerste helft waren we beter en hadden we ook kans op 0-2. We maakten vervolgens slordige overtredingen, het was paniekerig uitverdedigen en dan roep je het onheil over je af. Binnen vijf minuten stonden met 2-1 achter. We moeten de doelstelling bijstellen. Het ligt niet aan de training. Het is een kwaliteitsverhaal De jongens pakken dingen niet op. Het was een verdiende overwinning voor Boerakker.”
Veenhuizen pakte een punt tegen het lastige Stadspark. Het was de wedstrijd van Bram Schmidt die drie keer scoorde. Veenhuizen leek te gaan winnen, maar in de voorlaatste minuut kwam Stadspark langszij: 3-3. “Het was geen spektakelstuk, maar een vervelende wedstrijd”, vond trainer Tino Slagter. “Veel provocaties en theatrale valpartijen van de kant van Stadspark, dat drie keer scoorde uit spelhervattingen. Ik ben tevreden over de veerkracht, na twee keer een achterstand. Je wilt het winnend afsluiten, maar uiteindelijk moet je toch tevreden zijn” Veenhuizen houdt stand bovenin de ranglijst.
Dat geldt zeker voor HFC’15 dat ook Appingedam aan de zegekar bond. “Een heerlijke middag”, sprak Frans Brouwer opgetogen na de 0-3. “Beide clubs speelden 4-3-3, zij de lange bal, wij via het middenveld. Onze verdediging stond, we speelden heel volwassen. Na een half uur maakte Sadjad Sheyki de 0-1. Enrico Tita Tovenaar Maatita verdubbelde de score. Beide treffers op aangeven van Hossein Roghani. Rutger Hofsteenge bepaalde de eindstand op 0-3. .
ONR stelt bitter teleur. De versterkte selectie zou toch opnieuw mee moeten kunnen doen om promotie, en dat in het jubileumjaar, maar daar ziet het voorlopig bepaald niet naar uit. De ploeg van Ronald Vermeulen bungelt aan de staart van de ranglijst, ook al zijn de verschillen niet groot. De Rôners verloren zaterdag van hekkensluiter De Pelikanen. “Een gelijkspel was terecht geweest, de gelukkigste heeft gewonnen”, stelde Vermeulen, die zijn teleurstelling niet hard uitriep. ONR kwam met 1-2 achter, maakte de achterstand nog wel ongedaan. Maar een elfmeter in de 85e minuut leidde de nederlaag in: 2-3. “Het had ook 3-2 kunnen zijn, maar Mitchell Schievels miste de levensgrote kans op de overwinning”. Na het verdienstelijke gelijkspel tegen Loppersum kunnen we de voorlopige balans opmaken. De bittere cijfers op de ranglijst: 10. ONR 8 gespeeld 8 punten. Promotie is nog ver weg. Werk aan de winkel voor Vermeulen om een meer constante ploeg neer te zetten.
Haulerwijk was niet opgewassen tegen de Lappendeken ook wel Mamio genoemd: 7-2. De Mamianen waren op het kunstgras te snel, te dynamisch en straften de fouten van Haulerwijk meedogenloos af. Leroy Kleinmoedig was voor Mamio vier keer trefzeker. Na twee nederlagen op kunstgras mag Haulerwijk zaterdag eindelijk weer spelen op vertrouwd gras. Haulerwijk dat duikelt van plaats zes naar de negende stek, hoopt hierop weer eens te winnen.