Coöperatie Landbouwvereniging Langelo neemt afscheid van bestuurslid Jan Ipema

image

LANGELO – Dinsdag Op werd tijdens de jaarvergadering van de Coöperatie Landbouwvereniging Langelo afscheid genomen van Jan Ipema. Jan is liefst 38 actief bestuurslid geweest. De landbouwvereniging werd in 1905 opgericht voor aan- en verkoop van kunstmest, zaaigoed en pootaardappelen. De kunstmest werd in de begin jaren gebracht per schip, in balen van 100 kilo per stuk naar de havens van Westervelde en Roden, van waaruit het naar de landbouwvereniging in Langelo werd getransporteerd. Later werd het per vrachtauto gebracht. Jan, die zijn vader als bestuurslid opvolgde, heeft nog meegemaakt dat de kunstmest per vrachtauto werd gebracht, maar in 1983 werd de kunstmesthandel gestaakt, mede door de schaalvergroting van de boerenbedrijven. De boeren kregen inmiddels de kunstmest rechtstreeks, los gestort in een silo bij de boerderij. Naast de kunstmesthandel, heeft de Landbouwvereniging ook altijd machines aangeschaft en deze te huur aangeboden aan haar leden. Door de komst van de trekker werden deze machines steeds belangrijker en werden er ook steeds meer en steeds geavanceerdere machines aangeschaft. En dat is wat de landbouwvereniging tot op heden nog steeds doet. Ze hebben ruim twintig machines die te huur worden aangeboden aan de 90-leden tellende vereniging.

Jan Ipema heeft samen met zijn vrouw Janke de laatste jaren altijd de administratie verzorgd van de vereniging. Bij Jan en Janke konden de boeren de verschillende machines telefonisch bespreken en vaak als Jan op het land was, vroeg hij de betreffende boer Janke even te bellen, zodat zij notitie kon maken van de besproken machine. De volgende keer belde de boer Jan al niet eens meer, maar belden ze rechtstreeks met Janke. In 2012 werd een internetsite ontwikkeld, waarbij de boer rechtstreeks met een inlogcode de betreffende machine kan reserveren. Dit reserveringsprogramma is een groot succes. Maar zowel in de “papieren” tijd, als in het digitale tijdperk, deden Jan en Janke altijd samen de administratie. Jan vulde de aantallen in, Janke schreef de facturen, later werd ook dit uiteraard geautomatiseerd. Jan en Janke werden dinsdag in het zonnetje gezet en kregen van het bestuur een hardhouten bank, met daarop een plaatje met de inscriptie: “Coöperatieve Landbouwvereniging Langelo, 1978 – 2015”. Janke kreeg een prachtige bos bloemen.

Jan en Janke hebben altijd met heel veel plezier het werk voor de landbouwvereniging gedaan en kijken terug op een mooi tijd en volgens eigen zeggen, zijn de afgelopen 38 jaar omgevlogen.