CSVH struikelt over De Weide; Boerakker dichtbij historische promotie

Sport

Nacompetitie zaterdag

REGIO – VEV’67 heeft in de eerste nacompetitieronde een flinke stap gezet door met 4-1 te winnen van Drenthina. CSVH moet een nederlaag bij De Weide zien om te buigen. Marum en ONR (zie verslag elders) kwamen niet verder dan een gelijkspel . Boerakker won met 0-3 bij Eastermar en is daardoor dichtbij promotie naar de vierde klasse.

VEV’67 heeft in de eerste ronde te maken met Drenthina. Het verschil tussen eerste klasse en tweede klasse bleek in de eerste confrontatie groot. VEV legde de basis in de eerste helft, waarin het wel moeizaam begon en doelman Bert-Jan Vos met enkele belangrijke reddingen VEV op de been hield. Aanvankelijk was het duel in evenwicht. Maar na de 2-1 (doelpunt Gerhard van den Berg, na een actie van Jeffrey Visser die oog had voor zijn medespeler) en 3-1 van Tom Baan uit een hoekschop, legde Drenthina zich neer bij een nederlaag en werd het nog 4-1. Overigens eindigde VEV de strijd met tien man na een rode kaart voor Wessel van Galiën. Wanneer de Leeksters afrekenen met Drenthina wacht hoogstwaarschijnlijk Leeuwarder Zwaluwen dat Noodscheschut over de knie legde: 3-1. CSVH is slecht begonnen aan de degradatiestrijd: 1-2 nederlaag tegen De Weide. In de eerste helft waren de groen-zwarten stukken beter dan de derde klasser uit Hoogeveen, maar verzuimden de kansen af te maken. Johan Honebeek miste een strafschop. In de tweede helft stortte CSVH als een kaartenhuis in elkaar. Eerst kreeg het een vrije trap om de oren: 1-1. Aan het einde werd zwak verdedigen, waardoor de spits er tussen kroop en de 1-2 op het bord bracht, de Hoogkerkers fataal. “Dat is onbegrijpelijk en ongrijpbaar”, vindt Lesmond Prinsen, die tevens vindt dat CSVH deze ploeg moet oprollen. “Labiel zijn is onze vijand”. Bij verlies moet CSVH terug naar de derde klasse. Marum is nog ver verwijderd van een terugkeer in de tweede klasse, na de 2-2 bij Glimmen. De geel-zwarten kenden een goede start (0-1 door Jordy Swierenga), maar gaven de doelpunten vervolgens te snel weg. Diep in de tweede helft trok Daan Assink – dubieuze penalty- de zaak weer recht: 2-2. “Volgende week gaan we het uitmaken”, weet Marcel Poll zeker, maar als we de namen Zuidhorn en ONTR noemen krabbelt Poll terug: “Zover is het nog niet. We hebben eerst de handen vol aan deze klus.” Boerakker zette in en tegen Eastermar een reuzenstap richting de promotie: 0-3 overwinning. Het was geen eenvoudig karwei in het Friese. Eastermar bood pittig tegenstand en werd pas na rust weggecounterd. De overwinning werd gevierd, zaterdag wordt het groot feest, wanneer Boerakker voor het eerst in de historie de vierde klasse bereikt. “We moeten scherp beginnen en doen alsof het nog 0-0 is”, waakt Menco Oedzes voor de euforische stemming.