Carolina Verhoeven heeft met Het Koetshuis op Mensinge één doel:

Afbeelding
kleintje cultuur

“Ik wil de historische nationale keuken met al zijn geuren en smaken terugbrengen”

RODEN – Het belooft zondag 6 juli een bijzondere dag op het terrein van de havezathe Mensinge te worden. Dan namelijk worden de in het Koetshuis gevestigde Landskeuken en het daaraan verbonden Kookmuseum – officiële naam: Culinair Historisch Museum – voor het publiek geopend. Vanaf begin dit jaar hebben initiatiefneemster Carolina Verhoeven, geassisteerd door echtgenoot Gerrit en meer dan tien vrijwilligers, er aan gewerkt om voorheen dit culturele tentoonstellingscentrum van Verkuno, de verenigde professionele kunstenaars in de gemeente Noordenveld en de Culturele Kring Roden, tot een unieke kook-enclave te reconstrueren. Dat dit is gelukt, willen ze komende zondag aan iedereen bewijzen.

Inderdaad, er is nogal wat te doen geweest voordat het zover kon komen. Het Koetshuis immers was in principe bestemd om vooral beeldende kunst te promoten. Dat uitgangspunt werd terzijde geschoven toen het havezathe complex noodgedwongen op een meer commerciële toer moest gaan om tot een sluitende exploitatie te komen. De uit Brabant afkomstige Verhoeven, een internationale (!) naam op historisch kookgebied, stond daar overigens volstrekt buiten. Haar intentie was en is, om vooral onze nationale historische eetcultuur met alles wat daar mee heeft te maken, in een aansprekende omgeving onder brede aandacht te brengen. En in de historische setting van de havezathe Mensinge is ze daarin meer dan geslaagd. (Wat de ‘verloren’ expositieruimte betreft krijgen Verkuno en Culturele Kring er een mooie ruimte in de voormalige school De Haven in de Kanaalstraat voor terug.)

Terzake nu. Met Carolina Verhoeven (52) – geboren Brabantse, gedreven spreekster met charmant zuidelijke tongval en al dertig jaar in Drents-Friese contreien wonend – heeft niet alleen de havezathe Mensinge maar de hele toeristische regio een gerenommeerde kookkei binnengehaald. Haar interesse voor en kennis van koken met alles wat daarmee heeft te maken wordt in internationale vakkringen geroemd. Verhoeven is veel ‘op pad’, vrijwel elk land met een kooktraditie heeft ze bezocht en nog steeds spijkert ze haar kennis bij, om die op iedereen die daar letterlijk en figuurlijk van wil genieten, over te dragen. Roden is daarvoor nu haar vaste uitvalsbasis geworden, met een punt dat ze zelfbewust ‘dé plek voor kennis van koken’ noemt.

Het Koetshuis werd daarvoor in twee delen gesplitst. In De Landskeuken, een naam die de lading volledig dekt, belichten en demonstreren zij en haar medewerkers het koken door de eeuwen heen, van de nieuwste kooktrends tot het historische perspectief van gerechten. Verhoeven: “Ik laat de bezoekers ook actief proeven. Bereiden en kennis delen worden in De Landskeuken gecombineerd. Weet je, de interesse voor koken neemt steeds meer toe. Datzelfde geldt voor de interesse in voedsel en kookmethodieken. Met De Landskeuken wil ik mensen een plek bieden om actief – dus ook doormiddel van zelf in onze groepskeuken bezig te zijn - kennis te maken met onze eetgewoonten door de eeuwen heen. Maar ik wil ze daarnaast ook over bereidingswijzen van eerlijk en duurzaam voedsel vertellen. Er zijn hier tijdens de opbouwfase al heel wat groepen geweest voor lezingen en kookworkshops. Ook particulieren zijn hier meer dan welkom. In onze wat ik noem ‘winkel’ zijn exclusieve regionale ambachtelijke producten verkrijgbaar.”

En dan is er nog het Kookmuseum in hetzelfde Koetshuispand. Verhoeven c.s. geven er rondleidingen langs kooktradities en tonen daarvoor gebruikte attributen door de eeuwen heen. “Zo vormen we met de havezathe, de Cuisinerie en het landgoed een werkelijk perfecte combinatie. Zondag 6 juli is vanaf 12.00 uur de officiële opening, compleet met boerenmarkt met 35 kramen. Ook vindt dan de Nationale weckmarkt ‘Heel Holland weckt’ plaats, waarbij deze oud-Hollandse inmaakmethode zal worden gedemonstreerd en er kan worden geproefd en gekeurd. Iedereen is daarbij welkom, de entree is dan gratis,” nodigt Carolina Verhoeven uit.

Wie op andere dagen Landskeuken en Kookmuseum wil bezoeken, is van woensdag tot en met zondag vanaf 13.00 uur welkom – dat zijn ook de openingstijden van de havezathe. De entree voor Landskeuken en Kookmuseum bedraagt op deze dagen € 4,--; een gecombineerd bezoek met de havezathe Mensinge kost € 7,50. Meer info vindt u op www.delandskeuken.nl of telefonisch via 050-5013035.

UIT DE KRANT