Dagje Friesland Campina werd Koninklijke Onderscheiding

    LEEK –  Startklaar stond ze woensdagochtend. Henderika Speelman (78) zou namelijk met haar zoon naar Friesland Campina. Moeder-zoondag. Tot er iemand belde van haar tennisclub. De kassa deed het niet. Speelman opperde dat ze het dan maar even voor een keer contant moesten afrekenen. Maar daar nam de dame in kwestie geen genoegen mee. Speelman moest komen, punt. En zo werd ze erin geluisd. De hele kantine was afgeladen met mooie mensen in fraaie kleding. Inclusief burgemeester Hoekstra. En toen viel het kwartje. Niet uit de kassalade, want die zat op slot.

    Burgemeester Hoekstra eerde Speelman vanwege haar jarenlange vrijwilligerswerk bij Tennisclub Nienoord, De Zijlen, Stichting Vredewold, de bieb in Leek  en haar inzet op de basisschool. Speelman is vanaf 1974 vrijwilliger bij Tennisclub Nienoord . Maakte jarenlang deel uit van de Jeugdcommissie en de Technische Commissie. En tot en met vandaag zit ze in de clubhuiscommissie en de Kookwekkercommissie. Van 2000 tot 2005 nam ze de boeken in, gaf ze uit en maakte bezoekers wegwijs op de bibliotheek in Leek.

    En dat is nog lang niet alles. Vanaf 2000 is  Speelman vrijwilliger bij haar voormalige werkgever De Zijlen, coördinator vriendschappelijk huisbezoek bij stichting Algemene Hulpdienst en vrijwilliger bij Stichting Vredewold. Zij zorgde jarenlang een aantal keren in de week voor de begeleiding bij het koken en daarnaast begeleidde zij vaak groepen verstandelijk gehandicapten bij uitstapjes. Als coördinator vriendschappelijk huisbezoek bij stichting Algemene Hulpdienst ‘de Hulpkring’ houdt zij zich bezig met het koppelen van ouderen die behoefte hebben aan contact, aan een vrijwilliger. Deze vrijwilliger bezoekt de desbetreffende oudere regelmatig, en doet bijvoorbeeld boodschappen of maakt uitstapjes. Als vrijwilliger bij Stichting Vredewold is ze lid van de reisclub die jaarlijks verschillende reizen en uitstapjes organiseert voor de oudere inwoners van de gemeente Leek.

    Verder was ze tijdens de basisschoolperiode van haar drie kinderen (vanaf 1974) actief met het begeleiden van schoolactiviteiten.  Zo was ze voorleesmoeder en vele jaren begeleider van schoolkampen van klas 6. Daarnaast heeft zij zich ingezet als leidster van de zondagschool en bracht zij een groot aantal jaren het kerkblad rond. En voor al die dingen werd ze geëerd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.