Consultatiebureau kan weer jaren vooruit

Afbeelding
actueel

Ouderwets? Het consultatiebureau níet, maar het woord wél.”

RODEN – Buggy’s naast de fietsenrekken, een groot springkussen en een vrolijke ballonnenboog: het mocht afgelopen dinsdag duidelijk zijn, hier is een feestje en dan vooral een kinderfeestje. Het consultatiebureau opende haar deuren op de nieuwe locatie aan de Raadhuisstraat. Amper drie maanden geleden besloten, maar alles zag er spik en span uit. Klaar om weer jaren vooruit te kunnen, want achterhaald of ouderwets, dat is deze plek waar ouders met hun nul- tot vierjarigen terecht kunnen zeker nog niet.

“Het is vooral frisser”, constateert wijkverpleegkundige Nini Bierling tevreden over de nieuwe locatie en daar kan niemand haar ongelijk in geven. Het oogt er ruim maar inderdaad vooral fris. Moeders – vaders lieten zich amper zien – keken rond met hun kroost in de nieuwe spreekkamers terwijl het team wat dit nieuwe plekje weer gaat bemannen, ietwat gespannen leek te wachten op het openingswoord van de burgemeester. Deze hoefde niet van ver te komen, het consultatiebureau is te vinden naast het ‘nieuwe’ gemeentehuis met een eigen ingang aan de parkeerplaats. Binnendoor is er een verbinding met het Inwonersplein, zodat de zo benadrukte samenwerking met de andere instanties die hier huizen vergemakkelijkt wordt.

Volgens burgemeester van der Laan een prachtige aansluiting op wat het Inwonersplein al te bieden heeft: “kinderen van nul tot dertien jaar, tot achttien jaar kunnen hier nu terecht, maar eigenlijk tot honderd, want het Inwonersplein is er voor ons allemaal.” Hij maakte zich nog ietwat zorgen om de eigen ingang, die volgens hem wel nog wat opgevrolijkt kon worden. Maar Bierling kon hem verzekeren dat hier straks nog een duidelijk Centrum voor Jeugd en Gezin zal prijken. Deze ingang overigens is op aandringen van de raad gemaakt: “zij vonden het te gevaarlijk als moeders met hun kinderen moesten uitstappen bij de hoofdingang van het Inwonersplein”, aldus Bierling. Van der Laan knipte het lintje door samen met het team van het consultatiebureau en de jongste aanwezige: Ailynn. Binnen merkte hij op dat het hem ‘alleszins meeviel’ gezien de korte tijdspanne waarin er gehandeld was. “Ja”, lachte hij, “het kan wel snel in ‘gemeenteland’.” Overigens moest het college, wat in volle getalen aanwezig was, zich wel wat opofferen om deze nieuwe locatie mogelijk te maken. Om ruimte te creëren werd de B&W kamer opgeheven en moeten de heren voortaan vergaderen in het kantoor van de burgemeester.

Volgens geen van de heren een probleem overigens. “Het kan prima”, lachte wethouder Alex Wekema die de jeugdgezondheidszorg in zijn portefeuille heeft. Achterhaald is de instelling volgens hem nog lang niet. “Een wijkverpleegkundige is de ogen en oren van een wijk. Zij zijn in staat allerlei signalen op te vangen en kan er vroeg bij zijn als dat nodig is.” Ook Van der Laan denkt dat het consultatiebureau nog een lange toekomst beschoren is. “Het consultatiebureau bestaat alweer honderd jaar en je zou kunnen zeggen dat het toen noodzakelijker was dan nu. Ouders weten meer tegenwoordig, maar nog niet alles. Het stukje deskundigheid ontbreekt en dat is wat we hier kunnen bieden.”

Ook Bierling vindt haar functie nog altijd een meerwaarde. “We houden de ontwikkeling van de kinderen in de gaten, zijn een vraagbaak voor ouders en zijn er voor het wegen, meten en vaccineren. Wat ik wel hoor is dat mensen in Roden ons ook wel het consternatiebureau noemen en dat is jammer. We streven er juist naar geen gedoe om niks te maken en een goede band met de mensen te krijgen, zodat zij weten waar ze terecht kunnen.” Het woord consultatiebureau mag wat haar betreft wel de prullenbak in. “Het consultatiebureau is níet ouderwets, maar het woord wél. Gelukkig komt er hier op het pand straks Centrum voor Jeugd en Gezin te staan.”

UIT DE KRANT

Lees ook