Club wil groeien met dames en jeugd

sportlight

In the sportlight: Futsal Marum

MARUM – Het is eigenlijk best snel gegaan met Futsal Marum. De afgelopen jaren promoveerde de hoofdmacht twee keer. Daarom ook is het nu vooral een kwestie van het vasthouden van het niveau. De club groeide. Van drie naar zes teams. Het niveau groeide dus mee. Wat de club nu vooral wil, is stabiliteit. Bovendien wil het onder de bezielende leiding van voorzitter Daniel Dongstra inzetten op een gedegen jeugd- en damesafdeling. Voldoende ambitie in Marum dus, waar steeds meer mensen naar de wedstrijden van het vlaggenschip komen kijken. En ook dat is niet zo verwonderlijk, want de wedstrijden van de hoofdmacht staan de laatste jaren garant voor spektakel.

De hoofdmacht komt inmiddels uit in de Topklasse F. En hoewel het vasthouden van het niveau dus vooral prioriteit is, is de hoofdmacht na zes wedstrijden gewoon weer koploper. Sterker nog, de mannen van coach Andy de Jong zijn na zes duels nog steeds ongeslagen. Recent moest het toch gerenommeerde Drs. Vijfje uit Groningen er aan geloven. De ploeg uit Marum won in Groningen ‘gewoon’ met 5-0. De selectie van De Jong is een mooie mix van ervaring en heel veel talent en bestaat uit Marc Boonstra, Erwin Bandringa, Daniel Laturiuw, Haije van der Molen, Jurn Wagenaar, Noel Kailola, doelman Klaas Kleiker, Stephan Latuputty, Jacob Roelf de Wit en Mart Hoekstra. Een team waar nog hele veel rek in zit. En een ploeg die na zes duels nog ongeslagen is, is simpelweg titelkandidaat. Daar kunnen de Marumers straks niet meer onderuit. Ook de overige vijf teams van de vereniging presteren overigens naar behoren.

Futsal Marum richt de blik dus op de toekomst en wil de club op een verantwoorde wijze uitbouwen. Bijvoorbeeld met een damesafdeling. Vorig jaar leek het er al even van te komen, toen zeven dames zich bij het bestuur van de club meldden. Omdat je doorgaans toch twaalf, dertien speelsters nodig hebt om een competitie uit te kunnen spelen, werd het avontuur niet aangegaan. De club wil nu opnieuw proberen een damestak van de grond te krijgen. Ook wil de club jonge talenten aan zich binden en wil het een jeugdteam oprichten. Wie wil oogsten, moet immers eerst zaaien.

Van de zes teams die Futsal Marum op dit moment heeft, speelt de helft prestatief en de andere drie teams op recreatief niveau. Alle teams komen uit in een KNVB-zaalcompetitie. Het eerste team speelt in de Topklasse, het tweede team speelt ook nog altijd op Hoofdklasseniveau. Ook in de breedte zit het dus wel goed in Marum. In Marum is zaalvoetbal overigens al heel aardig ingeburgerd. Er wordt ook geen probleem van gemaakt door bijvoorbeeld trainers van veldverenigingen. Voor de ontwikkeling van spelers is het spelen van zaalvoetbal zelfs aan te raden. Op technisch vlak bijvoorbeeld, gaan spelers met sprongen vooruit door het beoefenen van zaalvoetbal. Hoe oud die spelers ook zijn.

Veld- en zaalvoetbal zijn ook amper met elkaar te vergelijken. Zaalvoetbal is qua kijkspel meer vergelijkbaar met basketbal. Door duidelijke tijdslimieten is de bal weinig uit het spel en dus vaak boeiend voor toeschouwers. Daardoor wordt het spel ook sneller. Geen wonder dus dat de tribunes van De Holten voller en voller raken. Een duel van Futsal Marum is de moeite meer dan waard.

Behalve niveau en ambitie heerst er een echt clubgevoel bij Futsal Marum. De Derde Helft bijvoorbeeld, is iets waar de vereniging bekend om staat. Bovendien probeert het bestuur voor alle teams even goed te zijn en gaat in tegenstelling tot bij veel andere clubs de aandacht niet alleen naar de hoofdmacht. Zo kregen bijvoorbeeld alle teams onlangs nieuwe shirts, en dus niet alleen het eerste team. Wat verder opvalt is de bescheidenheid. In Marum wordt niet hoog van de toren geblazen. ‘Ik denk dat als er geen gekke dingen gebeuren – blessures en schorsingen – dan verwacht ik dat onze teams het ook dit jaar weer goed gaan doen. We gaan gewoon weer lekker voetballen’, zei voorzitter Dongstra aan de vooravond van het seizoen. Bij Futsal Marum is er dus geen sprake van ‘moeten’. En die houding werpt vruchten af. Want lekker voetballen dat doet de koploper al vanaf het begin van het seizoen.

Opvallend – en misschien wel veelzeggend- is dat de club geleid wordt door eigenlijk allemaal jonge honden, relatief jonge bestuurders dus. Behalve voorzitter Daniel Dongstra bestaat het bestuur uit Ruurd Posthumus (secretaris), Tjibbe Bakker (penningmeester), Erik Grovenstein (activiteiten), Mart Hoekstra (algemeen) en Tjitte Zuur (sponsoring). Jonge mensen dus, met moderne ideeen. Bepaald niet vastgeroest. Voor de liefhebbers. De eerstvolgende duels van de hoofdmacht van Futsal Marum worden gespeeld op 30 oktober en 6 november, beide keren om 20.00 uur. Vrijdag aanstaande komt REUZ op bezoek, een week later komen de voetballers van Futsal Winsum naar sporthal De Holten. Benieuwd of de ploeg van coach De Jong de ongeslagen status vast kan houden.
Futsal Marum
Aantal teams: 6
Locatie: De Holten, Hoornweg 46, Marum
Eerste team: Topklasse F
Bestuur: Daniel Dongstra, Ruurd Posthumus, Tjibbe Bakker, Erik Grovenstein, Mart Hoekstra en Tjitte Zuur.
website:
www.futsalmarum.nl
Info:
info@futsalmarum.nl