Cinema presenteert Filmfestival in Roden

freek-en-hella-de-jonge-590x260

RODEN – De Winsinghhof organiseert dit jaar drie filmfestivals omtrent documentaires, boekverfilmingen en internationale films. Het eerste festival is direct al bijzonder. Op 19, 20, 21 en 23 april zijn vier verschillende documentaires zien die elk persoonlijk worden ingeleid door een ervaringsdeskundige.

Het filmfestival wordt op zondag 19 april persoonlijk geopend door Hella en Freek de Jonge die de documentaire Verlies niet de moed – een film door Hella de Jonge komen inleiden. De film vertelt het verhaal van Hella. Zij komt door de verhuizing van haar 88-jarige vader (Eli Asser), met wie zij tot dan toe een moeizame relatie onderhoudt, in het bezit van de nalatenschap van haar oud-tante. Die oud-tante is, samen met haar ouders, de enige overlevende van de Nazi-verschrikkingen. Een publiciteitsfoto uit 1885, met haar overgrootvader als deel van een komisch duo, spoort haar aan op ­onderzoek te gaan naar haar familiegeschiedenis. Een pijnlijk mooie film. Op maandag 20 april staat de documentaire Het nieuwe Rijksmuseum op het programma. Op het IDFA won deze documentaire meteen al de prijs voor ‘Beste Nederlandse Documentaire’. Als in 2003 optimistisch wordt begonnen aan de verbouwing van het Rijksmuseum denkt men de deuren te kunnen heropenen in 2008. De restauratie wordt echter vanaf het begin geplaagd door stroeve tegenkrachten, en de opening – inmiddels met nieuwe directeur Wim Pijbes – laat op zich wachten tot 2013. Deze documentaire wordt geopend door een ervaringsdeskundige. The Salt of Earth mag als documentaire niet ontbreken op ons filmfestival en kunt u op dinsdag 21 april bezoeken. Een portret van fotograaf Sebastião Salgado, bekend van zijn projecten Workers, Other Americas, Africa en Genesis. De Braziliaan heeft in 40 jaar tijd alle continenten bezocht in het perspectief van een altijd veranderende mens. Wat hij voornamelijk vastlegde met zijn camera waren vergeten gebieden, mensen en opmerkelijke gebeurtenissen. Vervolgens legde hij zijn focus op landschappen en het wilde flora en fauna. De inleiding bij deze documentaire wordt verzorgd door fotograaf Alfred Oosterman.

De Cinema sluit het festival feestelijk af op donderdag 23 april met Keep on Keepin’on en een inleiding door pianist Jasper Blokzijl. Deze muzikale documentaire gaat over Clark Terry (1920). Hij behoort tot de groten uit de jazzgeschiedenis. Inmiddels is de beroemde trompettist niet meer in staat om op te treden, maar hij doet er alles aan om zijn eigen kunde door te geven aan de jongere generatie. De jonge student Justin Kauflin is al van jongs af aan blind, maar is vastbesloten om met hulp van Terry een succesvol pianist te worden. Tussen leerling en leraar ontstaat een diepgaande vriendschap. Aanvang alle films 20.00 uur. € 12,- per avond. Passe partout: € 36,- (4 voor de prijs van 3). www.cinemaroden.nl