“Cultuur is echt geen elitaire aangelegenheid. Dát vooral willen we bewijzen”

image

Kleintje Cultuur voor 19.05.15

‘Verhalen van Ver’ is dit jaar het thema van de Worteldagen in Norg

NORG – Ze heeft het druk. Razend druk zelfs. Maar Ina Reinders straalt. De ‘moeder’ van en achter het Kleinschalig Beeldend Theaterfestival ‘Worteldagen’, dat dit jaar voor de tiende keer tijdens het komende Pinksterweekeinde met maar liefst 50 (!) verschillende acts, verdeeld over 12 routes in en rond Norg wordt gehouden, beleeft weer haar jaarlijkse finest hours. Met de organisatie is ze al weer vanaf oktober vorig jaar bezig. En nu ‘bemoedert’ ze al meer dan een week de vijftig theater-, muziek- en vormgevings-studenten van diverse kunstopleidingen in Nederland die – sommigen zelfs meer dan twee weken – op het prachtige terrein rond haar woning aan de Bonhagen in Norg bivakkeren. Om zich op hun optredens voor te bereiden.

Dat betekent dat ze er niet alleen repeteren, maar ook eten, drinken en in tenten slapen. “Een gigantische klus, ook in organisatorisch opzicht,”geeft Ina grif toe. “Maar het is zó heerlijk om te doen, ook al omdat het uiteindelijke doel is om het toch bij velen nog beladen woordje ‘cultuur’ dicht bij de mensen te brengen. Dat lukt ons met alle vrijwilligers waaronder ook mijn man Rob en de vier kinderen, nu al tien jaar! En met steeds groter succes; landelijk zijn de Worteldagen echt een begrip geworden. En nu de gemeente Noordenveld 2015 tot Jaar van de Cultuur heeft uitgeroepen én omdat dit ons tiende festival is, kunnen we een extra leuk en ook spectaculair programma presenteren.”

Van vrijdag 22 tot en met maandag 25 mei is De Brinkhof – dan omgedoopt tot Schiphof – hartje Norg de centrale vertrekhal van wat Ina Reinders noemt ‘theatervluchten’ naar liefst 12 (!) optreedroutes van gemiddeld een uur. “ Dat zijn kleine theatrale voorstellingen van hoog niveau. Je loopt of fietst – want ook dat kan – per route onder begeleiding van een gids naar vier verschillende podia met optredens die steeds zo’n tien minuten duren. En dat zijn stuk voor stuk bijzondere, grappige of ontroerende voorstellingen in allerlei disciplines met als extra bonus dat je langs de mooiste locaties in en rond Norg komt waar je normaal niet zou komen,”voegt Reinders er wervend aan toe. “In de centrale vertrekhal – Schiphof in de Brinkhof dus – kun je uit die twaalf routes de voor jou meest aantrekkelijke kiezen. Dat kunnen meerdere routes zijn, want om de prijs, 5 euro voor volwassenen en slechts drie euro voor kinderen tot 12 jaar, hoef je dit echt niet te laten. We krijgen elk jaar weer een grote groep ‘vaste’ bezoekers uit het hele land, want de Worteldagen in Norg zijn een landelijk begrip geworden. Maar ook in onze eigen regio willen we de Worteldagen met als uitgangspunt dat cultuur echt niet elitair is, verder uitdragen.”

In en rond De Brinkhof vinden eveneens allerlei activiteiten plaats. Buiten zal dagelijks live muziek van veelbelovende singer-songwriters en ook van diverse bands te beluisteren zijn. En in wat Reinders ‘de vertrekhal’, binnen in de Brinkhof dus, noemt is er onder andere een foto-overzicht van de afgelopen tien jaar en worden er door leerlingen van het Dr. Nassaucollege in Norg workshops gevolgd. De leerlingen kunnen in liefst 180 koffers hun eigen verhaal, fantasie, dromen of realiteit, exposeren.

Ina Reinders vervolgt enthousiast: “Het programma van de Worteldagen ziet er globaal zo uit: Op vrijdag 22 mei opent burgemeester Hans van der Laan om 19.30 uur het festival in De Brinkhof, ondersteund door muziek van De Vooruitgang en worden ook de ‘Koffers vol Verhalen’ van de leerlingen van het Nassaucollege gepresenteerd. Vervolgens gaan vanaf 20.00 uur alle voorstellingen in première. Op zaterdag 23 en zondag 24 mei start vanaf 13.00 tot 21.00 uur vanaf de Brinkhof elke tien minuten een tocht langs de perfomance-locaties en op Tweede Pinksterdag, maandag 25 mei kun je van 13.00 tot 17.00 uur vanaf De Brinkhof ook een of meerdere locaties bezoeken. Reserveren kan nu al reserveren@worteldagen.nl of telefonisch via 06 83108755. Doen!,” beveelt ze van harte en met klem aan. “Want mooier bewijs dat ook met een hoofdletter C geschreven Cultuur echt niet elitair maar voor iedereen is, kun je niet krijgen.”

Meer info vindt u ook op www.amonet.nl/worteldagen