“Coco Maria in Veenhuizen is een gastvrije historische maar ook culturele enclave”

Afbeelding
kleintje cultuur

Coco staat voor uiterlijke schoonheid en Maria voor innerlijke bezinning

Zo’n twaalf jaar geleden vestigden Jittie en Hein Moes zich in Veenhuizen, om er na een druk stadsleven hun al jaren sluimerende ideaal, een gastvrije ontmoetingsplaats op een historische locatie, te creëren. Ze kochten er het complex van de Stoomhoeve, bestaande uit een authentieke boerderij met koetshuis en landerijen aan de Stoomweg in het voormalige gevangenisdorp. In het oude koetshuis logeerde destijds niemand minder dan Lodewijk Napoleon, die onder de vlag van de Franse keizer Napoleon Bonaparte een tijdje koning van Holland was. En over nog meer historie gesproken: Het idyllisch gelegen complex grenst aan de fundamenten van het voormalige Derde Gesticht dat in 1828 werd gebouwd en in 1925 weer werd afgebroken. Je zou dit de basis van het Pauperparadijs kunnen noemen.

“Het is,”zegt Hein Moes, “de plek waar heden en verleden elkaar raken. Tijdens rondleidingen die ik hier geef, probeer ik deze boeiende historie in mijn verhalen over te brengen. Daarnaast heeft het prachtig door onszelf gerestaureerde complex de blik gericht op het heden. Cultuur krijgt er alle ruimte. Dat begrip willen we met historie, kleinschalig theater, film en muziek in elkaar laten overvloeien. De door ons gekozen naam Coco Maria is daarnaar ook een verwijzing. Coco Chanel staat immers voor uiterlijke schoonheid en Maria voor innerlijke bezinning.” Zijn levenspartner Jittie onderbouwt zijn betoog met:“Hein en ik vullen elkaar wat onze doelstelling betreft, naadloos aan. Want Coco Maria wil nog veel meer bieden. Je kunt er een bedrijfsuitje of een familiedag organiseren. Maar ook trouwen of iets met familie en vrienden vieren. Echt, het is een prachtige plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat alles maakt Coco Maria tot een sfeervolle en ook inspirerende plek. Het voelt een beetje alsof je er thuis komt.”

Regelmatig vinden in de intieme theaterzaal van het complex voorstellingen plaats. Vorig seizoen was dat ‘Uitschot’, dat ging over de heropvoeding die destijds in Veenhuizen plaats vond. Dit seizoen loopt een serie voorstellingen onder de naam ‘Koloniekak’ over het leven in de twintigste eeuw in dit bijzondere gevangenisdorp. Het stuk is een theaterbewerking van het gelijknamige boek van schrijfster Mariët Meester, die daarvoor tientallen Veenhuizers interviewde om daarmee een persoonlijk portret van dit bijzondere dorp te schetsen. Een dorp dat een unieke relatie had met landlopers, criminelen en oorlogsdelinquenten. De toneelbewerking van regisseur Jos Spijkers maakt van al deze verhalen een speelse en aangrijpende theatervoorstelling die al meerdere malen is uitverkocht. Voor meer gegevens en het speelschema voor dit jaar zie www.koloniekak.nl

Grenzend of beter gezegd: deel uitmakend van het Coco Mariacomplex is het weiland van ongeveer 150 bij 150 meter, het carré waar het Derde Gesticht, de basis dus van Veenhuizen als gevangenisdorp, was gesitueerd. Daar wordt volgende week woensdag 18 mei, ‘gecomponeerd’ door de Agrarische Natuurvereniging, een schitterend bloemencarré dat deze plek omzoomt, officieel opengesteld. Vanaf die datum vinden er rondleidingen plaats die deze plek een nog grotere historische impact zullen geven.

Ruim een week later, op zaterdag 28 en zondag 29 mei, komen de Magical DustMen naar deze locatie. Het is een klein reizend gezelschap van muzikanten, artiesten, kunstenaars en ‘wetenschappers’. Overal waar ze neerstrijken is het feest,” zegt presentatrice Christel Elshout. “Niet lawaaierig, maar écht feest. Ze verzorgen hier dan kleinschalige en ontspannen voorstellingen met beeldende kunst, poëzie, muziek, film, dans, toneel, acrobatiek en lezingen. Echt heel veel en voor ieder wat wils, met als rode draad dat het allemaal uit het hart komt. Een dag of avond met de Magical DustMen – die zonder subsidies of commerciële sponsoring werken - is een feest voor álle bezoekers. Wees welkom dus.”

Meer info? Klik dan de site www.cocomaria.nl eens aan of bel 0592-318798.

UIT DE KRANT