Dagboek van het WK

borgerstraat

Dinsdag Zul je altijd zien. Schrijf je dat Roden nog niet echt last heeft van de WK koorts, stromen de foto’s van versierde straten binnen. Of stromen, Gea Overwijk mailde wat foto’s van de Burgemeester Borgerstraat. Ziet er gezellig uit, zoals Gea, of beter de familie Overwijk, toch al synoniem is voor gezelligheid. De meeste mensen kennen de familie wel. Van de Overwijk-bar op het Jaarbeursterrein tijdens Rodermarkt. Geruchten doen overigens de ronde dat het voorplein drastisch aangepast zal gaan worden voor editie 2014. Laten we hopen dat de kenmerkende sfeer – de Overwijk-sfeer dus-  wel blijft. Zeg maar de Burgemeester Borgerstraat sfeer. Ongedwongen. Relaxed. Ons kent ons. Roden krijgt een heel klein beetje koorts. Van het WK en van de pollen. Want behalve WK-koorts snottert Noordenveld wat af van de hooikoorts.

Woensdag VI Oranje. Laten we het daar eens over hebben. VI Oranje betekende ooit de echte doorbraak van Johan Derksen, tot dan nu vooral notoir mopperkont. Tijdens de eerste editie van VI Oranje bleek Derksen ineens komisch. Dat is hij nu weer. VI Oranje is hét programma van het WK. Dinsdagavond was Wim Kieft te gast. Voor een junk zag hij er verbazingwekkend goed uit. Even zonder gekheid: het is knap dat Kieft zijn levensverhaal – vol drugs vooral- verteld heeft aan de beste boekenschrijver van Nederland, Michel van Egmond. Zou het echter ook iets met geld te maken kunnen hebben? Gijp bijvoorbeeld, leverde Rene van der Gijp (en Van Egmond) enkele tonnen op. Is Kieft straks ineens uit de geldzorgen. Ook dat is het WK. Commercie. Want het is best slim om juist nu een voetbalboek in de markt te zetten. Ook knap van Derksen, sinds enige maanden verantwoordelijk voor de boekuitgeverij van VI.

Donderdag Reint Jan Auwema is sinds kort wethouder van de gemeente Noordenveld maar bovenal voetballiefhebber. En voorheen zeer getalenteerd (mooi linkerpootje) voetballer. Het maximale haalde hij nooit uit zijn loopbaan, gehecht als hij was aan Gomos en de groentesoep van z’n moeder. Aanbiedingen van clubs als ACV liet hij lopen. Slechts een onderbreking bij de jeugd van FC Groningen voorkwam de titel ‘Mister Gomos’. Die Auwema is (een beetje) boos. ‘Vraag je bijna iedereen van het college om de mening over het WK, behalve mij. Heb ik er soms teveel verstand van?’ Auwema heeft dus een mening. Ook over nieuwe spelregels. ‘Ik volg met belangstelling het WK Hockey in Den Haag. Veel van die regels zijn denk ik ook toepasbaar op voetbal. Het indribbelen vanuit een (nu) ingooi bijvoorbeeld. Of een vrije bal op jezelf nemen. En de discipline, net als de camerabeelden. Heel mooi om te zien. Volledig transparant, omdat je hoort wat de scheidsrechters zeggen.’ Een strafcorner(schot) ziet Auwema niet zitten. ‘De afstand is dan te klein, de balsnelheid te laag. Denk ik. Maar in de top zou het kunnen. Na drie corners een strafcorner bijvoorbeeld. In het lagere amateurvoetbal moet je er niet aan beginnen. Krijg je heel rare dingen, denk ik. Bovendien zullen de clubs dan hun ballenvangers moeten verhogen ben ik bang.’

Vrijdag Vuurwerk in de Vijfde Verloting, zo rond een uur of elf in de avond. Vuurwerk uit vreugde. Vuurwerk uit verbazing. Maar toch. Wat niemand voor mogelijk had gehouden, gebeurde. Nederland vernederde Spanje: 5-1. En dat had niemand verwacht. Helemaal niemand. Gezien ook de honderden WK-pools die bij de Krant ingeleverd werden. Zo nu en dan was er iemand die Nederland op een kleine overwinning zette, 1-5 had niemand. Over de Vijfde Verloting gesproken. De Oranje-tent (Bremerland, Martijn Stenvert) stond er ook weer, al deed zich vrijdagavond een toch wel ernstig probleem voor. De tapinstallatie (voor bier uiteraard) weigerde dienst. Ontplofte zelfs. Een rondgang langs vrijwel alle horeca-etablissementen leverde geen nieuwe slang (want dat was het euvel) op. Dus moesten de heren het doen met flesjes bier in de gezellige maar ietwat benauwde tent. Ongetwijfeld zal de tapinstallatie ondertussen vervangen zijn. Woensdag wacht immers Australië.

Zaterdag Een soort van klein WK bij de VV Roden. Daar werd een toernooi voor F en E-pupillen gehouden en uiteraard was het gesprek van de dag de overwinning van Nederland. En dus werd er behoorlijk wat verkocht bij de  stand van Intersport. Klaas Elema had nog kleine oogjes. Niet van het bier, wel van de confetti. Klaas had een aantal F-pupillen uitgenodigd om bij hem voetbal te komen kijken. Heel gezellig, ware het niet dat de jongens na elke goal een confettikanon afschoten. Tot aan zaterdagmiddag was het confetti vegen geblazen in huize Elema. Over succes gesproken. De overwinning van Oranje had ook z’n uitwerking op Roden F2. Het team kende een moeilijk seizoen, maar won nu gewoon het eigen toernooi. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Geïnspireerd door Oranje. Kan niet anders.

Zondag Tussen het voetbalgeweld even de hockeyfinale van de Nederlandse heren. Australië- we zijn dus gewaarschuwd- slacht Nederland met 6-1. ‘Mooi weer hockeyers’, zegt icoon Jacques Brinkman. Laat die hockeyers een voorbeeld nemen aan de voetballers. In Turkije pakt de Krant kenner Paul Raveneau zijn koffers. Hij genoot met zijn gezin van een week vakantie. All-in. Voor het eerst. ‘Is me goed bevallen’, zegt Paul, die wel wat hinder ondervond van het tijdsverschil. In Turkije was het namelijk een uur later. ‘Snap je nu ook dat ik Ivoorkust-Japan heb laten schieten’, zegt hij. Ja, dat snappen we.