Dagboek van de Rodermarkt

Roden Opening Beurs ondernemer vh jaar-9

‘De dansschoenen staan te trappelen, met de neus richting horeca’

RODEN – De Rodermarkt is meer dan alleen het nuttigen van grote hoeveelheden bier en wijn. De Rodermarkt is een gevoel. Een gevoel van saamhorigheid. Een soort van vakantiegevoel. Dagboek van de Rodermarkt

Donderdag
Officieel duurt het nog één dag voor het zover is, maar eigenlijk start de Rodermarkt op donderdag. Dit keer in het Wapen van Drenthe, waar om 21.30 uur sponsors van Volksvermaken, de Jaarbeurs, vrijwilligers, raadsleden en andere belangrijke en veel minder belangrijke mensen het glas heffen op wat komen gaat. Beugelavond. De avond verloopt altijd een eeuwig volgens hetzelfde stramien. Er wordt kort wat gezegd, er wordt een kort gedicht voorgedragen waarna de aanwezigen- hoofdzakelijk mannen- het op een drinken zetten. Indrinken. Het Grote Werk moet dan nog beginnen. Het Grote Werk op Twitter is al lang en breed begonnen. Neem Hindrik Brink. Hoewel dit jaar wat minder aanwezig dan voorheen- toen telde hij de dagen naar de Rodermarkt af- begint het ook bij Hindrik te kriebelen. ‘Mijn dansschoenen staan te trappelen’, laat hij weten. ‘Met de neus richting horeca’. Ondertussen is het donderdagavond in Roden spannend. Spannend ja, want je voelt dat er iets komen gaat. Terrassen zijn prachtig overkapt, de tent van Klaas is klaar. Ook bij de horeca wordt ingedronken. Vooruitgeblikt en geanalyseerd. Rodermarkt komt er aan en is feitelijk na het gedicht van Jan Tiesinga al begonnen. Vanaf nu zal dat de standaard zijn: het gedicht van Jan. Als hij de laatste regels heeft uitgesproken, is Rodermarkt begonnen. In het Paviljoen oefenen de finalisten van Miss Noord. Niet in bikini, maar wél gedegen en serieus. De nervositeit is van de gezichtjes af te lezen. Niet echter bij Rachelle Brand uit Roden. Zij geniet. Hoeft niet te winnen en rekent verder nergens op. Ze denkt aan autocross en aan haar eigen nagelstudio. Rachelle is zo gewoontjes in de wereld van lipglossy en naaldhakken.

Vrijdag
Ooit was er iemand die het wel af wilde schaffen en vaker werd geopperd het anders te doen. Maar toch staan de mannen en vrouwen van het bestuur van de Stichting Jaarbeurs van het Noorden er gewoon weer, vrijdagmiddag vanaf kwart voor vier. In rij, voor de ingang van het Al-Ko Paviljoen. Ze schudden honderden handen en wensen iedereen een prettige beurs. Misschien moet het ook maar gewoon zo blijven. Is ook traditie, zoals Rodermarkt toch al bol van de traditie staat. Voor het feest begint wordt de commissie amusement van de Jaarbeurs nog even op de foto gezet. Jan Dirk Zwerver schittert door afwezigheid. Vreemd, want juist hij had aangedrongen op het maken van een foto. Zwerver lijkt overigens een toegevoegde waarde voor het bestuur. Zijn netwerk is enorm in elk geval. Ook wat betreft voetballers. Niet zelden appt Dusan Tadic. Of Tim Matavz. Hij heeft alle nummers. Elke journalist zou er een moord voor doen. Op de foto ook weer Jelle Haisma. Al een keer of 43 liet hij weten te stoppen, maar kennelijk lukt hem dat niet. Meteen na de opening tumult op het voorplein, waar een mevrouw flauwvalt en een ambulance het terrein op komt rijden. Gelukkig valt het achteraf allemaal wat mee en wordt mevrouw gewoon thuis afgezet.

