Coronadoden bij De Omloop en besmettingen bij De Hullen

‘Nog voor het weekend vijf doden in Norg’

NOORDENVELD – Het coronavirus grijpt snel om zich heen. Afgelopen week meldde het RIVM elf nieuwe besmettingen in de gemeente Noordenveld, dit weekend werden er zelfs drie coronadoden bij geteld door het RIVM. Dit waren allen bewoners van De Omloop in Norg. Goed ingevoerde bronnen meldden voor het weekend echter al vijf doden. Inmiddels is dat aantal al gestegen naar acht. OOok zijn er besmettingen in De Hullen te Roden en zit ook een gedeelte van het bestuur van Volksvermaken Roden in quarantaine.

Op maandag 21 september werd naar buiten gebracht dat enkele bewoners en personeelsleden in De Omloop te Norg besmet zijn met het coronavirus. Sindsdien mag de situatie in het verpleeghuis gerust een drama worden genoemd. Bezoek is uiteraard niet meer toegestaan en de medewerkers werken zo hard mogelijk om bewoners gezond te houden. De situatie bleek voor vijf van de bewoners echter onhoudbaar. Zij overleden nog voor het weekend. Na het weekend kwamen daar nog eens drie bij. Onder personeel zijn er tests afgenomen waaruit is gebleken dat ook enkele personeelsleden het virus onder de leden heeft. Eén van hen ligt zelfs in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Ondertussen zet men op de hermetisch afgesloten afdeling alle zeilen bij. De positief geteste personeelsleden moeten vervangen worden, zodat de zorg op De Omloop gewoon door kan gaan. Personeel wat een negatieve testuitslag heeft gekregen, draait op volle toeren.

De overkoepelende organisatie Dignis is bij het ter perse gaan van deze krant nog niet in staat geweest een reactie te geven op de huidige situatie.

 Ook bij Interzorg De Hullen in Roden zijn coronabesmettingen geconstateerd. In De Borgen, onderdeel van De Hullen, zijn meerdere bewoners en personeelsleden besmet geraakt. Hoe het coronavirus binnen de muren van De Borgen heeft kunnen komen, is onduidelijk. De positief geteste personeelsleden blijven thuis en andere zorgmedewerkers vullen dat gat nu op. Bezoek wordt de komende tijd geweerd uit De Borgen, maar de rest van De Hullen kan nog wel gewoon bezoek ontvangen.

Binnen het bestuur van Volksvermaken Roden zijn enkele bestuursleden besmet met corona. Dat liet de vereniging zelf in een officieel communiqué weten. Bij ons werd afgelopen dinsdag bekend dat een partner van een bestuurslid positief is getest. Dit nadat de partner zich uit voorzorg preventief had laten testen vanwege werkzaamheden in de zorg.  We zijn gelijk geïnformeerd en hebben volgens de RIVM richtlijnen gehandeld. Het betreffende bestuurslid is thuis gebleven’, zo luidt het statement. ‘De GGD heeft het bestuur als niet-nauwe contacten geregistreerd en als zodanig benaderd. Uit voorzorg hebben daarom namelijk ook andere bestuursleden zich preventief laten testen, zonder dat er medische klachten waren. Dit voor de algemene gezondheid van derden.
Hoewel we de afgelopen tijd onze activiteiten volgens de RIVM maatregelen hebben georganiseerd en daar ook naar hebben gehandeld, zijn we van mening u te moeten informeren over deze situatie. Er gaan verschillende verhalen de ronde welke niet correct zijn. Met deze openheid hopen wij duidelijkheid en rust te creëren.’

Burgemeester Klaas Smid noemde de situatie afgelopen week al zorgelijk. Hij hoopt dat een tweede lockdown kan worden voorkomen, maar ziet ook dat nieuwe maatregelen onafwendbaar lijken. 

Sportverenigingen nemen maatregelen

Enkele sportverenigingen nemen al extra maatregelen tegen het coronavirus. Zo is bij VV Roden de kantine niet meer open en is er aanstaand weekend slechts plaats voor 250 bezoekers bij de derby tegen VV GOMOS. Kaarten worden alleen verkocht onder de leden van de Rodense voetbalclub, waardoor de Norgers niet kunnen rekenen op de steun van hun supporters. Volgens voorzitter Hans de Vries heeft Roden weinig keus. ‘Het liefst hadden we er een groot feest van gemaakt, met supporters van zowel Roden als GOMOS. Dat zit er nu niet in. Dat is niet alleen jammer, maar maakt ook dat we inkomsten mislopen.’