Cazemier Boerderij als ‘Verzamel- locatie Zuid’ voor Ei Ei Westerkwartier

Tolbert Cazemierboerderij

TOLBERT- Nog maar nét beslist: De Cazemier Boerderij in Tolbert is één van de twee verzamelplaatsen voor Ei Ei Westerkwartier. Dat stond aanvankelijk gepland bij de Postwagen in Tolbert, maar omdat het terrein daar wel erg uitgestrekt is, is gekozen voor een knussere plek. Tot grote vreugde van Greet Atsma en Ella Huizing van de gerestaureerde historische boerderij waarin een dorpshuis én een museum gevestigd is. “Geweldig toch? Kunnen mensen meteen kennismaken met ons!”

Het is voor het eerst dat het toeristenseizoen van het Westerkwartier bij de Cazemier Boerderij wordt afgetrapt. De tot in detail gerestaureerde boerderij die midden in het dorpshart staat, leent zich uitstekend voor het evenement waarbij ondernemers op Paasmaandag hun bedrijf presenteren. De Stichting Oudheidkamer Frederalda –de oudste naam van het dorp- kocht de boerderij in 2009. Met de 900.000 euro subsidiegeld dat via fondsen is binnengesleept, knapten ze de boel met behulp van een grote schare vrijwilligers op. Op 11 april vorig jaar gingen het museum en dorpshuis officieel open.

In het museum voorin de boerderij staat een gigantische maquette van het historische dorp Tolbert. De minutieuze boompjes, huizen, straten, kerk, weilanden, sloten, paarden en ander graasvee zijn tot in detail nagemaakt. Op een touchscreen kun je via een virtuele plattegrond de plek aantikken waarover je meer wilt weten. Een projectje waar ze al met al zo’n twintig jaar mee zoet zijn geweest om het zover te krijgen. “Mensen hebben vaak geen idee wat hier allemaal te zien is”, vertelt Greet Atsma, secretaris van het Historisch Centrum Fredewalda. “Dit is één van de acht dorpsboerderijen van vroeger. Vanaf 1842 hebben er vijf generaties Cazemiers gewoond. De laatste is in 2003 overleden. De combinatie van een museum met dorpshuis is echt fantastisch. We hebben een educatief programma voor scholen, organiseren workshops maar je kunt hier ook je trouwfeest vieren.” Ella Huizing trekt de kar van het dorpshuis. Ze verleent haar medewerking voor de organisatie van historische middagen voor basisschoolkinderen  waarbij kinderen zelf een ouderwets potje snijbonen kunnen bereiden. Of leren hoe je sokken kunt stoppen. En een tukkie in een ouderwetse bedstee behoort zelfs ook tot de mogelijkheden. Ook voor Ei Ei-event  heeft Ella de touwtjes in handen. “Het thema op onze locatie is ‘Cultuur’. Het wordt een heel gevarieerde dag. Je leert hier onder andere hoe een haas een koe vangt. Hoe dat zit? Haha, dat vertel ik niet. Het is een wedstrijdje dat Stichting Runderland organiseert. Verder kunnen kinderen overal rondom de boerderij voorwerpen zoeken en raden wat het is. Ook leuk: ze mogen knuffelen met een echte knuffelkoe”, vertelt Ella die ook weet dat accordeonclub “Lucht Genoeg’ uit Niekerk gestrikt is om een lekker deuntje te spelen. De Cazemier Boerderij, museum én dorpshuis, is 6 april open van 11:00 tot 17:00 uur. Meer informatie is te vinden op www.cazemierboerderij.nl. Hoofdstraat 27 Tolbert.