Boerenkool op z’n Amerikaans

minikul

Minikul voor 01.03.16)

Het kan mij niet snel genoeg weer zomer worden, maar winterkost vind ik lekker. Stamppotjes. En dan vooral boerenkool. Die is, zo luidt een oud volksgezegde, het lekkerst als eerst de vorst er overheen is geweest. Nu moet ik, gedachten kun je kennelijk niet dwingen, bij zo’n uitdrukking automatisch aan het koningshuis denken, maar dit terzijde. Wetenschappelijk onderbouwd staat echter vast dat lage temperaturen bij boerenkool voor een zogeheten ‘verzoetingsreactie’ zorgen. Dat betekent dat de vorst voor een enzymreactie in het blad van de boerenkool zorgt waarbij zetmeel vervolgens in suikers wordt omgezet. De boerenkoolplant doet dat puur uit ‘lijfsbehoud’, aldus een hier verkorte uiteenzetting van een professor aan de Wageningen Universiteit. Want, aldus diens minicollege, de omzetting van zetmeel in suikers doet het vriespunt van het blad een klein beetje verlagen, waardoor boerenkool in tegenstelling tot veel andere bladgewassen zelfs temperaturen van min tien graden kan weerstaan. In de praktijk is gebleken dat het ideale kweekscenario voor boerenkool en ook spruitjes is, als de temperatuur overdag een paar graden boven nul blijft en het ’s nachts licht vriest. Het is dan weer wel zo, blijkt kennelijk uit de boerenkoolverkoop, dat hoe harder het ’s nachts vriest, hoe meer boerenkool wordt gegeten.

Was boerenkool tot voor een jaar of drie een typisch Nederlands gerecht, in de VS schijnt dit voedsel nu ook te zijn doorgebroken. Maar dan, uiteraard, op z’n Amerikaans. Want daar word deze groente vooral verwerkt als smaakmaker in chips, salades, energierepen, ijsjes en pizza’s. Zelfs in cocktails schijnt boerenkool op te duiken. En ook een Amerikaanse toepassing is, dat je met een boerenkool-shampoo je haar mooier en beter kunt wassen. Nog eentje tot slot: Als je boerenkoolcrême op je huid smeert, wordt die mooier en beter. Dit alles volgens uitgekiende reclamecampagnes. Die hoef je overigens niet altijd – of altijd niet? – te geloven. Maar je mag er, denk ik, wel vanuit gaan dat al deze extra toevoegingen binnen afzienbare tijd ook op de Nederlandse markt geïntroduceerd zullen worden.

Voorlopig houd ik het op de ouderwetse stamppotboerenkool. Maar vanavond eten we paëlla. Is ook lekker. En ook daar is de vorst overheen geweest. In de diepvries.

Henk Hendriks

UIT DE KRANT

Lees ook