Cultureel Centrum Agora is deze week het domein van Leekster schooljeugd

Leek KC Agora

Leekster Ladies Night vindt op dinsdag 8 maart plaats

LEEK – Agora is de nieuwe naam voor wat je het (nieuwe) Cultuur Centrum voor de gemeente Leek kunt noemen. Daar valt in deze Krokusvakantie week vooral voor de basisschooljeugd veel te beleven. Dat althans is de opzet van de in dit voormalige Jongerencentrum Punt 1 aan de Rodenburg gehuisveste sociale werkers wier aantal sedert de sluiting van De Oude Ulo vooral vanwege financiële kortingen sterk is ingekrompen. Maar zij die er nog zijn, verrichten hun omvangrijke werkzaamheden met een niet te onderschatten enthousiasme en elan. Zij bestrijken alle sectoren waaronder je sociaal werk kunt samenvatten, maar besteden, met veel vrijwilligers!, vooral deze week aandacht aan activiteiten voor de jeugd. Het is immers voorjaarsvakantie en dan is er voor veel basisschoolkinderen uit Leek en omstreken ‘nooit niks te doen’, wordt vaak gezegd.

“Maar dit jaar is vanaf vandaag – dinsdag 1 maart – tot en met zaterdag 5 maart juist elke dag iets leuks voor hen te doen. Vooral in Agora, of eigenlijk op heel Rodenburg want onze ‘buurman’ Sicco Cazemier stelt zijn Rodenburghal ook voor de jeugd ter beschikking.” Zeggen sociaal werkers Christel Elshout, Marije Welling en dj-presentator – ook bekend van RTL Telekids! – Nick van Putten (zie de foto). Op de vraag, of je deze activiteiten ook onder het vaak ten onrechte gebruikte woord ‘cultuur’ kunt scharen, geeft het drietal via Elshout meteen lik op stuk. “Zoek het begrip ‘cultuur’ maar eens op. Dat is het verzamelwoord voor alle dingen die mensen denken, doen en willen. Jazeker, met name ook de ‘invulling’ van je vrije tijd met muziek, dans, toneel, theater, noem maar op. En Agora, de naam van ons multifunctionele centrum, is de Griekse benaming voor ontmoetingsplaats voor iedereen. Dat willen we ook zijn. Dús willen we ook jongeren niet vergeten. De komende dagen zijn speciaal voor hen bedoeld, met een programma dat er zijn mag.” Waarna onder de verzamelnaam LenteKIDS een imposante opsomming volgt. “En alles is gratis, hè, zet dat er vooral bij,”klinkt het quasi-dwingend maar vooral aanmoedigend.

Daar gaan we dan. Allereerst valt er vandaag, dinsdag 1 maart in de Rodenburghal veel te sporten onder begeleiding van allerlei sportverenigingen. Woensdag 2 maart kunnen de kinderen van 14.00 tot 16.00 uur een leuke kinderfilm bekijken in de theaterzaal van Agora. Die is volledig geëquipeerd voor theater- en filmvoorstellingen; verlichting en geluid zijn professioneel. Op donderdag 3 maart wordt er van 14.00 tot 16.00 uur in de omgeving van Agora een spannende en ook leerzame speurtocht georganiseerd, in samenwerking met IVN en Natuurmonumenten. (Alleen voor dit onderdeel wil de organisatie graag, dat deelnemers zich te voren even aanmelden.) Vervolgens kunnen op vrijdag 4 maart kinderen van 14.00 tot 16.00 uur, ook weer in de theaterzaal van Agora, muziek maken en djembé spelen onder begeleiding van een professionele djembé speler. En als klapstuk van de vakantieweek verzorgt de in het Leekster Jeugd- en Jongerenwerk opgegroeide professionele disc jockey en presentator Nick van Putten samen met de door hem ‘opgeleide’ 12-jarige dj-in-spé Omar een disco- en vloggen-show, ook in Agora. Van 14.00 tot 15.00 uur voor de basisschoolgroepen 1 tot en met 4 en van 15.30 tot 17.30 uur voor de groepen 5 tot en met 8. “Nick heeft zijn discoshow helemaal aan deze leeftijdgroepen aangepast en ook hier is de entree gratis!,” benadrukt Christel Elshout. “En ouders zijn bij alle activiteiten welkom.”

Marije Welling tot slot vertelt nog iets over het een de week daarop volgend evenement, de Ladies Night Kledingruilbeurs die op dinsdag 8 maart van 19.00 tot 21.00 uur (ook) in Agora zal plaats vinden. “Het is voor de vierde keer dat deze beurs wordt gehouden. De voorgaande edities werden druk bezocht en dat verwachten we ook nu. Opgezet door de meidenclub Girlzthing is deze beurs uitgegroeid tot een terugkerend succesvol evenement voor alle vrouwen tussen 12 en 102 jaar. Ze kunnen eigen gebrachte kleding, schoenen, accessoires en andere spulletjes meenemen en ruilen. Nieuw zijn dit jaar de ruilbonnen die ingeleverd kunnen worden tegen een knipbeurt, make-up advies of kledingherstel of –vermaken.”

Vragen of meer weten? U kunt voor alle evenementen bellen met 0594-517877 of mailen naar elshout@spinn.nl