Zaterdag
De woorden van Geert Wolters tijdens de opening van de Jaarbeurs zijn het gesprek van de dag. Eigenlijk bijzonder, want nieuws was het niet. Het is al jaren bekend dat de horeca klaagt over de sluitingstijden van de Jaarbeurs en dat er een nieuw evenementenbeleid komt. In dat beleid zullen de openingstijden aangepast worden. Wat aangepast waarschijnlijk, en vast niet zo rigoureus als Wolters nu deed vermoeden. Noordenvel zou wel gek zijn de Jaarbeurs en dus de Rodermarkt de nek om te draaien. Want de Rodermarktfeestweek zet Roden toch elk jaar weer op de kaart. De Parade is hét hoogtepunt van de prachtige zaterdag. Zoals altijd. Weer komen meer mensen naar Roden. Weer lijken de wagens mooier en weer ergeren mensen zich aan het feit dat er soms wel heel veel ruimte tussen de wagens zit. Maar ach, tijdens Rodermarkt heeft niemand het druk. ’s Avonds is het – ook net als anders- bomvol in Roden. Een vriendin (nu ex) slaat haar jonge vriendje in het gezicht. Hij is vrijdagavond vreemd gegaan en wordt even rechtgezet. In de Dansfabriek wordt wat vuurwerk afgeschoten en politie in burger pakt een aantal mensen die verdovende middelen (geen bier) aan de man en vrouw proberen te brengen. Tijdens de Parade is er een lichte aanrijding. En de kermis is weer een waar paradijs voor de kinderen – zeker de booster- en een hel voor ouders. Zij klagen steen en been over de prijzen van de attracties. Het is, zo zeggen ze, amper nog te betalen. En toch is het ontzettend druk.

Zondag
Zondag is wellicht wel de meest gezellige dag van de Rodermarkt. Zeker als het mooi weer is. Daar leek het zondagmiddag – ook de bodypaintmiddag van Tanya Hommes- niet op, aanvankelijk. Gea Overwijk – naar wie een bar vernoemd is- maakt de zijkanten de haar tent dicht. En dat wil wat zeggen. Later klaart het op. Roden Fier is prominent aanwezig en viert het feit dat twee spelers- waaronder Marc Brink- al een kwart eeuw deel uitmaken van Roden 4. Daar moet op gedronken worden, lijkt het devies. Wethouder Alex Wekema is natuurlijk ook van de partij. Wekema geniet van de Rodermarkt, al merkt hij nu dat hij écht 24 uur per dag wethouder is. Hoe laat of vroeg ook, als mensen wat kwijt willen, schieten ze hem gewoon aan. Dat is best wel eens lastig. Ook op het voorplein: Lammert kalfsbeek. Nu bekend geworden is dat Jan Tiesinga stopt als voorzitter van Volksvermaken, lijkt hij de aangewezen man de voorzittershamer over te nemen. ‘We zien wel’, zegt Lammert, die voorlopig alleen bezig is met de Rodermarkt als bestuurslid van Volksvermaken. En dat is druk genoeg. ‘Mocht ik voorzitter worden, dan zal ik wel wat dingetjes afstoten’, zegt Lammert, een inderdaad nogal bezige bij. Ook opvallend: de terugkeer van de baard. De baard is hip. Neem Peter Warners, die met een perfect getrimde baard de beurs op komt lopen. En zo zijn er zoveel. De baard dus. De trend van Rodermarkt 2014. Tot zover dan.

Roden Opening Beurs ondernemer vh jaar

Roden Opening Beurs ondernemer vh jaar-2

Roden Opening Beurs ondernemer vh jaar-3

Roden Opening Beurs ondernemer vh jaar-4

Roden Opening Beurs ondernemer vh jaar-5

Roden Opening Beurs ondernemer vh jaar-6

Roden Opening Beurs ondernemer vh jaar-7

Roden Opening Beurs ondernemer vh jaar-8