Dagboek van het WK – week 26

robben

Dinsdag
VV Roden promoveerde onlangs naar de Tweede Klasse. Terecht, want de ploeg van trainer Wietze de Jong ontwikkelde zich goed en wist na een spannende tweestrijd met Drachten en het feit dat een aantal spelers een vakantie prevaleerden boven promotie te promoveren. En dus was voorzitter Jans Darwinkel terecht zo trots als een pauw. Of een hond met zeven staarten, net wat u wilt. Diezelfde Jans Darwinkel doet mee aan de WK-pool van de Krant. Met weinig succes. Wie denkt dat deze aimabele preses verstand van voetbal heeft, let nu goed op. Tot en met woensdag 18 juni verzamelde Jans precies 23 punten. En dat is – voor de mensen die niet meedoen- niet veel. Is weinig. Erg weinig. Ter vergelijking. Een speler van Roden F1 heeft ook – geheel zelfstandig- een WK pool ingevuld. Hij haalde tot en met woensdag 18 juni 45 punten. Het mannetje is acht jaar. Wellicht kan Jans zich in het tweede gedeelte van de WK-pool enigszins verbeteren. Dit lijkt er namelijk niet op. Ook best bijzonder is de WK-pool van meneer De Jong uit Roden. Meneer wist uit de eerste elf wedstrijden geen enkel punt te scoren. Knap. Maar: het herstel lijkt zich (een heel klein beetje ) ingezet te hebben. Meneer De Jong voorspelt een finale tussen Nederland en Brazilië. Dat zal het dus wel niet worden.

Woensdag   
We kunnen toch wel spreken van een afknapper. Want wat waren ‘we’ overtuigd van het feit dat Nederland na de galavoorstelling tegen Spanje wel even over Australië heen zou lopen. Nou, niets bleek minder waar. Helemaal niets was het. Slordig, ongeconcentreerd. Australië was in delen van de wedstrijd zelfs beter. Met een 3-2 zege mogen we de handen stevig dichtknijpen. Nog even weer over de WK-pool. Slechts één iemand had de 3-2 goed voorspeld. Een meisje, Vera Lokhorst (11) uit Roden. Scoorde ze mooi even zes punten. Zelf voetbalt ze overigens niet. Ze speelt wel piano. Broer Niels voetbalt wel bij VV Roden, in de F2. Hij doet ook mee, maar heeft minder voorspellende gaven dan zuslief.

Donderdag
Jammer is dat eigenlijk hè, dat we geen enkele voetballende Drent hebben in Brazilië. En toch mogen we als noorderlingen best wat trots zijn. Want hebben Arjen Robben, Daley Blind en Luis Suarez niet een deel van het huidige succes te danken aan FC Groningen? Dacht het wel. Vooral Suarez was dé man van deze donderdag. Geen twijfel mogelijk. Dertig dagen geleden werd hij geopereerd aan de knie. Nu beslist hij hoogstpersoonlijk het duel tussen Uruguay en Engeland. Vooral de eerste goal was van zeldzame schoonheid. Probeert u maar eens achteruitlopend te koppen. Luis kan het, zoals hij alles kan. Luis is bovendien een winnaar. Een echte. Hebben we er in Nederland en in Drenthe te weinig van. Helaas.

Vrijdag
Hoewel collega Erik Ebbinge er een boek over schreef, ben ik niet zo kapot van Frankrijk. De mensen zijn- zo vind ik- nogal onaangepast. Ze weigeren Engels te spreken, doen alsof zij de wereld hoogstpersoonlijk ontdekt hebben en lijken het woord hautain uitgevonden te hebben. En toch – moet ik bekennen- zat ik vrijdagavond op het puntje van de stoel. Frankrijk counterde Zwitserland aan gort: 5-2. In de kantine van Gomos wint wethouder Auwema (en anderen overigens) de WK Quiz van Jasper Boer. Over Boer gesproken, tijdens het vorige EK won hij de pool van de Krant. Nu doet hij mee in de marge. Het kan verkeren. Voorspellen blijkt vooral een kwestie van wat geluk.

Zaterdag
De dag om naar de winkel te gaan. Doorgaans. Want wat is er wat opgegaan de afgelopen week, en niet in de laatste plaats tijdens de wedstrijd van Oranje, woensdag. Vanwege het tijdstip aten veel mensen samen. Buiten. Barbecue aan, u kent het wel. De supermarkten varen er wel bij.
Lees verder op pagina 20

Eens temeer blijkt het met niveau van de Eredivisie op deze dag best goed gesteld. Christian Atsu speelde het afgelopen seizoen voor Vitesse en is Ghanees. Hij dartelt in de eerste helft met speels gemak langs Duitse verdedigers. Atsu is de beste van allemaal. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de bondscoach hem na een dik uur wisselt. Geen wonder dat geen enkele Ghanees nog vertrouwen in coach Appiah heeft. Superman Klose gooit er ’s avonds rond half elf een saltootje uit. Hij is nu echt een grote meneer. Maar Duitsland wankelde. Dat voelt goed. Oh ja. Roden F2 kende een nogal matig seizoen. Sinds de start van het WK zijn ze echter niet te kloppen. Zo wonnen ze twee weken gelden hun eigen toernooi en vandaag winnen ze bij ONR. Het keurkorps van Elema/Lokhorst komt kennelijk wat langzaam op gang.

Zondag
Langzaam maar zeker komen de eerste geluiden dat Dirk Kuyt dinsdag wel eens in de opstelling van Louis van Gaal zou kunnen staan. Dirk Kuyt. Over de top. Nogal. Speelt in een zwakke competitie, is geen spits, geen buitenspeler maar vooral harde werker. Louis overweegt hem, zoals ie met Ronald de Boer wel eens deed, linksback te zetten. Langzaam wordt de hoop op een goed WK wat minder. Ik ben geen fan van Dirk. België dan. Die waren al zo’n beetje wereldkampioen. Dacht het niet. Wel zes uit twee, het spel is niet om aan te zien. Waar zijn de Scifo’s en Ceulemansen gebleven? Om me maar eens kwetsbaar op te stellen. Vandaag leest u de Krant. Het is dan dinsdag. Ik zeg nu – maandag- dat Oranje met 2-1 verliest van Chili. De enige goal van Oranje? Van Kuyt natuurlijk. Onze opstomende linkerverdediger.

Reint Jan Auwema 2014 2

Jans darwinkel 2011