Borren stoot werkzaamheden af

borren-koelewijn

RODEN – Om nou te zeggen dat Gerard Borren (75) het kalmer aan gaat doen is beslist niet waar. Werk genoeg, vooral als secretaris van het Buurtschap Leutingewolde. Daar steekt hij heel wat uurtjes in. En dan is er nog Amnesty International, het Repair Café, de Klussendienst (WiN) en de Energie Coöperatie NoordseVeld. Vanwege zijn leeftijd moest hij noodgedwongen al stoppen als VOR-chauffeur en dit jaar zet hij een punt achter bepaalde werkzaamheden die hij verrichtte namens de Milieuwerkgroep van IVN Roden.

Voorzitter Cees Koelewijn van IVN Roden wilde dat laatste niet onopgemerkt laten passeren en ging daarom afgelopen donderdag bij Gerard langs om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet voor IVN Roden en overhandigde daarbij ’een enveloppe’ als blijk van waardering. Vele jaren verzorgde hij met passie een cursus ’Biologisch tuinieren’ die hij steevast aanving met een oud Chinees spreekwoord:

wil je een maand gelukkig zijn, koop een huis

wil je een jaar gelukkig zijn, neem een vrouw

wil je voor altijd gelukkig zijn, neem een tuin

Nog langer was hij docent van de composteercursus (Composteren moet je leren) die in samenwerking met de gemeente Noordenveld jaarlijks in november werd georganiseerd. Vele honderden mensen hebben door de jaren heen de ’kneepjes van het vak’ van Gerard geleerd. En dan was er ook nog de Nacht van de Nacht waaraan hij altijd een bijdrage leverde. Over de laatste activiteit wil hij nog wel kwijt dat hij in dat kader best nog wel iets educatiefs op scholen wil doen om vooral de jeugd erbij te betrekken.

Koelewijn prijst zich inmiddels gelukkig dat binnen de gelederen van IVN Roden iemand bereid is gevonden de taken van Borren over te nemen en vertelt:

”En niet zomaar iemand, want met Lubbert Dijk hebben we iemand met grote ervaring in huis, zowel op het gebied van biologisch tuinieren als composteren. Lubbert bestiert namelijk met partner Monica in Terheijl een vruchtboomkwekerij (’de Baggelhof’) en doet dat op geheel ecologische wijze. Dat sluit naadloos aan bij hetgeen Gerard altijd heeft gedaan. Hij kan vanuit de praktijk zijn verhaal doen, overigens wel met gebruikmaking van het materiaal dat door Gerard is ontwikkeld. Er ligt dus al een kant en klaar pakket waar Lubbert gebruik van kan maken, maar hij zal het natuurlijk op geheel eigen wijze doen, net zoals Gerard dat altijd, soms zelfs op ludieke wijze, heeft gedaan. Er wijzigt wel iets, want de cursussen werden altijd op een zaterdag georganiseerd, maar vanwege zijn bedrijf kan Lubbert dit alleen in de avonduren doen. De cursus ’Biologisch tuinieren’ is trouwens al vastgelegd op woensdag 13 april en dat wordt nog wel een keer aangekondigd. Geïnteresseerden kunnen alvast de datum noteren en op de website van IVN Roden is meer informatie te vinden”.